Ziarul de Duminică

O antologie antologică

O antologie antologică
27.05.2010, 15:30 26

Tautologia din titlu se impune in cazul de faţă: antologia IZNOVIJE RUMUNSKE POEZIJE (Din noua poezie română), apărută lafinele anului 2009 in Serbia, la Novi Sad, este o carteincântătoare.

Ochiul este mai intâi atras de o copertă şi de ilustraţiile(adecvate la textele poeziilor) inspirate, elegante, aş spune chiarfastuoase: uşor de recunoscut şi greu de uitat, semnate de maestrulDoru Bosiok; apoi, in această imbătătoare vestimentaţie, de texteletinerilor poeţi, mai degrabă tăioase şi aspre: selecţia autorilor,care denotă o bună cunoaştere a actualităţii poetice de la noi -poetul Pavel Gătăianţu, acelaşi care ne-a surprins, la fel deplăcut, cu excelenta revistă novosădeană Europa; prefaţa,succintă, la obiect - tânărul şi promiţătorul critic Bojan Samson;traducerea, care nu se lasă mai prejos - Ioan R. Peianov.

Iată numele celor 15 autori prezentaţi in antologie: Ioan EsPop, Diana Korkan, Costel Stancu, Robert Şerban, Dan MirceaCipariu, Răzvan Ţupa, Dan Coman, Andra Rotaru, Cătălina Cadinoiu,Livia Roşca, Stoian O. Bogdan, Claudiu Komartin, Oana CătălinaNinu, Irina Georgescu, Aida Hancer.

Fiecare autor este prezent cu câte şase texte, in selecţieproprie, o scurtă notă biobibliografică insoţeşte grupajele.Ingrijitorul de ediţie, redactor responsabil, Pavel Gătăianţu,spune intr-un scurt argument: "Doresc să stabilim o comunicareintre creatorii români şi cei sârbi şi, dacă va fi posibil, săcontinuăm scoţând şi o a doua carte, in care să realizăm o selecţiea poeziei autorilor sârbi din aceeaşi generaţie. Astfel vomcontribui la dialogul cultural."

Generaţia căreia Gătăianţu ii propune să dialogheze este cea apoeţilor care nu au trecut de 40 de ani, după cum cititorul românva fi observat, din sumarul, cronologic ordonat; sumar carecuprinde o singură excepţie (Ioan Es Pop), menită a marca o anumecontinuitate intre generaţii.

Dialogul, se pare, a şi inceput: din informaţiile pe care ledeţinem, antologia a fost bine primită de presa din Serbia,inclusiv cea din Belgrad (Politika etc.)

Felicitări intregului colectiv care a lucrat, profesionist, darcu dragoste, la această (temerară?) intreprindere. Nu in ultimulrând, Direcţiei pentru Cultură a oraşului Novi Sad, Secretariatuluipentru cultură al provinciei Voivodina, care au reuşit să găseascămijloacele necesare infăptuirii ei. Cu atât mai mult cu cât, nu-iaşa, suntem in vremuri de restrişte. Dar la ce bun restriştea, săzicem, in vremuri de-a dreptul poetice?!

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO