Ziarul de Duminică

Literatura în serviciul Coroanei/ de Ziarul de duminică

Literatura în serviciul Coroanei/ de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica

21.03.2013, 23:54 165

Silvia Irina Zimmermann

Carmen Sylva, Regina poetă

Editura Allfa

Cu o prefaţă de Alteţa Sa Regală Principele Radu al României. Traducere din limba germană de Monica Livia Grigore. Ilustraţii din Arhiva Princiară de Wied şi din colecţia particulară a autoarei.

Silvia Irina Zimmermann (născută în 1970 la Sibiu) a studiat la universităţile din Sibiu şi Marburg şi este doctor în literatură germană cu o teză despre opera literară a Carmen Sylvei. A publicat mai multe cărţi despre regina poetă şi este iniţiatoare şi membră fondatoare a Centrului de Cercetare Carmen Sylva al Arhivei Princiare de Wied din Neuwied. Studiul de faţă a apărut întâi în limba germană şi este unul dintre cele mai importante dedicate Reginei Elisabeta, cu o cantitate impresionantă de imagini şi informaţii, o carte care nu poate fi neglijată de oricine doreşte să se informeze despre activitatea Reginei. Apreciată la vremea ei pentru angajamentul şi talentul de a media între culturi, Regina Elisabeta a României (1843-1916) este considerată până în zilele noastre drept una dintre cele mai importante mediatoare ale literaturii şi culturii româneşti în spaţiul de limbă germană de la sfârşitul secolului al XIX-lea. Elisabeta, prima regină a României, născută prinţesă de Wied, s-a căsătorit cu domnitorul Carol I Hohenzollern-Sigmaringen în 1869, devenind pricipesă, iar în 1881 regină a României. În 1880 a început să publice opere literare sub pseudonimul "Carmen Sylva", scriind în limba germană şi publicând la edituri din Germania. Din 1882, a încurajat traducerea scrierilor sale în limba română şi publicarea lor în România, atât la edituri, cât şi în ziarele de largă răspândire. După moartea reginei în 1916, opera ei literară a fost repede dată uitării, lipsind în continuare aproape complet din discuţia academică, literar-artistică şi din istoria literaturii. Există doar foarte puţine lucrări ştiinţifice de amploare care s-au ocupat cu opera literară a reginei Elisabeta. Activitatea literară a Carmen Sylvei este puternic influenţată de biografia ei. Opera semnată Carmen Sylvei a fost o parte a "meseriei" ei de regină şi astfel în mare măsură comunicare şi mediere prin intermediul literaturii. Prin activitatea ei literară, pe o lungă durată de trei decenii, Regina a făcut publicitate regatului şi dinastiei româneşti în vestul Europei. Toate acestea sunt relevate în studiul Silviei Irina Zimmermann.

„Indiferent de pretenţiile literar-populiste ale reginei scriitoare în timpul vieţii sale, multe dintre cugetările şi concepţiilei sunt surprinzător de moderne. Eele dau la iveală o personalitate care pare să nu se încadreze în niciunul dintre vşabloanele pe care i le-au atribuit numeroşii biografii – de la «regina singuratică» până la «un star în La Blle Epoque». Căci, în funcţie perspectivă, Carmen Szlva, regina Elisabeta a României, dezvăluie în mod uimitor şi uneori contradictoriu o nouă faţetă a personalităţii sale, ceea ce explică fascinaţia deosebită pe care o stârneşte până în zilele noastre.”

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO