Ziarul de Duminică

Partida de şah cu piese vii/ de Stelian Ţurlea

Partida de şah cu piese vii/ de Stelian Ţurlea

Autor: Stelian Turlea

04.11.2010, 23:43 30

Erica Jong
Teama de zbor
Editura Trei

Erica Jong a devenit celebră după publicarea acestui roman încare abordează tema dorinţelor sexuale ale femeilor. Un roman scrisla persoana întâi, cu multe elemente autobiografice, în care esteinventat un nou tip de eroină, pentru care aventurile reprezintă unmijloc de cunoaştere. Ca atare, romanul a fost considerat un clasical genului, a schimbat modul de a gândi sexualitatea şi a fostapreciat de cel care, la rândul lui, a schimbat acest mod, HenryMiller ("Romanul va deveni o piatră de temelie a literaturii",spunea Miller). Cartea a fost tradusă în 27 de limbi şi vândută înpeste 20 de milioane de exemplare. În româneşte, romanul apare încolecţia Eroscop, coordonată de Magdalena Mărculescu şi PascalBruckner. Traducere din engleză şi note de Monica Vlad. Prefaţă deErica Jong.

William Peter Blatty
Dimiter
Editura Litera

La aproape patruzeci de ani de la megasuccesul "Exorcistul", celmai recent roman al lui William Peter Blatty explorează un alt iad:totalitarismul. Acţiunea romanului este plasată iniţial într-o salăde interogatoriu din Albania, unde gardienii torturează un individacuzat de spionaj. Prizonierul reuşeşte să evadeze, iaranchetatorii îşi dau seama că nu era nimeni altul decât PaulDimiter, "agentul din iad", despre care circula zvonul că l-ar fiomorât pe liderul nord-vietnamez Ho Şi Min. Cititorii sunt atraşiîntr-un thriller emoţional şi psihologic cu temă religioasă,autorul ţesând abil în jurul lui Dimiter o dilemă cutremurătoare:este fiinţă umană sau diavol? Romanul a fost lansat în martie 2010.Traducere din limba engleză de Ruxandra Eugenia Târcă.

Georgeta Bucşan
Manager-în-derivă.ro
Editura Paralela 45

"Vă ofer exemplul meu, de personalitate formată în perioadacomunistă care, oricat de liber aş fi încercat să gandesc, tot eramîmpiedicată de un fir invizibil care-mi lega picioarele, iaraaşa-zisul <<serviciu călduţ de la stat>> mă oprea sărisc. Mi-au trebuit zece ani, după 1989, ca să-mi pregătesc zborulşi doar perspectiva iminentă a pensionării în acelaşi stadiu încare am debutat ca inginer stagiar, adică <<unnimeni>>, cineva de care nu era neapărat nevoie, mi-a datcurajul sau disperarea să încerc." Volumul e alcătuit dinunsprezece scrisori către un imaginar director-patron de firmă, pecare autoarea l-ar fi cunoscut în diferite ipostaze, un fel de ghidde conversaţie despre adaptare şi construirea viitorului.

Diane A.S. Stuckart
Gambitul Reginei
Leonardo da Vinci în rol de "detectiv"
Editura Lider

Autoarea, care a publicat mai multe romane istorice de dragoste,se opreşte în cel de faţă asupra perioadei renascentiste. Leonardoda Vinci este însărcinat de ducele de Milano să organizeze opartidă de şah cu piese vii, interpretate de membrii curţii, darevenimentul este umbrit de uciderea uneia dintre piese, care estevărul ducelui. Leonardo şi ucenicul său sunt însărcinaţi să-lgăsească pe asasin. Romanul a apărut în 2008 şi face parte dinaşa-numita serie Leonardo Da Vinci Mystery, din care au mai apărutalte două titluri, în 2009 şi anul acesta. Diane A.S.Stuckart apublicat sub mai multe nume - Alexa Smart, Anna Gerard, s-a născutîn Texas, dar trăieşte în Oklahoma.Traducere de prof. dr. AncaIrina Ionescu.

Lili Bunofski
Tacto
Editura Curtea veche

Lili Bunofski, născută în 1975, este profesoară la InstitutulFrancez din Bucureşti. E povestea scrisă/spusă de o fetiţă carecreşte şi devine femeie despre tatăl ei, despărţit de mamă-sa şi pecare îl vedea la începuturi o dată la două zile ("vezi că a venitTacto", "vezi că te trimit la Tacto, dacă nu eşti cuminte" etc),fără a fi lacrimogenă, extrem de umană, cum nu se prea scrie azi."Tacto e mai puternic decât mama, pentru că este, în acelaşi timp,şi mai pur, şi mai abject decât ea. Este mai uman, încearcă să-şismulgă masca de pe faţă, în ciuda pasivităţii."

Ioana Ileana Şteţco
Phoenix, vecina...
Editura Grinta

"Considerăm că întotdeauna poezia trăită va bate şi filmul şiviaţa deopotrivă şi chiar dacă în cazul de faţă se poate facevorbire despre un debut puţin întârziat, universul liric al poeteieste viguros şi spontan. Este vorba de o poezie plină de energie,tumultuoasă, şi pe alocuri sălbatică, dar împlinită şi fremătătoare- în acelaşi timp - o adevărată apărare împotriva visului.
Astfel, cu paşi siguri dar purtaţi cumva deasupra apei, poeta neapleacă încet, încet spre transcendent, înspre un izvor pentru ceipe veci însetaţi de poezie." - sunt cuvintele cu care editorulGabriel Cojocaru însoţeşte debutul editorial al poetei Ioana IleanaŞteţco.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO