Ziarul de Duminică

Povestea unui om cu mai multe vieti

Povestea unui om cu mai multe vieti
20.05.2010, 16:21 38
Tudorel Urian
Vietile lui Alexandru Paleologu
Editura Vremea
"Alexandru Paleologu este unul dintre martorii esentialipentru Romania secolului XX si pentru perioada tulbure a primuluideceniu postcomunist - scrie autorul. In lunga sa viata a intalnitoameni deveniti efigii ale istoriei nationale si ale istorieiculturii romane.
A fost in imediata apropiere a unor evenimente care auinsemnat cotituri majore in evolutia tarii. A cunoscut din interiorfenomene imbracate in mister (masoneria), a peregrinat religios petraseul ortodoxie-catolicism si retur, a trait emotia de a staascuns sub o identitate falsa, cosmarul inchisorilor comuniste sirusinea de a fi fost colaborator al fostei Securitati. Si-aimplinit, la batranete, visul tineretii de a deveni ambasador laParis." Tudorel Urian a hotarat sa povesteasca "minunata aventura avietii" lui Alexandru Paleologu pentru ca "merita cu prisosinta."Volumul este completat cu fotocopii ale unor documente din arhiveleSecuritatii si cu fotografii ale lui Alexandru Paleologu.
Yukio Mishima
Tumultul valurilor
Editura Humanitas fiction
Este una dintre primele carti publicate de celebru scriitorjaponez, de trei ori nominalizat la Premiul Nobel pentruLiteratura. Romanul a aparut in 1954 si a fost ecranizat de cinciori. Este o poveste de dragoste arhetipala ce surprinde inacelasi timp esenta sufletului nipon. Actiunea se petrece in insulaUtajima, unde tanarul pescar Shinji se indragosteste de Hatsue,fiica celui mai instarit om din insula, care are mari planuripentru fiica sa si se impotriveste iubirii celor doi tineri.Traducere din japoneza si note de Andreea Sion. Cartea a aparut incolectia "Raftul Denisei".

Jean-Jacques Bedu
Ingeri si demoni
Sursele secrete
Editura Paralela 45
"Nu ne propunem sa decriptam <<Ingeri si demoni>>,deoarece ambitia lui Dan Brown, reveland traditii ezoterice, estesa propuna cititorului, prin perspicacitatea sa, dejucarea unuicomplot multisecular dezvaluit prin structura initiatica aromanelor sale. Nu ne intereseaza ca acest roman este plin de erori(...) Obiectul cartii noastre nu este sa-i raspundem lui Dan Brown,ci sa vedem care au fost sursele lui si sa incercam sa lamurimpovestea acestor misteriosi Illuminati care apartin mai multmitului decat istoriei, si, mai ales, sa dezvaluim cum au aparut eiin lucrari cu o duhoare primejdios antisemita." Traducere deNicolae Constantinescu.
Catalin Tirlea
Anotimpuri de trecere
Editura Allfa
Cartea de fata a fost scrisa in 1990, a fost publicata cativaani mai tarziu, in 1998 a primit premiul Asociatiei Scriitorilordin Bucuresti, acum este reeditata. Eroul principal este unfotograf de ziar, care incearca sa-si faca o cariera imediat duparevolutie, cand Bucurestii erau bulversati de mineriade, iar lumeaera intoarsa pe dos: intr-o biserica de cartier se vinde vin pentruobtinerea de fonduri, o carciuma se transforma in magazin de luxs.a. Eroul traieste o poveste de dragoste cu o jurnalista la radio,casatorita cu un ministru, pe care il va parasi, asa cum va face sicu eroul cartii, intra intr-un grup care face un experiment despremanipularea maselor, apoi dispare in strainatate, convins ca vremede doua decenii in Bucuresti nu mai e nimic de facut. Editia defata a romanului are o prefata a autorului si un dosar cu referintecritice dupa prima editie.
Philippe Djian
Greseli de neiertat
Editura Trei
Philippe Djian este un scriitor francez de origine armeanacare a publicat mai multe romane de succes. Cel de fata este foarterecent, din 2009. Eroul cartii este un scriitor in varsta de 60 deani stabilit in Tara Bascilor dupa ce sotia sa Johanna si fiicaOlga au pierit intr-un accident de masina, arse de vii. Dupa zeceani, o alta fiica ramasa in viata si ajunsa actrita de cinemadispare. Scriitorul recasatorit roaga o veche prietena ajunsadetectiv s-o caute. Scris din punctul de vedere al personajuluiprincipal, romanul ar fi putut fi, dupa parerea unor ciriticifrancezi, unul cu adevarat bun, daca autorul n-ar fi vrut sa facaprea multe, ratandu-i finalul. Traducere din franceza de IrinaMavrodin.
Charles Baudelaire
Paradisurile artificiale.
Despre vin si hasis
Editura ART

Un capitol de baza din literatura dedicata "combustibililor"creativitatii - vinul si hasisul, in cazul de fata -, volumul luiBaudelaire este in acelasi timp o impresionanta autobiografiechimica si un text fundamental de istorie culturala. Perioadadecadenta, in care autorul "Florilor raului" a jucat un rolprincipal, isi scoate la iveala obiceiurile, viciile si practicilecare au construit profilul unei epoci literare. Spumoase, rafinateprin detalii atent cartografiate, cele doua volume prezentate deART fac parte din impetuoasa familie din care se trage, de altfel,si Thomas de Quincey, cu ale sale confesiuni de opioman. Traduceredin limba franceza de Gabriela si Constantin Abaluta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO