Ziarul de Duminică

MARI AFACERI CU ARTA / Faraonul blestemat

MARI AFACERI CU ARTA / Faraonul blestemat
03.02.2009, 17:02 52

 

 
Nu, de data aceasta nu este vorba despre printul negru, Akenathon, al carui mormant desteapta toate fantomele Vaii Nilului si starneste urgia in lumea de aici, ci despre Sesostris al III-lea. Un bust din piatra al faraonului, care a carmuit asupra destinelor Egiptului in perioada Imperiului de Mijloc, a fost vandut, cu zece ani in urma, la celebrissimul Hotel Drouot, din Paris, nu mai putin celebrului Francois Pinault. Toate bune si frumoase, atata doar ca omul de afaceri, la foarte scurta vreme dupa ce a achizitionat sculptura, a cerut, in instanta, anularea vanzarii (si, deci, returnarea celor 777.380 de euro platiti la achizitie). Motivul? In catalogul de sala de la Drouot, din 10 noiembrie1998, erau precizate datele de domnie ale lui Sesostris (1878-1843 i.Hr.). In urma unor expertize, serios intocmite de catre o echipa de cercetatori/conservatori de la Luvru, s-a ajuns la concluzia ca statuia era intr-adevar antica, era unica in genul ei, datand de la sfarsitul Imperiului de Mijloc, dar ca, atentie!, fusese facuta la cateva decenii DUPA moartea faraonului. Dupa 10 ani de reveniri, apeluri, interventii la Curtea de Casatie, Pinault a reusit sa smulga Curtii de Apel din Paris o hotarare care ii da definitiv dreptate: "eroare asupra calitatilor substantiale ale obiectului vandut", cata vreme catalogul "garanta producerea lucrarii in perioada in care domnise faraonul". Speta creeaza un important precendent si ii obliga pe experti sa fie mult mai atenti in privinta indicatiilor de provenienta pe care le furnizeaza in cataloagele de vanzare.
Pana una-alta, Curtea l-a condamnat pe vanzator (dl Heinz Eckert), pe comisarul de vanzari (Olivier Coutau-Begarie) si pe expertul sau (Chakib Slitine) sa ii restituie domnului Pinault pretul de vanzare al statuii.
 
 

Madonna in pielea goala

O fotografie nud a Madonnei va fi pusa in vanzare pe data de 12 februarie anul acesta, la casa de licitatii Christie’s din New York. Nu este o premiera in materie de fotografii nud ale unor personalitati, cata vreme Christie’s a mai scos sub ciocan poze indecente cu Gisele Bundchen, Kate Moss sau, n-o sa credeti, Carla Bruni. In privinta acesteia din urma, vanzarea din 10 aprilie 2008 chiar consemna un inedit absolut: era prima oara cand o imagine a unei sotii dezgolite de presedinte francez era scoasa la licitatie. Sa revenim insa la exploziva Madonna: cliseul la care ne referim dateaza din 1979 si ii adusese, pe atunci necunoscutei dansatoare M, suma de 25 de dolari. Madonna raspunsese pe atunci (avea 21 de ani) unui anunt dintr-un ziar, in care "niste tinere aratoase" erau solicitate sa pozeze pentru un fotograf celebru, Lee Friedlander. Mai tarziu, in 1985, poza respectiva a fost publicata pe o pagina dubla in revista Playboy. Astazi, cliseul pomenit valoreaza intre 10.000 si 15.000 de dolari. Probabil ca vedeta ar oferi ea insasi mai mult decat suma de pornire, cata vreme poza o infatiseaza cu o claie (profund nepotrivita canoanelor inceputului de mileniu III) de par la subrat si cu alte clai in zone si mai delicate.

P.S.: Stiti care e culmea licitatiei? Iata: casa Christie’s e pe cale sa fie scoasa ea insasi la licitatie. Cumparata in 1998 pentru suma de 1,2 miliarde de dolari, institutia nu mai reuseste sa fie la inaltimea financiara solicitata de patronii ei, in ciuda evenimentelor de prestigiu organizate in ultimele luni. Criza financiara a franat cererea de arta si numeroase intreprinderi de lux opereaza schimbari radicale de strategie.


 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO