Ziarul de Duminică

Razboiul cel Mare in imagini

Razboiul cel Mare in imagini

Regina Maria si generalul Eremia Grigorescu

09.12.2008, 17:20 191

Activitatea Serviciului Fotografic al Armatei Romane este destul de putin cunoscuta pana acum. Seful acestei unitati a fost numit locotenentul de rezerva - mai tarziu capitanul - Ion Oliva, ce era de profesie arhitect. Pe data de 2 ianuarie 1917, el inainta un memoriu Marelui Cartier General in care sintetiza obiectivele serviciului si prezenta o lista a personalului existent. Una dintre finalitati fiind cea de propaganda, era firesc ca acest serviciu sa fie subordonat Biroului Informatii, comandat de locotenent-colonel Nicolae Condeescu, mai tarziu general si un apropiat al regelui Carol II, in timpul caruia va deveni presedintele Uniunii Scriitorilor, el insusi fiind romancier.

Nu exista prea mult material de arhiva, dar se pastreaza o suita impresionanta de fotografii care dovadesc valoarea si robacitatea echipei restranse de fotografi afiliati acestui serviciu. Buni profesionisti si inspirati artisti ai camerei obscure, acestia au documentat viata de pe front, de la nivelul combatantului de rand pana la esalonul superior, surprinzand trupe in mars, transee, baterii in actiune, convoaie de prizonieri, gramezi de casti germane capturate, dar si ceremonii militare, vizite in prima linie a regelui Ferdinand si a reginei Maria, inspectarea pozitiilor sau decorarea celor ce se distinsesera in lupta, atasatii militari straini si membrii Misiunii Militare Franceze. Prin marele numar de imagini pastrate si dimensiunea lor de exceptie - 18 x 24 cm - reiese ca, dupa cliseele pe sticla, se scoteau copii foarte multe, ce erau trimise la unitati si la comandamente, cu scop propagandistic. Majoritatea imaginilor au atasate o fasie de hartie ce se pliaza in spatele fotografiei, pe care era tiparita legenda. Informatiile furnizate de aceste imagini sunt deosebit de importante si clarifica anumite momente ale evolutiei campaniei. Una dintre indatoririle fotografilor era sa-si dateze si localizeze, cu rigurozitate, imaginile pe care le trimiteau, insotite de rapoarte amanuntite ce erau utile la arhivare.
La un timp dupa incheierea ostilitatilor, Biroul 3 Istoric transfera Muzeului Militar arhiva iconografica pe care o administrase dupa ce Serviciul Fotografic isi incetase activitatea. Asa a ajuns acest inestimabil patrimoniu sub ochii nostri in expozitia de fata, ce este completata cu echipament si efecte militare din acea epoca si cateva desene si picturi de D. Stoica. Un catalog bine ilustrat, bilingv (romana/ engleza), e semnat de Cristina Constantin si Luminita Iordache, organizatoarele evenimentului.
Cadrele, inspirat panotate, recompun, ca un puzzle, anii grei ai Razboiului cel Mare.
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO