Ziarul de Duminică

Ni se certifica miturile

04.11.2008, 15:38 15

Intr-un articol publicat recent in Proceedings of the National Academy of Sciences, cativa arheologi americani declara ca au descoperit minele regelui Solomon in Desertul Iordaniei. Cercetatorii au folosit metoda datarii cu Carbon 14 si au descoperit ca extragerea cuprului din minele situate in localitatea Khirbat en-Nahas din sudul Iordaniei a inceput exact in perioada in care istoricii sustin ca regele Solomon a domnit in Israel.

Solomon este mentionat in Vechiul Testament pentru intelepciunea si averea lui, dar si pentru faptul ca a construit primul templu din Ierusalim. Thomas Levy de la Universitatea San Diego din California, care a condus acest studiu, a declarat ca, in urma analizei cu Carbon 14, a descoperit ca minele de cupru de la Khirbat en-Nahas (denumirea in araba pentru "Ruinele de cupru") dateaza din secolul al X-lea i.Hr., confirmand relatarea biblica despre domnia regelui Solomon. "Nu putem sa credem tot ce se spune in scrierile antice, dar aceasta descoperire se afla la intersectia dintre Biblie si datele aheologice, stiintifice", a declarat Levy.
Khirbat en-Nahas se afla intr-o zona arida din sudul Marii Moarte, in regiunea Faynan din Iordania. Conform Vechiului Testament, aceasta regiune este Regatul lui Edom. In anii '30, arheologii au facut legatura intre aceste ruine si regatul edomitilor, dar multe dintre teoriile lor au fost infirmate in anii urmatori. "Acum avem dovada ca aceste societati umane complexe erau foarte active in secolele al X-lea si al IX-lea i.Hr., detaliu ce reaprinde dezbaterea despre veridicitatea povestilor continute in Biblia ebraica", a concluzionat Levy. Totusi, posibila locatie sau probarea existentei minelor ramane deocamdata invaluita in mister. Acestea au intrat in cultura populara in 1885, o data cu publicarea in Marea Britanie a romanului Minele Regelui Solomon, de Sir H. Rider Haggard. De asemenea, ele au facut subiectul mai multor filme (opt versiuni), dintre care cele mai cunoscute sunt Minele Regelui Solomon (1985), cu Richard Chamberlain si Sharon Stone, plus filmul omonim din 2004, cu Patrick Swayze si Alison Doody.
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO