Ziarul de Duminică

LICITATII DE TOP: Muzeu – cauta proprietar

LICITATII DE TOP/ Muzeu – cauta proprietar
22.10.2009, 14:08 46
Ravnind sa-si conserve aceasta pozitie de lider, Casa adezvoltat un program coerent si ambitios, si-a asociat specialistide prestigiu, a organizat numeroase expozitii (ale caror amploare,staif si ingeniozitate in alegerea temelor nu au trecutneobservate), a devenit membru CINOA (Asociatia Internationala aComerciantilor de Arta), a inceput sa finanteze doua galerii dearta (ArtSociety si Point Contemporary) si a impus in atentiapublicului o promisiune de consecventa si credibilitate, prindesfasurarea a 4 licitatii-eveniment pe an (care pun in vanzareopere de arta romaneasca si europeana, plastica-pictura, grafica,sculptura - si decorativa: argintarie, portelanuri si sticlarie deepoca ori de autor -, clasica, moderna si contemporana. Nu inultimul rand, s-ar cuveni precizat faptul ca Artmark a inregistrat,intr-un an de functionare, patru recorduri absolute pentru piataromaneasca de arta - e vorba despre lucrari apartinand unora dintrecei mai importanti pictori romani: Camil Ressu ("Aise", 160.000 deeuro), Marcel Iancu ("Port", 130.000 de euro), N. Tonitza ("Fata inroz", 120.000 de euro) si Ion Tuculescu ("Paunii privirilor",80.000 de euro).
Pe 15 octombrie a.c., s-a straduit din nou sa-si confirmepozitia de top, cu prilejul "Licitatiei de toamna", un evenimentdesfasurat in spatiul generos al Hotelului JW Marriott si impartitin 5 sectiuni: Arta de Patrimoniu, Scoala de la Baia Bare,Fotografie, Arta Tanara, Arta Europeana. O suita eclectica delucrari, care a si indrituit titlul (inspirat) conferitmanifestarii: "Muzeu - cauta proprietar". In expozitia preliminara,care a ocazionat vizitarea loturilor, au fost puse pe simezelelocatiei amintite peste 100 de lucrari, ale caror vedete s-au dorita fi Armand Guillaumin ("Paysage au Midi"), Stefan Luchian ("Car cuboi"), Ion Tuculescu ("Ocean brun"), Ghe. Petrascu ("Case laVitre"), N. Darascu ("Barci la Chioggia"), Camil Ressu("Culegatorii de cartofi"), Arthur Segal ("Doua ghivece cu maci sizambile") si Edmond Aman-Jean ("Peisaj"), cu preturi estimate intre100.000 (Guillaumin) si 8.000 de euro (Aman-Jean). (In imaginileanexate, puteti vedea, in ordine, lucrarile mentionate.)
Tot ce a tinut de organizatori s-a incadrat in aria unorexigente cu adevarat europene, incepand cu admirabilul catalog (unalbum in sine si, cu siguranta, un reper inconturnabil in privintapietei de arta romanesti actuale si viitoare), continuand cu stilulstenic-aristocrat al manierei de implicare a presedintelui ArtMark,Radu Boroianu, si incheind cu prestatia prezentatorilor (exacta,sec profesionista, dar lipsita de creativitate sispontaneitate).

Din pacate, criza s-a achitat la fel de bine de indatoriri. La oprivire grabita, s-a putut observa ca arta tanara (o miza depondere a Casei Artmark) a starnit un interes palid din parteacolectionarilor (lucrarile adjudecate au atins o valoare de vanzaremedie de circa 400 de euro, iar majoritatea nu au cazut sub ciocan)si a devenit clar ca preturile de achizitie la arta de patrimoniu(mai ales la capitolul Contemporani) si la sectiunea Arta Europeanaau fost mai mult decat modeste, in conditiile in care preturile depornire fusesera serios sub cota de estimare. Ca sa nu intram indetalii fastidioase si ca sa nu accentuam tonurile deja sumbre aletoamnei crizei noastre, ne vom limita sa semnalam soartalucrarilor-vedeta: Tonitza (estimat 60.000 de euro, adjudecat28.000), Arthur Segal (estimat 40-60.000 de euro, adjudecat32.5000), Tuculescu (estimat 90.000 de euro, neadjudecat),Guillaumin (estimat 80-100.000 euro, adjudecat 60.000) Camil Ressu(estimat 10-15.000 euro, adjudecat 8.500), Petrascu (estimat25-35.000, adjudecat 18.000), Darascu (estimat 20-30.000, adjudecat15.000), Stefan Luchian, estimat 30-40.000 de euro, adjudecat24.000). Un bilant care, in cel mai bun caz (pentru ca, totusi,s-au facut cateva achizitii cu preturi importante), lasa loc pentrusperanta unei viitoare licitatii mai fericite.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO