Ziarul de Duminică

O crimă pentru premiul Nobel/ de Stelian Ţurlea. GALERIE FOTO

GALERIE FOTO

GALERIE FOTO

Autor: Stelian Turlea

27.09.2013, 00:02 147

Heinrich Harrer

Şapte ani în Tibet

Editura Polirom

Traducere de Sanda Munteanu. Austriacul Heinrich Harrer era un cunoscut alpinist în 1939, când a fost invitat să participe la o expediţie germană de găsire a unei noi căi de acces pe muntele Nanga Parbat din India. Izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial îi impiedică pe membrii expediţiei să se întoarcă în Europa. Transferaţi dintr-un lagăr în altul, ei plănuiesc să evadeze şi să meargă în Tibet. Doar Heinrich Harrer şi prietenul sau Peter Aufschnaiter reuşesc să ajungă în Lhasa, „oraşul interzis” în care niciun european nu fusese primit. În cei şapte ani petrecuti in Tibet, au învăţat limba, iar Heinrich Harrer a devenit chiar prietenul lui Dalai Lama, pe care l-a însoţit in India când Tibetul a fost invadat de China. Memoriile lui Harrer au fost traduse în numeroase limbi şi ecranizate de mai multe ori, ultima oară în 1997, cu Brad Pitt în rolul principal.

 

Liza Marklund

Testamentul lui Nobel

Editura Trei

Traducere din engleză şi note de Dina Litzica. „În plină iarnă scandinavă, preşedinta Comitetului pentru Premiile Nobel este ucisă la Stockholm - scriu editorii. Reportera Annika Bengtzon, care a întâlnit privirea asasinului cu doar câteva secunde înainte să răsune focurile de armă, este martorul-cheie. Din cauza implicaţiilor internaţionale ale cazului, poliţia îi interzice să vorbească. Astfel, se vede obligată să găsească singură mobilul crimei. În timp ce viaţa de familie se dezintegrează, Annika se trezeşte în mijlocul unei poveşti violente despre teroare şi moarte, ale cărei rădăcini se întind pe mai bine de un secol.”

Dumitru Popescu

Artemis sau uzurparea sentimentului

Editura RAO

„România, după două decenii de tranziţie. Artemis, un tânăr poet inovator, idealist şi introvertit este angrenat în maşinăria electorală a lui Mircea Veşminţeanu, liderul partidului de centru şi candidat la preşedinţie. Treptat, în ciuda unei aversiuni declarate faţă de sfera politicului, poetul devine «consultantul estetic» şi totodată protejatul lui Veşminţeanu, dornic, acesta din urmă, să îşi atragă susţinerea intelectualilor printr-un discurs progresist, de factură nouă. Din această postură, Artemis cunoaşte nu doar bonzii politici ai momentului, ci şi femeile din viaţa charismaticului preşedinte de partid: Sorana, fiica superficială şi libertină a acestuia, Beatrice, voluptoasa amantă a politicianului, şefa fundaţiei culturale a partidului, şi eterica Divi, seducătoare de profesie. O castă obişnuită să ocupe lojile societăţii, pentru care manipularea şi lipsa oricărui scrupul civic, dar mai ales moral, reprezintă înseşi premisele puterii.” - editorii

 

George Almosnino

Fotoliul verde

Antologie de poezie 1971-1995

Editura Paralela 45

Ediţie îngrijită de Nora Iuga. Cuvânt-înainte de Eugen Negrici. Postfaţă de Gheorghe Grigurcu şi Nora Iuga. G. Almosnino, 1936-1994, a făcut tot ce i-a stat în putinţă spre a fi ignorat, a trăit şi a murit discret, afirmă Eugen Negrici. De aceea, antologia de faţă, cu prefaţa, postfaţa, referinţele critice, tabelul cronologic şi cele două texte separate despre autor semnate de Nora Iuga şi Constanţa Buzea sunt extrem de utile. Un poet ignorat de critică, urmaş al lui Bacovia, din familia lui Virgil Mazilescu, cu mijloace puţine, dar care a contribuit la intrarea în modernitate a poeziei româneşti.

 

Dumitru Manolache

Nunţi înecate

(Fals tratat de supravieţuire)

Editura Cununi de stele

Cuvânt-înainte de Carmen Muşat-Coman. Prefaţă de Ciprian Chirvasiu. O bucată de istorie a satului Gurbăneşti, de unde locuitorii au fost nevoiti să plece „la oraş” deoarece barajul construit pe râul Mostiştea a modificat geografia zonei şi i-a scos pe ţărani din gospodăriile lor. Rămaşi fără case, cu puţinii bani primiţi de la stat, oamenii s-au mutat fie tot undeva prin zonă, fie au plecat la Bucuresti în căutarea unei vieti mai bune. Dezrădăcinarea i-a costat, cei care făceau naveta la uzine neîntelegand din viata lor decât muncă si umblat pe drumuri. Cei mutati la Bucuresti s-au adaptat greu sau deloc.

 

Swami Kriyananda

Donald Walters

Tunelul timpului

O poveste pentru toate vârstele şi pentru copilul din tine

Editura Vremea

Traducere de Elena Butufei. „Încântătoarea poveste a celor doi copii, Donny şi Bobby, care parcurg timpurile nesfârşite în sferele lor imateriale de timp-lumină, plină de învăţăminte spuse pe înţelesul copiilor, va îmbogăţi mintea şi sufletul celor mici, ca şi pe cea a părinţilor lor. J. Donald Waters (Swami Kriyananda) s-a născut în România din părinţi americani; tatăl său, geolog specializat în petrol, era pe atunci detaşat în ţara noastră. După primii nouă ani petrecuţi aici, pleacă la studii în Elveţia, apoi în Anglia. Atras de anticele discipline yoga, a fost discipolul marelui maestru indian Paramhansa Yogananda. A întemeiat comunitatea yoga Ananda World Brotherhood Village din California, cu ramificaţii în Sacramento, Seattle, Portland, Dallas, Assisi. Swami Kriyananda a murit în aprilie 2013.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO