Ziarul de Duminică

Pinocchio, versiunea românească/ de Stelian Ţurlea

Pinocchio, versiunea românească/ de Stelian Ţurlea

Pinocchio, versiunea românească/ de Stelian Ţurlea

Autor: Stelian Turlea

03.08.2012, 00:07 374

Monique Roffey

Femeia albă pe bicicleta verde

Editura Litera

Traducere din limba franceză de Mirella Acsente. Un roman nominalizat la Premiul Orange 2010, o poveste de dragoste care durează mai bine de cincizeci de ani, într-un decor când magic, când extrem de periculos. Soţii Sabine şi George Harwood ajung din Anglia în Trinidad, la jumătatea anilor '50, şi aduc cu ei câteva geamantane şi bicicleta verde a lui Sabine, plănuind să nu rămână aici mai mult de trei ani. Dar luxurianta insulă îl vrăjeşte iremediabil pe George, în vreme ce soţia lui se simte chinuită de caldură şi stânjenită de segrearea rasială. Apoi, într-o bună zi femeia descoperă secretele ascunse de soţ nenumăraţi ani… Monique Roffey este născută în Trinidad, dar locuieşte la Londra. Romanul de faţă este al doilea pe care l-a publicat.

Mircea A. Diaconu

I.L. Caragiale

Fatalitatea ironică

Editura Cartea românească

O sumă de eseuri variate ca tematică, unite prin maniera interpretativă. "Fatalitatea ironică" despre care vorbeşte criticul s-ar afla "în centrul poeticii lui Caragiale" şi este "o conştiinţă lucidă a inconsistenţei care capătă formă şi sens prin text". "Aşadar, un Caragiale fascinat de nimic, găsind în periferie miezul, congener cu Baudelaire şi mai ales cu Nietzsche. Şi atunci de ce nu vorbesc despre postmodernistul Caragiale?!... Am preferat ideii analiza. Conceptului, imaginea. În locul reţetei simplificatoare, viaţa ca ţesătură substanţială, ca tensiune între autor şi text. Am preferat să locuiesc în Caragiale, şi nu într-o ideologie."

Adele Geras

Taina pictorului

Editura RAO

Traducere din limba engleză de Diana Gierling. Adele Geras, născută în 1944 la Ierusalim, este o scriitoare de limbă engleză, la activ cu peste 74 de de cărţi pentru adolescenţi şi adulţi. Cartea de faţă, apărută în 2003 în original şi aflată la a treia ediţie la noi, este o poveste fascinantă care se întinde pe o perioadă de trei sferturi de secol. "O familie extinsă se reuneşte pentru a sărbători împlinirea a şaptezeci şi cinci de ani de viaţă de către formidabila mater familias, Leonora. Ea este fiica celebrului pictor eduardian Ethan Walsh, ale cărui picturi sunt păstrate la vila familiei, Willow Court în Wiltshire. La petrecerea Leonorei vor fi prezente fiicele ei, Gwen şi Rilla, pe care le-a crescut singură, după ce a rămas văduvă la mai puţin de treizeci de ani; fiica vitregă a Rillei, Beth; şi soţul şi cei trei copii ai lui Gwen cu soţii şi iubiţii lor. Un outsider se alătură grupului: Sean Everard, un regizor de televiziune care face un documentar despre viaţa şi opera lui Ethan Walsh. Toate familiile au secretele şi partea lor întunecată, iar cea a Leonorei nu face excepţie."

Ionel Necula

Cioran. Concepte şi idei fundamentale

Editura Rafet

Ionel Necula este un scriitor din Tecuci, născut în 1940, care a publicat mai multe volume, între cărţile sale fiind câteva despre Emil Cioran şi Ion Petrovici - "Cioran-scepticul nemântuit" (1995), "Cioran. De la identitatea popoarelor la neantul valah" (2003), "Căderea după Cioran" (2006), "I. Petrovici - în vizorul securităţii" (2005), "Ion Petrovici" (2006). A îngrijit ediţiile : "I. Petrovici. Din cronica filosofiei româneşti" (2005) şi " I. Petrovici. Corespondenţa Pamfil Şeicaru - I.Petrovici" (2006), "Ion Petrovici - De-a lungul unei vieţi" (1997), "Ion Petrovici - Deasupra zbuciumului" (2007). Cel mai recent volum este cel de faţă, în care Ionel Necula elaborează o introducere concentrată în gândirea şi opera lui Emil Cioran. "Scrierile lui Cioran - spune autorul - sunt toate nişte puseuri şi stări de spirit cărora încearcă să le dea viaţă şi formă literară."

Carlo Collodi

Pinocchio

Editura Corint

Celebra poveste despre păpuşa din lemn cioplită de meşterul Geppetto apare în traducerea şi cu notele Alinei Sichitiu şi cu ilustraţiile Valeriei Moldovan. Pinocchio şi-a început peripeţiile în 1881, când părintele său literar, scriitorul şi jurnalistul florentin Carlo Collodi (1826 - 1890) a început să publice povestirea întâi în foileton, apoi, în 1883, în volum sub titlul "Le avventure di Pinocchio. Storia di un burattino" (Aventurile lui Pinocchio. Povestea unei păpuşi de lemn), iar primul ilustrator care a avut cinstea de a-i conferi un chip lui Pinocchio a fost Enrico Mazzanti. Cel care l-a făcut însă celebru pe Pinocchio a fost Attilio Mussino, în 1911. În 1940 a apărut filmul de animaţie al lui Walt Disney.

Monica Ramirez

Balanţa puterii

Crime Scene Publishing

Traducere de Adina Constantin. Este al treilea volum din seria Alina Marinescu, apărute în aceeaşi coleţie (după "Asasin la feminin" şi "Identităţi secrete"). Se ştie despre Monica Ramirez că a locuit timp de 12 ani în SUA, că are patru copii, a scris 11 volume din care a publicat 7, tot în America, sub numele Monica Daneţiu-Pană şi că scrie în mai multe genuri literare, nu numai thriller, cum este această serie. Recent, ea declara: "Nu pot trăi fără să scriu! E o nevoie zilnică. După părerea mea, e minunat să te poţi pierde în alte identităţi, să urmezi firul destinelor personajelor pe care le creezi. Practic, simt că pot trăi mai multe vieţi, pot trece prin experienţe inedite de care n-aş putea avea parte în viaţa de zi cu zi."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO