Ziarul de Duminică

Obama si porumbul

Obama si porumbul
18.11.2008, 15:20 34

Recent, departamentul de geologie si geofizica de la Universitatea din Hawaii (Honolulu) a publicat datele unui studiu a carui concluzie a fost asezata (de catre cei de la "Wired") sub titlul "Fast Food: doar un alt nume pentru porumb".

Si situatia se prezinta asa. In SUA cetatenii cheltuie anual 100 de miliarde de dolari pe fast-food. Asta inseamna, in dieta, o cantitate disproportionata de carne si de calorii care duce la obezitate. Cercetatorii au folosit un procedeu stiintific (izotopi stabili de carbon si nitrogen) pentru a determina sursa de hrana a animalelor - vaci si pui - a caror carne se foloseste in compozitia preparatelor fast-food. Studii aditionale au fost conduse si pentru determinarea modului in care se pregatesc "celebrii" cartofi prajiti. Rezultatul?
Pilonul central al industriei de fast-food este... porumbul. Element central al agriculturii americane, cultivarea porumbului primeste cele mai mari subsidii guvernamentale dintre toate tipurile de culturi agricole. Intre 1995 si 2006, cultivatorii de porumb au primit peste 56 de miliarde de dolari in subsidii, iar cota anuala tinde sa atinga in viitorul apropiat valoarea de 10 miliarde de dolari.
OK. Si care este problema cu porumbul? Pai s-a demonstrat ca este cea mai poluanta cultura agricola. Necesita cantitati imense de fertilizanti si pesticide, care la randul lor necesita canitati imense de combustibil fosil pentru a fi produse. Apoi, majoritatea recoltei de proumb este folosita pentru a hrani septelurile de animale. Ori, aceste animale nu au evoluat sa poata subzista cu o alimentatie bazata exclusiv pe porumb. In cazul vacilor, porumbul creste volumul gazelor intestinale si deci al emisiilor de metan (da, parturile vacilor polueaza!). In plus, creeaza un mediu intestinal bogat in teribila bacterie E.Coli - una dintre cauzele principale ale otravirii mancarii si a unor afectiuni care in multe cazuri sunt mortale pentru om. Solutia care se practica este amestecarea hranei animalelor (porumbul) cu antibiotice, lucru care duce insa la aparitia unor virusi rezistenti la antibiotice. Si tot asa. Oricum am da-o nu este bine, spun savantii.
Ce se mai face din porumb? Ulei. Aha. Unde se foloseste el? Pai, la restul alimentelor de fast-food, cum ar fi cartofii prajiti in... ulei de proumb, desigur.
Mai departe. Carnea "umflata cu porumb" care ajunge in fast-food este hiperbogata in calorii si foarte saraca in ceilalti nutrienti necesari pentru o alimentatie sanatoasa care sa ne feresaca de obezitate si alte probleme - cum ar fi diabetul sau bolile de inima. Nu-i asa ca devine groasa?
De ce sunt produsele de fast-food atat de ieftine? Ei bine, pentru ca elementul de baza al acestei industrii - porumbul - este foarte ieftin. Pentru ca primeste subsidii masive de la guvern, cum v-am mai spus. Cu alte cuvinte, cineva ar putea trage concluzia ca guvernul SUA subventioneaza obezitatea cetateanului american. Este exact ceea ce-i cer oamenii de stiinta si ecologistii lui Obama: sa rearanjeze politica agricola americana astfel incat obezitatea (fizica, dar si mentala) sa dispara. 
Una dintre explicatiile psihologice si antroplogice ale crizei financiare recente - care a avut epicentrul in SUA si s-a propagat in toata lumea - este o bunastare nesanatoasa, obeza la propriu si la figurat, care A ADORMIT VIGILENTA, care a blegit luciditatea si a bagat actiunea in impotenta - atmosfera generala de dulce picoteala (genul cuplu, la 100-120 kg bucata, facand gaura in fotoliul din fata televizorului, cu dozele de bere si pachetele cu mancare fast-food, oh yes!, pe masa) in care "jmecherii" finantelor (care sunt slabi si mananca numai mancare eco-chic) au operat marele jaf. Pe care acum il platesc "obezii" din buzunar, ca ei, nu-i asa, au de unde sa slabeasca.
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO