Ziarul de Duminică

Parohia/ de Dan Coman

Parohia/ de Dan Coman

Autor: Dan Coman

30.03.2012, 00:00 176

Prima dată am văzut-o pe cîmp, imediat după ce se-mprimăvărase şi Ninia începuse iar să iasă din curte cu animalele ei. M-am speriat atît de tare încît, după ce-a dispărut în pădure, am lăsat-o pe Ninia cuibărită în iarbă să-şi termine singură ţigara şi am fugit acasă să-i spun mamei.

Mama nu m-a crezut. În fugă, am răsturnat ligheanul cu pene de pe scări. Ea pusese spirt pe masă şi tocmai ce-i dăduse foc, pregătindu-se să pîrjolească găina. Numai asta n-ai mai făcut, să torni şi tu minciuni gogonate ca aia grasă a lui Mîrza! Du-te de-aici şi lasă-mă-n plata domnului, a răbufnit dînd din picior şi-mpingînd puicuţa fără cap spre mine, făcînd ultimii picuri de sînge rămaşi pe gîtlejul ei să cadă pe podea.

După cîteva săptămîni au văzut-o şi alţii, ba prin dreptul morii, ba la fîntînă, ba dincolo de rîu. Povesteau despre ea la biserică, înainte de slujbă, o femeie numai piele şi os alergînd ca nebuna şi strigîndu-şi iepurele, cu o claie de păr roşcat întors în toate părţile, de parcă atunci s-ar fi trezit.

Mama şi tata n-au văzut-o cu ochii lor, dar i-am auzit de cîteva ori vorbind despre ea. Semn rău, a zis mama într-o noapte după ce ne-am băgat cu toţii în pat, semn rău.

Treceam de şcoală, o luam la deal şi alergam cît de tare puteam pînă în vîrful coastei, aproape de magazin. Dacă forţam, într-un sfert de oră eram acolo. Mama mă trimitea să-i cumpăr cîte ceva, dar asta numai cînd nu era tata acasă.

Nu intram dintr-odată în magazin. Mai întîi mă ascundeam după dudul de peste drum şi aşteptam. Mă obişnuisem să fac aşa: îmi repetam în gînd două strofe din imnul naţional şi dacă pînă atunci nu ieşea, însemna că nu e acolo, puteam merge liniştit. De cîteva ori am văzut-o apărînd de la vale, dinspre casa ei, chiar după prima strofă. Nici nu respiram pînă cumpăra ce-avea de cumpărat şi ieşea, luînd-o înapoi.

Trebuia să iau ulei. Să-ţi umple o sticlă de jumate din oala aia mare. Vezi, fii atent, să nu care cumva să-ţi pună din aia mică, ăla nu-i bun de nimic, mi-a strigat mama închizînd poarta în urma mea. Ce mai face părintele, m-a întrebat băcanul turnînd uleiul cu polonicul, nu l-am mai văzut de mult pe la noi. Din asta mare, i-am spus, celălat nu-i bun de nimic. Eram doar noi doi în camera aceea cu lut pe jos, mirosind mereu a oţet. Mai avea două, maxim trei polonice de turnat cînd, fără să-mi întorc capul, doar cu coada ochiului, am văzut-o intrînd. Mai repede, mai repede, ziceam în gînd, dobitocul ăsta de băcan mişcă mai ceva ca melcul. Am văzut-o desfăcîndu-şi năframa, aranjîndu-şi-o puţin şi legînd-o scurt la loc. Am simţit-o apropiindu-se. Nu m-am întors. Mai era un singur polonic cînd ea, ajunsă dintr-odată în dreptul meu, a dat să-mi vorbească. În clipa aceea m-am trîntit pe podea şi am început să mă zvîrcolesc, ţinîndu-mă de stomac şi urlînd. Băcanul a apărut imediat lîngă mine, ce ai, măi omule, ce te doare? Mă zvîrcoleam şi mai tare, strîngînd atît de tare din ochi încît mi-au dat lacrimile. În magazin a mai apărut un bărbat, m-au luat pe sus şi m-au scos afară, la aer. Băcanul îmi rupsese tricoul şi îmi ţinea capul în palmele lui, ce s-a-ntîmplat, ce te doare? Celălat îmi tot ducea mîinile la piept apoi le desfăcea în lateral, respiră,-mi zicea, inspiră adînc. Am întredeschis ochii şi am zărit-o pe mama Niniei în prag, cu mîinile la gură Adu nişte apă de după tejghea, din găleata roşie! i-a strigat băcanul. Imediat ce-a intrat după apă, cu o smucitură puternică i-am dat la o parte pe cei doi şi am rupt-o la fugă spre casă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO