Ziarul de Duminică

Regele Carol I la Plevna

10.08.2007, 22:10 106

Regele bulgar Ferdinand I (1887-1918) l-a vizitat pe Regele Carol I, in 1898, la castelul Peles. La data respectiva suveranul roman a promis ca ii va intoarce vizita omologului sau bulgar. Abia la 29 octombrie 1902, Regele Carol I si-a onorat promisiunea. A fost asteptat de suveranul bulgar la Ruse (Rusciuk), oras situat la 11 km de Giurgiu. "Aceasta vizita - apreciau gazetarii cotidianului Balgaria - va fi intampinata cu bucurie sincera de intregul popor bulgar, nu numai ca ea va fi o dovada pentru relatiile pe deplin normale si amicale care exista intre Principat si Regatul vecin, dar inca si pentru aceea ca in sufletul fiecarui bulgar se pastreaza o amintire afectuoasa si nestearsa din trecut, cand natiunea romana si statul roman ne-au dat atatea dovezi de simpatiile lor pentru noi si de compatimirea lor pentru suferintele noastre". La vremea respectiva, bulgarii inca apreciau implicarea Romaniei in razboiul ruso-turc (1877-1878), soldat, printre altele, si cu independenta Bulgariei.
Cei doi suverani s-au urcat intr-un tren special, oprindu-se la Plevna unde au vizitat toate localitatile in care au luptat militarii romani. Ministerul de interne bulgar a asigurat o paza sporita celor doi suverani. In acest scop, Raceff, prefectul judetului Plevna, primise instructiuni inca de la 20 octombrie 1902. De asemenea, prefectul politiei din Sofia s-a deplasat la Plevna insotit de 30 de jandarmi.
Unul dintre momentele vizitei s-a desfasurat la Poradim, locul unde a fost amplasat, in anii 1877-1878, cartierul general al regelui Carol I. Suveranul roman a constatat ca bulgarii au transformat in muzeu casa in care a locuit principele Nicolae. Mirat, a intrebat ce s-a intamplat cu fosta sa locuinta. Nu numai ca bulgarii nu au transformat-o in muzeu, dar au si lasat-o in paragina. Jenat, regele Ferdinand I a ordonat ca autoritatile locale sa renoveze constructia si sa ii asigure destinatia de muzeu. Ion I.C. Bratianu a fost informat prin Nota cu nr. 1104/ 25 decembrie 1903 ca bulgarii au cumparat locuinta de la Poradim pentru a o transforma intr-un muzeu in care sa expuna imbracaminte si obiecte ale Regelui Carol I. Ferdinand I al Bulgariei a anuntat pe Regele Carol I despre proiect printr-o scrisoare remisa de un ofiter bulgar, rugandu-l sa-i doneze, pentru muzeu, cateva obiecte. Asa a procedat statul bulgar si cu tarul Nicolae al II-lea, "care a si trimis obiectele cerute intr-o cantitate enorma, printr-un ofiter rus".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO