Ziarul de Duminică

Portret sentimental

Portret sentimental
18.11.2008, 15:34 60

Nucleul viu al acestui gest ctitorial l-a constituit propria donatie a maestrului, cu cele 20 de tablouri din propria-i creatie. Ulterior, dupa moartea sa, urmasii artistului au sporit aceasta ofranda cu inca 18 picturi ce-i purtau semnatura. Moment care a consemnat si atribuirea numelui pictorului "Ion Popescu Negreni" intregii sectii de arta contemporana a Muzeului judetean.

Recent, a avut loc la Slatina un eveniment consacrat centenarului nasterii acestui important pictor al contemporaneitatii, dublat si de comemorarea a sapte ani de la trecerea in nefiinta a artistului, la cimitirul din comuna natala, unde a fost inaugurat si un monument alegoric menit sa-i perpetueze memoria. In spatiile sectiei de arta contemporana a muzeului slatinean, situate in plin centrul urbei oltene, alaturi de lucrarile "Donatiei Negreni" mai sus amintite, au fost expuse si alte numeroase tablouri aflate in cateva importante colectii particulare (Radu Petrovici, Radu Homescu, Viorica si Iulian Ghita, Vasile Petrovici, Vasile Parizescu...) sau in cele ale Muzeului de Arta din Craiova.
Prilej cu care intrunirea intr-un acelasi parcurs expozitional a mai mult de 60 de tablouri din creatia foarte bogata a artistului centenar, expuse pentru prima data intr-un numar atat de mare la Slatina (!), s-a transformat pe nesimtite intr-o conviviala si interactiva sesiune de comunicari si proiecte muzeologice. Dar si de exegeze si consideratii estetice, de evocari memorialistice, de amintiri personale sau anecdotice, unde de o cuceritoare spontaneitate si prospetime, la care au participat muzeografi, critici si istorici de arta, curatori, colectionari, vehi studenti ai maestrului, fosti prieteni si rubedenii ale artistului, artisti contemporani din varii generatii formati in anturajul atat de prietenos si indatoritor al maestrului. Prin fervoarea si ineditul interventiilor, ca si prin pertinenta lor, discutiile au animat intreaga ambianta expozitionala, in care spiritul si personalitatea marelui artist tronau foarte vii si atragatoare. Daca mai adaugam la toate aceste secvente si stradania tuturor amfitrionilor slatineni, intre care ii amintesc aici doar pe Laurentiu Gutica, directorul Muzeului, si pe Aurelia Grosu, muzeograf si "gestionar" pasionat si calificat al patrimoniului Popescu-Negreni la Muzeul din Slatina (la care in curand se va adauga si semnificativa si consistenta contributie a altui important pictor contemporan recent dus dintre noi, Spiru Vergulescu), avem imaginea si dimensiunea binemeritate ale acestui eveniment centenar. In jurul caruia, in viitorul proxim, va prinde contur, se spera, prima mare colectie muzeala de arta contemporana de sine statatoare din aceasta parte a tarii, altfel, destul de vaduvita de astfel de institutii-simbol ale spiritualitatii noastre creative.
Cu acelasi prilej, la Slatina au fost lansate pe piata si doua pretioase si intru totul reprezentative contributii editoriale. Un album cu peste 200 de pagini, cu reproduceri din creatia artistului, cu un voluminos suport documentar, fotografic, grafic si memorialistic, cu un bogat aparat de consideratii exegetice si critice emise de-a lungul carierei artistului, editat sub egida Institutului Cultural Roman si tiparit in excelente conditii grafice la Monitorul Oficial. La Editura "Alutus" din Slatina, sub semnatura si redactia aceleiasi inimoase muzeografe Aurelia Grosu, a fost oferit publicului un opus omagial cu caracter monografic inchinat artistului centenar, conceput si realizat de numerosi initiatori si sustinatori ai proiectului editorial, sub forma unui complex si admirabil creionat Portret sentimental - Ion Popescu Negreni. Un consistent si foarte alert montat "puzzle" de opinii, amintiri, imagini, documente, facsimile, documente inedite si un fabulos arbore genealogic al familiei pictorului, din care numerosi sunt continuare ai memoriei maestrului-fanion al intregii stirpe artistice a familiei.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO