Ziarul de Duminică

PLANETA ARTE/ Încă un record uluitor!

PLANETA ARTE/ Încă un record uluitor!
12.08.2010, 23:48 31

"Modern Rome-Campo Vaccino" este o lucrare (ulei pe pânză)datând din 1839, a unuia dintre cei mai celebri şi mai bine cotaţipictori englezi ai tuturor timpurilor: Joseph Mallord WilliamTurner (1775-1851). Pânza a fost achiziţionată de către muzeulGetty din Los Angeles, la preţul record de 29,7 milioane de liresterline (adică 35,7 milioane de euro), în cadrul unei licitaţii lacasa Sotheby's din Londra. Precedentul record de vânzare (acumdepăşit) pentru o lucrare a maestrului britanic datează din2006.
Tabloul, ce face parte din seria italiană a artistului, reprezintăo privelişte a Romei scăldată într-o lumină auriu lăptoasă şi aaparţinut, pentru un anumit timp, unui membru al familieiRothschild. Veduta fusese, încă din 1878, proprietatea unei familiiaristocratice scoţiene.
Până la momentul expunerii pe simezele din Oraşul Îngerilor,publicul va mai avea însă de aşteptat, pentru că muzeul Getty aachiziţionat tabloul sub rezerva obţinerii unei licenţe de export.Asta pentru că, în virtutea dreptului britanic, orice operă de artăimportantă, conservată mai bine de 50 de ani pe pământul MariiBritanii, nu poate fi înstrăinată fără licenţă. Mai mult, vânzareapoate fi anulată dacă un cumpărător (fie el particular sauinstituţie britanică) se arată dispus să ofere preţul deadjudecare. De altfel, arată Los Angeles Times, muzeul Getty aînregistrat deja un eşec în acest sens, în 2002, atunci când ooperă a lui Rafael Sanzio a fost răscumpărată de către NationalGallery din Londra.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO