Ziarul de Duminică

Mobile si durere

Mobile si durere
08.08.2008, 19:11 17

Flacari uriase, ca intr-o topitorie sau la ca usa unui furnal. Cateva siluete umane de taciune, profilate pe limbile parjolului. Instantaneul deschide albumul intitulat, alb, Mediafax Foto 2007. Indaratul imaginii sta o poveste tragica: proprietarii unei fabrici de mobila privesc cum le arde afacerea. Si, daca tot sunt neputinciosi, isi exerseaza urmele de vrednicie scotandu-si mobilele (telefoanele portabile) si pozand grandoarea dezastrului. Pe ei ii pozeaza Andreea Balaurea, reporterul Mediafax, soptind probabil, in dodii bacoviene, in timp ce regleaza sharf-ul: "O, tara trista, plina de umor!"

Nu este cea mai izbutita artisticeste pagina a albumului, dar este cea mai elocventa pentru spiritul fotografic pe care il promoveaza agentia: imaginea trebuie sa spuna o poveste, iar povestii trebuie sa-i infloreasca un talc. Trebuie sa vorbeasca fara cuvinte, sa zguduie tacand sau, cum bine spunea Mihai Vasile intr-un scurt text liminar aflat pe dosul paginii de garda: "sa spuna mai mult decat arata". Iar albumul asta face, palpitant, pret de aproape 200 de pagini. Exista, desigur, si preocupari calofile (mai ales cand e vorba de cai - "Banei, cursa cailor de tractiune" e un bun exemplu -, pentru ca nobilul patruped, prin cine stie ce ecouri degasiene, starneste pofta de estompari lirice si ralantiuri vaporoase), dar nici asfintiturile frumoase, nici lumina care picura vermeerian pe ochiul vreunei feresti si nici chiar chipurile sculptate atent de razele unui ecleraj ce pare ticluit in studio nu pun in paranteza precuparea majora a echipei: revelarea gesturilor semnificative, a fizionomiilor expresive, a evenimentelor intotdeauna mici pentru omenire, dar uriase pentru comunitatea pe care artistii-fotografi (ziceti-le reporteri, daca doriti) se straduie sa ne-o dezvaluie in ceea ce are ea esential, fie ca este vorba de spatiul uman autohton (vezi imaginea 3 din grupajul alaturat, un instantaneu de la targul bucurestean al anticarilor), fie de cel din zari indepartate, dar la fel de pline de tragism (imaginea 2, India, in timpul diluviilor musonice).
Desi e greu sa dai seama despre tot ce se intampla alb-negru sau color in acest album (cum anevoios e sa evoci toate textele dintr-o stufoasa antologie colectiva de nuvele), exista multe cadre care se lipesc de suflet ca marca de scrisoare (atat de multe, incat exista riscul sa nu mai fie loc pentru adresa destinatarului): amurgit argintiu, lacul Mostistea, un ponton cu o bancuta pe care adasta un barbat cu sepcuta alba in dreapta, in stanga prim-plan blurat al unei biciclete, iar in centru un pusti care sta sa sara in apa artistic, fara plonjon, prelungindu-si parca fuga sau, cine stie, sperand ca va putea pasi pe luciul lacului (o imagine de film mut, cu Charlot tanar, suspendat in aer); un gunoier oaches cu maiou tetra alb (albul acela stralucitor pe care il au dintii nu neaparat albi ai negrilor), cu mustacioara si zambet de Cinecitta, apasand maneta malaxorului dindaratul masinii de gunoi pe care scrie limpede "RO"; bustul expus a contre-jour al unui barbat hipertatuat (Scris pe trup, Jeanette Winterson), dar ale carui tatuaje palesc jalnic in fata zecilor de taieturi napraznice si incizii barbare care-i napadesc pielea (textul explicativ al fotografiei este magnific: "Suraj Codreanu se taie cu lama dupa fiecare cearta cu nevasta sau soacra. Accesele de furie indreptate atat asupra lui, cat si asupra celor apropiati s-au agravat de cand locuieste in container"); sau, in fine, imaginea cat o tara de la mitingul de protest fata de supendarea presedintelui Romaniei, care infatiseaza un personaj (barbat, femeie?) cu fizionomie prescurtata, de desene animate, cu ochii dispusi ca la pesti, pe extremitatile fetei, si care tine posac intre degete, desfasurata, o foaie A3 pe care este scris cu pixul numele presedintelui viselor sale. Poti sa razi sau sa plangi (desi cel mai probabil esti ispitit sa le faci pe amandoua odata), dar nu ai cum sa ramai indiferent. Ce-si poate dori mai mult un fotograf?

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO