Ziarul de Duminică

Putem salva planeta mâncând carne de cangur?

Putem salva planeta mâncând carne de cangur?

Autor: Ziarul de Duminica

26.01.2011, 11:32 39

Este una dintre întrebările pe care şi le pun Steven D. Levittşi Stephen J. Dubner în "Superfreakonomics. Răcirea globală,patriotismul prostituatelor şi motivele pentru careteroriştii-kamikaze ar trebui să-şi facă asigurare pe viaţă", carteapărută recent la Editura Publica.

Fiecare capitol din "Superfreakonomics" porneşte de la întrebăridintre cele mai neaşteptate, precum: Ce e mai periculos, să conduciîn stare de ebrietate sau să mergi pe jos beat fiind? Putem salvaplaneta mâncând carne de cangur? Ce se întâmplă dacă doctorii nu sespală pe mâini?

Frivole şi uşor amuzante în aparenţă, acestea sunt doar câtevadintre întrebările-cheie din "Superfreakonomics", iar marele pariual cărţii este să demonstreze că ele sunt cât se poate deserioase.

Pentru Dubner şi Levitt, economia nu este doar o disciplină carese studiază în universităţi, nici o simplă explicaţiematematică.

Economia este una dintre dimensiunile lumii în care trăim zi dezi şi, din acest motiv, cei doi au optat pentru "freakonomie",adică pentru reabilitarea banalului prin apelul la bizareriistatistice şi logice. Pentru că "(super)freakonomia" nu e altcevadecât rezultatul acestui amestec de rigoare ştiinţifică şicuriozitate lipsită de prejudecăţi, care face ca interpretările loreconomice să fie şi relevante, şi pasionante.

Mai multe despre această carte în Ziarul de Duminică de vineri,28 ianuarie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO