Ziarul de Duminică

Proprietatea umana

Proprietatea umana
16.02.2007, 19:37 13

Geneva gazduieste, printre altele, sediul OMPI (Organizatia Mondiala pentru Proprietate Intelectuala), care a organizat, recent, cel de-al treilea congres pe tema contrafacerii si a pirateriei.

Observat din afara, orasul de pe lacul Leman nu pare cu mult mai agitat decat Montreux - unde se canta jazz - sau Vevey (unde bogatii Elvetiei romande isi petrec linistiti batranetile). Si totusi, fosta capitala a calvinismului duduie de organizatii internationale (cu 17.000 de functionari), carora li se adauga personalul misiunilor permanente acreditate acolo pe seama statelor membre de ONU. E in joc un buget urias. O cheltuiala care poate alimenta critica multilateralismului. Insa nu ne putem descurca fara o asemenea masinarie. Ea nu e buna doar pentru catringul receptiilor si marcile auto clasic alocate diplomatiei. Aduce si omenirii, de care se ocupa abstract, oarece beneficii concrete. Se poate face o comparatie cu democratia. Oricate limite ar avea, e mai putin rea decat ceea ce i se opune. N-ai cum sa renunti la ea. Ai doar datoria de a lucra pentru calitatea ei minimala.
Dupa o atare bucla, revin la OMPI. Respectiva organizatie are un merit major: acela de a impinge comunitatea internationala pe calea actiunilor legislative capabile sa amortizeze urmarile revolutiei tehnologice. In cladirea ei neobisnuit de inalta (fata de standardele urbanistice geneveze), o populatie de experti sugereaza noi standarde si exploreaza modalitatile de armonizare a lor la nivel mondial. Explozia internetului, bunaoara, a condus la completa bulversare a practicilor traditionale. Grosul consumatorilor descarca muzica din retea: obiceiul ar fi putut falimenta industria muzicala pe suport fizic. N-a facut-o, pentru ca OMPI a tesut la timp o plasa de protectie...
Nu mai putin actuala este chestiunea contrafacerii si a pirateriei. Sudul copiaza pe scara larga marfurile "iconice" ale Nordului opulent. O face exploatand munca unor minori, pusi sa lucreze anapoda. Falsurile inunda piata, genereaza confuzie, provoaca restructurari si concedieri. Dar ele au patosul formulei de supravietuire. Nu exista inca o definitie acceptata global, intrucat punctele de vedere sunt polarizate. Te duce gandul la suprapunerea dintre "teroristi" si "freedom fighters". Ceea ce pentru unii e agresiune asasina reprezinta, pentru altii, dreptul de a-ti cuceri independenta... Asa si cu piratii. Guvernele vizate - mai ales din Asia - declara ca se opun fenomenului. In realitate, il tolereaza, atunci cand nu-l incurajeaza, pentru ca el ofera solutii economice fara alternativa locala. Se negociaza un compromis. Intre timp, lucrurile degenereaza. De pilda in industria farmaceutica, unde 30% din productia mondiala e falsificata. Si nu e vorba doar despre riscul unora de a folosi pseudoviagra, cumparata pe nu stiu ce site obscur. E vorba despre seringi "de unica folosinta" care - scoase din tipla lor dubioasa si expuse la microscop - dezvaluie, pe varful acului, sangele precedentului utilizator. SIDA pe banda rulanta... Poate ca, daca fabricile de medicamente "autentice" - amplasate in spatiul OECD - ar mai scadea din pret, s-ar ajunge la un echilibru acceptabil. Aici, OMPI are mult de lucru impreuna cu Organizatia Mondiala a Sanatatii. N-ar fi prea greu pentru responsabilii celor doua entitati sa se intalneasca mai des: sediile lor se afla la o distanta de cateva strazi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO