Ziarul de Duminică

Make-up cu talibanii

Make-up cu talibanii
20.04.2007, 16:05 26

Cine a citit Vanatorii de zmeie va regasi in cartea lui Deborah Rodriguez multe elemente comparabile... dar va descoperi si partea tragicomica a vietii la Kabul, azi!

Romanul deja clasicizat al lui Khaled Hosseini (tradus inclusiv in limba romana) descrie capitala Afganistanului ca pe un oras al tensiunilor etnice, al persecutiei talibane si al obscurantismului religios.
Nimic de ras in aceasta drama, greu de imaginat ca lucrurile pot fi abordate si dintr-un cu totul alt unghi. Dar, totusi, se poate, cel putin Deborah Rodriguez a reusit o asemenea performanta, conform lui William Grimes, care-i comenteaza elogios cartea - Kabul Beauty School. An American Woman Goes Behind the Veil - pe www.nytimes.com. Autoarea a ajuns la Kabul, cu cativa ani in urma, in cadrul unui program international destul de atipic. Scopul programului era de a reface "infrastructura de beauty" a capitalei, pe care, evident, talibanii o desfiintasera. Ca atare, femeile afgane se machiau neglijent, se coafau straniu si, in general, ajunsesera, probabil, niste veritabile ciumafai.
In consecinta, comunitatea internationala s-a gandit sa dea o mana de ajutor, infiintand aici o Academie de Frumusete, in care sa poata fi instruita o noua generatie de cosmeticiene competente, in pas cu trendurile. Donatiile pentru acest proiect au venit de la companiile de profil americane si germane, iar doamna Rodriguez a fost insarcinata cu coordonarea proiectului. Problema e ca aceasta "Crazy Deb", cum o alintau prietenii, avea serioase dificultati in a se face inteleasa de catre invatacelele sale, incapabile sa distinga intre nuantele de culoare induse de felurite sampoane. Pentru a avea acces la radacina problemei - alienarea si inapoierea femeii afgane de catre barbatul ei dominator, opresiv, violent, Deborah a vrut informatii de la prima mana. In consecinta, dupa doua mariaje esuate in State, si-a oferit propria mana unui barbat afgan, deja insurat si cu sapte copii undeva prin Arabia Saudita. Astfel, probabil, i-a venit mult mai usor sa inteleaga de ce afganii considerau machiajul ceva diavolesc si sa combata eficient aceasta conceptie retrograda. Ea a introdus teoria satanismului in cosmetica: "Aceasta nuanta e incorect aplicata. Sigur, e mana Necuratului aici!". Speriate, elevele ei au inceput sa fie mai atente la instructiuni, iar astazi femeile din Kabul sunt, desigur, mai curate, mai frumoase, mai uscate (cum naiba suna reclama aia?!?)... Cum, adica, unde-i tragicomedia aici?

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO