Ziarul de Duminică

Reconsiderări: Mircea Vulcănescu şi Ion Petrovici/ de Ziarul de duminică

Reconsiderări: Mircea Vulcănescu şi Ion Petrovici/ de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica

24.08.2012, 00:04 122

Marius Dobre, Victor Emanuel Gica, Dragoş Popescu

Filosofia lui Mircea Vulcănescu

Editura Paralela 45

"Nu am avut ambiţia - scriu autorii - de a spune totul despre fiecare problemă tratată, nu am căutat să formulăm constatări cu pretenţie de valabilitate absolută. Şi aceasta pentru că opera lui Mircea Vulcănescu nu şi-a pierdut deloc actualitatea, aşadar, studiul ei nici nu poate avea o semnificaţie pur istorico-filosofică, dând prilejul afirmării unei erudiţii ale cărei deschideri către prezent sunt estompate. Astăzi, toate temele acestei opere sunt încă vii; de la misiunea tinerilor intelectuali români până la raportul omului cu Dumnezeu în universul creştinismului ortodox românesc, Vulcănescu rămâne un autor de referinţă. Cu siguranţă, îl vom înţelege mai bine pe masură ce vom căuta solutii unor probleme care nu încetează să-şi solicite rezolvarea. În plus, este posibil ca şi acum, la peste o jumătate de veac de la moartea filosofului, să mai apară scrieri ale lui încă nepublicate, care să completeze imaginea actuală."

Ionel Necula

Ion Petrovici. Recurenţe

Editura Premier

Scriitorul tecucean Ionel Necula, cu studii de filosofie la bază, a publicat mai multe volume despre Ion Petrovici - Ion Petrovici în vizorul Securităţii, Ion Petrovici; Corespondenţă cu Pamfil Şeicaru; Ion Petrovici, un capitol de filosofie românească. Cartea de faţă este o scurtă prezentare biografică, organizată în patru părţi - biografia, oratoria, dispunerea exegetică şi receptarea în timp. Ion Petrovici "a fost reintrodus în circulaţie publică în anii de după revoluţie, când i s-au publicat mare parte din lucrări şi s-a cercetat activitatea sa parlamentară, dar exegezele aplicate, cu sublinierea apăsată a meritelor sale în oxigenarea filosofică a climatului cultural românesc şi în înjghebarea unui mediu propice meditaţiei metafizice, rămân încă aşteptate."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO