Ziarul de Duminică

Nick DiChario

Nick DiChario
20.10.2006, 13:32 18

Romanul A Small and Remarcable Life de Nick DiChario a aparut pe 30 august 2006, la Robert J. Sawyer Books, un imprint specializat pe SF al Red Deer Press, de care se ocupa celebrul scriitor canadian Robert J. Sawyer, castigator al premiilor Hugo si Nebula. Nancy Kress, alta laureata a celor doua mari premii, spune despre cartea lui DiChario: "Este unul dintre cele mai originale romane cu extraterestri pe care le-am citit vreodata". DiChario a ascris si rescris cartea timp de zece ani, asteptand (cu lunile, cu anii) raspunsuri din partea editorilor carora le-a trimis-o. Intr-un final, cartea a ajuns la Robert J. Sawyer, care i-a cerut-o s-o citeasca. Dupa sase luni, DiChario avea contractul, iar cartea a aparut cu o introducere de Mike Resnick, si el detinator de Hugo si Nebula.
In introducere, Resnick povesteste cum l-a cunoscut pe DiChario: "Prima data cand am dat de numele lui Nicholas A. DiChario a fost atunci cand am gasit in cutia postala manuscrisul unei povestiri venite pentru o antologie la care lucram, dar in care intentionam sa pun doar texte pe care le solicitam eu. Ar fi trebuit, probabil, sa-l returnez fara sa ma uit macar la el, iar daca as fi facut-o, se poate foarte bine sa fi lipsit science-fiction-ul de unul dintre cele mai remarcabile talente ivite vreodata in domeniu. Dar m-am apucat sa citesc textul (doar pentru a vedea cat de proasta poate fi o povestire pe care n-am solicitat-o), si la pagina 3 stiam deja ca nimic nu va putea opri The Winterberry sa ajunga printre nominalizatele la premiul Hugo". Intr-adevar, povestirea a fost nominalizata la Hugo si World Fantasy in 1993, an in care DiChario s-a situat si pe lista scurta a Premiului John W. Campbell, care se acorda anual tinerilor scriitori. In 2000, a urmat a doua nominalizare la Hugo, pentru povestirea Sarajevo.
Nick DiChario este co-proprietar al unei librarii, editor al unei reviste (HatMat Literary Review) si tine cursuri de creative writing. Locuieste in Rochester, New York.
A Small and Remarcable Life este povestea lui Tink Puddah, un extraterestru ramas singur, dupa moartea parintilor lui, in prima zi petrecuta pe Pamant, in anul 1845, in nordul Americii, in Muntii Adirondack. Cartea urmareste destinele a doua personaje, extraterestrul si Jacob Piersol, preotul care vrea sa-i salveze sufletul. Incepe oarecum neconventional, cu funeraliile lui Tink, apoi, prin capitole alternand momente din viata lui Tink cu ceea ce se intampla dupa funeralii cu preotul, cititorul afla detalii despre viata acestora, despre relatiile dintre ei doi, totul pe fundalul unei societati intolerante cu strainii de orice fel.
Este o carte aflata la limita dintre genuri, si asta, dupa cum spun multi, e numai in folosul literaturii F&SF.
Plecand de la numarul redus de pagini (238), fraza cel mai des folosita in concluziile celor care au comentat-o este aceasta: "O scurta si remarcabila carte".
Remarcabil e si faptul ca in 2007 va aparea in limba romana.

Bibliografie: Romane: A Small and Remarcable Life (2006); Proza scurta: The Winterberry, 1992 (nominalizari World Fantasy si Hugo 1993), Sarajevo, 1999 (nominalizare Hugo 2000).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO