Ziarul de Duminică

Poveşti nemuritoare româneşti/ de Stelian Ţurlea

Poveşti nemuritoare româneşti/ de Stelian Ţurlea

Autor: Stelian Turlea

06.09.2013, 00:05 206

Gheorghe Săsărman

Cuadratura cercului

Fals tratat de urbogonie

Editura Nemira

În colecţia Nautilus, Maeştrii SF-ului românesc, a fost republicată această carte de proză fantastică apărută în ediţie cenzurată în 1975, cu o enormă prefaţă de Mariano Martin Rodriguez, membru asociat al Centrului de Cercetări Literare şi Academice de la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, care îl încadrează pe autor într-o ilustră serie: Kafka, Borges, Calvino. Cartea a fost republicată integral în 2001 şi tradusă în franceză în 2004, în spaniolă, în 2010 şi urmează să apară în SUA în acest an. Geneza oraşului - urbogonia, pentru a utiliza un termen format prin analogie cu acela de cosmogonie - subiect de literatură? se întreba autorul. Subintitulat «fals tratat de urbogonie», volumul meu de povestiri îşi propune să răspundă tocmai la această întrebare. Iar răspunsul este, cred, convingător, deoarece subiectul comun, generic, al povestirilor îl reprezintă nu doar oraşul în sine, cu geneza, evoluţia şi moartea sa, ci însuşi destinul civilizaţiei urbane, al colectivităţii şi al indivizilor care au edificat oraşul, îl locuiesc şi îi suferă influenţa modelatoare.”

 

Robert M. Pirsig

Zen si arta reparării motocicletei

Editura Polirom

Traducere de Bogdan Perdivară. Una dintre cele mai importante cărţi din a doua jumatate a secolului trecut, vândută în peste 5.000.000 de exemplare şi intrată in Guinness Book of Records ca fiind cel mai răsunător bestseller cu cele mai multe respingeri de publicare primite din partea editurilor (121). Lungul periplu pe care un tată şi băiatul lui îl fac prin nord-vestul Americii devine o odisee personală, emoţionantă, în care repararea motocicletei ne va dezvălui cum măiestria si imaginatia pot imblinzi in cele din urma tehnologia. Cu conditia sa devenim, dupa cum ne invata filosofia Zen, una cu faptele noastre. Robert M. Pirsig s-a născut in 1928, la Minneapolis.

 

John Fante

Vise de pe Bunker Hill

Editura Humanitas fiction

Traducere din engleză de Iulia Gorzo. „Considerat un precursor al Generaţiei Beat şi având o influenţă marcantă asupra generaţiilor ulterioare de scriitori, de la Charles Bukowski şi Philip Roth până la Bret Easton Ellis, John Fante a reuşit să facă din literatura pe care a scris-o o extensie de geniu a propriei sale vieţi. Iluminând secvenţe din tinereţea lui Fante, prin intermediul alter-egoului scriitorului, insolitul personaj Arturo Bandini, romanul Vise de pe Bunker Hill lasă amprenta unei sincerităţi care taie în carne vie, combinată cu un umor negru adesea autonimicitor. Stilul este seducător, de o savoare care nu alunecă niciodată în trivial şi de o plasticitate care ţine de multe ori de domeniul poeziei, personajele sunt vii şi pestriţe, căci Fante se dovedeşte un excelent observator al tipologiilor umane, iar Los Angelesul fascinant şi devorator.”

 

Codruţ Constantinescu

Mirajul utopiei

Călătoriile în URSS: control şi propagandă

Editura Vremea

Codruţ Constantinescu este istoric şi scriitor. În cartea de faţă face o analiză a literaturii de călătorie în spaţiul sovietic, în perioada dintre cele două războaie mondiale, o analiză a raportului dintre cele două tendinţe  majore existente atunci, cea de relevare a adevărului şi cea de mistificare a realităţilor dure din URSS.

Serge de Chessin, Albert Londres, Édouard Herriot, Joseph Roth, Walter Benjamin, Paul Vaillant-Couturier, Panait Istrati, Theodore Dreiser, Dorothy Thompson, Hergé, Liam O'Flaherty, Pierre Dominique, Malcolm Muggeridge, Arthur Koestler, Alexandru Sahia şi multe alte nume ilustre au trecut graniţele URSS şi au scris elogios, menţinând utopia.

 

Ion Creangă

Amintiri din copilărie. Poveşti. Povestiri

Editura Humanitas

„În Creangă, fiecare român se recunoaşte ca atare, cu tot ce are mai de preţ al lui. În Creangă, fiecare se simte crescut om întreg, la nivelul fiinţei lui adevărate.
Vorbirea lui e graiul pe care simţi c-ar trebui să-l vorbeşti, simţirea lui e simţirea cea dintâi care te cuprinde, înainte de a te potrivi lăuntric altor calapoade sufleteşti. Liniştea lui, echilibrul lui intern, seninătatea în rezistenţă împotriva încercărilor, gluma sunt însuşirile românului din balade şi poveşti. Prin Creangă, românul intră în universalitate.“ (Mircea Vulcănescu)

 

David Lindsey

Legile tăcerii

Editura RAO

David L. Lindsey este un romancier american, a publicat îndeosebi romane crime fiction şi mystery – peste 14 în cariera sa, traduse în vreo douăzeci de limbi. Pe cea de faţă, editorii o prezintă în felul următor: „Mogulul Titus Cain a fost răpit. Iar lumea nu a aflat asta. Răpitorii îi spun că poate să-şi continue viaţa după cum doreşte. Cu condiţia de a face ceva inimaginabil. Dacă nu, oamenii care-i sunt cei mai apropiaţi vor muri. Dar Titus nu a respectat niciodată alte legi în afară de ale sale. Iar acum e pe cale să schimbe regulile, într-un joc în care doar un ucigaş poate supravieţui.”

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO