Ziarul de Duminică

Peter F. Hamilton

Peter F. Hamilton
25.05.2007, 19:50 14

Din cand in cand, britanicii isi aleg cate un reprezentant pe care-l trimit "sa lupte" pentru onoarea Albionului impotriva scriitorilor americani care domina piata internationala F & SF. De la o vreme, se pare ca "delegatul englez" este Peter F. Hamilton, dat deja ca invingator de The Times: "Hamilton a recastigat dominatia genului SF pentru Marea Britanie".
Scriitorul britanic Peter F. Hamilton s-a nascut la Rutland, la 2 martie 1960. A inceput sa scrie in 1987 si a debutat in revista Fear in 1988. Primul roman, Mindstar Rising, i-a aparut in 1992. Nu are studii universitare, partea stiintifica a romanelor sale este bazata pe articole pe care le citeste frecvent in reviste ca New Scientist. Locuieste langa Rutland Water, impreuna cu sotia si cei doi copii. Cartile lui s-au vandut in peste doua milioane de exemplare. In curand va aparea pe piata versiunea romaneasca a volumului Pandora's Star (Steaua Pandorei, in traducerea lui Mihai-Dan Pavelescu).
Steaua Pandorei este ceea ce unii au numit "un space opera inteligent". In secolul 24 omenirea s-a raspandit in univers si a ajuns sa traiasca in buna intelegere cu cele cateva rase de extraterestri descoperite. Avand in centru Terra, Commonwealth-ul cuprinde peste sase sute de planete legate intre ele prin gauri-de-vierme si se intinde pe un spatiu de peste patru sute de ani-lumina. Este o perioada in care, folosind un sistem de reintinerire, oamenii au ajuns sa traiasca cateva secole. Cand un astronom anunta ca un sistem de planete-pereche a disparut, se pune intrebarea de ce? Este aceasta disparitie semnul unui conflict galactic? Si pentru ca acel sistem nu poate fi atins folosind o gaura-de-vierme conventionala, omenirea construieste prima nava cu viteza superluminica, A doua sansa. Asa se afla ca cele doua planete nu au disparut, ci au fost izolate printr-o bariera energetica, iar in spatele ei se afla o mare civilizatie extraterestra care se dovedeste a fi o amenintare pentru Commonwealth.
Roman complex, cu mai multe fire narative si o intreaga galerie de personaje, Steaua Pandorei a recastigat fanii pentru ceea ce, candva, se numea space opera, o componenta de baza a literaturii science fiction.
Bibliografie: seria Greg Mandel (Mindstar Rising, 1992; A Quantum Murder, 1994; The Nano Flower, 1995 - nominalizare la premiul British Science Fiction 1996), seria Night's Dawn (The Confederation Handbook, 2000; The Reality Dysfunction, 1996; The Neutronium Alchemist, 1997; The Naked God, 1999), seria Night's Dawn: Neutronium Alchemist (Consolidation, 1997; Conflict, 1998), seria Night's Dawn: Reality Dysfunction (Emergence, 1997; Expansion, 1997), seria Night's Dawn: Naked God (Flight, 2000; Faith, 2000), seria Commonwealth Saga (Pandora's Star, 2004; Judas Unchained, 2005), Watching Trees Grow (2000), Fallen Dragon (2001 - nominalizari la premiile Arthur C. Clarke si Campbell Memorial in 2002), Misspent Youth (2002)
Premiul British Science Fiction 2001 pentru povestirea The Suspect Genome
Site: http://www.peterfhamilton.co.uk

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO