Ziarul de Duminică

PROIECTE / Dramaturgie 100% romaneasca

PROIECTE / Dramaturgie 100% romaneasca

Raiffeisen Art Proiect isi propune sa selecteze in fiecare an proiecte culturale romanesti valoroase pe care sa le sprijine si sa le promoveze. Atentia va fi indreptata spre diferite forme de exprimare artistica, din dorinta de a deschide cat mai multe cai de dialog intre public si talentatii artisti romani.

03.11.2009, 15:10 49

Raiffeisen Art Proiect este o initiativa Raiffeisen Bank careisi propune sustinerea, promovarea si dezvoltarea unor proiecte devaloare ale culturii romanesti, din diferite zone de expresie.Raiffeisen Bank a pornit de la convingerea ca implicarea in viatacomunitatii este o datorie de onoare.
"Astazi este un moment deosebit pentru noi pentru ca lansam unproiect de teatru deosebit - dramaturgie romaneasca pusa in scenade regizori romani valorosi si jucate de tineri.
Am avut placerea sa vizionez aceste piese si mi-au placut. Suntpiese relaxante, revigorante, inspirate din viata. Nu lipsesteumorul, un aspect extrem de important pentru cultura si civilizatiaromaneasca.
Am convingerea ca acest proiect va avea impact deosebit si va fiunul de durata avand in vedere evolutia Teatrului Act in cei 10 anide existenta, a declarat Steven van Groningen, Presedinte si CEORaiffeisen Bank.
Proiectul a fost lansat in 05 aprilie 2009, cand a avut locpremiera piesei "Flori, filme, fete sau baieti", in regia lui VladMassaci, prima dintre cele trei.
"Flori, fete, filme sau baieti" e o piesa despre atatia dintre noicare confunda febra sexuala cu iubirea. E o privire ironica asupraadolescentei perpetue in care traieste omul de azi, care isiimpinge varsta maturizarii undeva spre pensie. O abordare comica acliseizarii existentei noastre de zi cu zi", a declarat VladMassaci despre piesa lui Mimi Branescu.
A urmat premiera piesei "Dumnezeul de a doua zi", in regia luiClaudiu Goga, in 08 septembrie 2009.
"Dumnezeul de a doua zi" trebuie citita ca o poveste despre parintisi copii. Sau, mai exact, ca o poveste despre parinti, copii siDumnezeu. Un Dumnezeu de a doua zi... cu felul lui ciudat de aaranja lucrurile", a declarat regizorul Claudiu Goga despre piesalui Mimi Branescu.
In 21 octombrie 2009, a avut loc premiera piesei "Acasa la Tata",in regia lui Alexandru Dabija. "Foarte buna piesa. Aceeasiscriitura solida, grea, acelasi dialog impecabil. Deja o marca", adeclarat Alexandru Dabija.
In zilele urmatoare, suntem invitati la Teatrul Act sa sa nebucuram, impreuna cu realizatorii, de acest proiect.
Miercuri, 28 octombrie 2009, ora 19:00 - Acasa la Tata
Joi, 29 octombrie, ora 19:00 - Dumnezeul de a doua zi
Vineri, 30 octombrie, ora 19:00 - Flori, filme, fete sau baieti

* * * * *

In 2003, seria Raiffeisen Art Proiect a debutat cu un spectacolinedit, de tip one-man show, sustinut, in premiera in Romania, deactorul Dan Puric. In 2005, Raiffeisen Art Proiect a propuspublicului o adevarata sarbatoare a artelor: literatura si pictura:o lucrare enciclopedica de istorie literara, semnata AlexStefanescu - Istoria literaturii contemporane, 1941-2000 - si unalbum-monografie dedicat pictorului Dan Hatmanu. In 2006,Raiffeisen Art Proiect a ales sa promoveze un proiect complex, oalchimie de muzica si poezie: "Inside Stories - Jazz Poems", careii are ca protagonisti pe compozitorul si pianistul Johnny Raducanusi pe interpreta de jazz Teodora Enache. Anul 2007 a fost anuldansului; in cadrul Raiffeisen Art Proiect a fost prezentat inpremiera in Romania, spectacolul de dans contemporan"OuiBaDa", alcoregrafului Gigi Caciuleanu. In 2008, a avut loc expozitiaitineranta "Emil Ciocoiu - Pictor printre stele" in Bucuresti, ClujNapoca si Craiova.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO