Ziarul de Duminică

REPORTAJ/ Mon general, mon general…

REPORTAJ/ Mon general, mon general…

1. Traian T. Cosovei si Ioana Craciunescu; 2. La microfon: Ioan Grosan; 3-4. Lectura de la balcon; 5, 6, 7, 8. Actori principali si public. Fotografiile au fost realizate de Stefania Cosovei.

15.10.2009, 15:01 95
E greu să spui ce se datorează vârstei, exuberanţei,climatului, afectelor şi ce se datorează constructului săucultural, moral in cazul frumuseţii ori talentului unui tânăr. Abiadupă ce anii trec, pulsiunile se estompează, mediul nu mai e atâtde darnic cu tine prin efervescenţă, prin competivitatea la care tesupunea, poţi decanta ce a fost conjunctural de ceea ce este fibraputernică a individualităţii. Tinereţea se confundă adesea cu ocalitate in sine a individului şi nu ne dăm seama cât adevăr e inspusa: "La tinereţe toţi suntem frumoşi, deştepţi şitalentaţi!"
Ioana Crăciunescu, pentru că de la ea şi de la spectacolul său"Mon general" au pornit consideraţiile de mai sus, a cunoscut şifrumuseţea vârstei, şi talentul tinereţii. Şi ca poetă, şi caactriţă. Şi chiar ca răzvrătită cu gesturi de frondă pentru care ovreme i s-a interzis publicarea.
O ştiam de la distanţă, o vedeam in filme sau in piese deteatru, i-am citit primele volume. Am păstrat acest ecart faţă deea pentru că se rotea intr-o lume pe care voiam să o ştiu doar dela nişte paşi necesari judecăţii limpede. Mult mai târziu lumilenoastre s-au intersectat, am zăbovit la multe discuţii, amflecărit, dar ne-am şi expus dialogurilor comic de serioase adesea.Nu depăşim o amicalitate cordială şi nu cred că vreunul dintre noine-am pune - unul pe altul - in capul listei cu prieteninecondiţionaţi. Spun toate acestea pentru a da un plus deobiectivitate afirmaţiilor ce vor urma.
Ioana trăieşte de câţiva ani intr-o efervesecnţă uluitoare,intot ceea ce face având, mai mult ca in primii ani ai tinereţii, opecete de prospeţime, naturaleţe, dublate de o puternică, profundăcreativitate. Starea ei fundamentală este joaca, in fapt jocul caatribut fundamental al inţelegerii lumii, artei şi al singuruluimod in care te poţi cunoaşte profund pe tine. Este o filosofie aexistenţei sale, uneori greu incercate, prin care vrea să nu selase copleşită de ceea ce este chiar existenţa sa. Este veşnic pedrumuri - Japonia, Canada, Franţa fiind pentru ea nu mai departedecât Bulbucata -, vine la Bucureşti cu primul avion de după unspectacol la Paris şi pleacă inapoi spre a se prezenta la un altspectacol.
A reuşit acolo unde multă lume (nu numai români) a eşuat - laParis. Se zbate pentru proiecte culturale in România la Bulbucata,la Aţel sau la Pelişor, aduce trupe de teatre in România tocmai dinindepărtata Japonie, dar, mai ales, scrie. Scrie acum o poezie numult diferită faţă de cea din primele volume, dar o poezie care, inciuda ludicului, umorului, invitaţiei adesea la descreţirea frunţiise incarcă pas cu pas, vers cu vers, de dramatism, de tristeţi atâtde profunde incât, spre a nu cădea pradă disperării, trebuie să leiei un pic peste picior.
"Mon general" este in primul rând o viitoare carte de versuri."Mon general" ca spectacol ne-a dat cheia in care trebuie să citimaceasta carte: in rama trecutului nostru cu cântece şi marşuripatriotarde, cu atitudini uniformizate, la propriu şi la figurat."Nu ştiu dacă Ioana Crăciunescu este invitata noastră ori noisuntem invitaţii ei ca figuranţi ai acestui spectacol", ziceaTraian T. Coşovei, amfitrionul serilor literar-muzicale de vineride la cafeneaua Muzeului National al Literaturii Romane. Nu, nucred că am fost figuranţii, ci participanţii lumii poetice aIoanei. Poezia ei, aşa cum se arată azi, se adresează exact lumiide care are nevoie si fără de care nu poate exista. Ceea ce era odoză de artificialitate, prin teatralizare, a dispărut cu totul inciuda faptului că Ioana, ca poetă şi actriţă, produce spectacol. Infapt, nu-l produce, il trăieşte. Cu atâta frenezie, atât denatural, de autentic, incât pare a trăi un timp, o vârstă pe carenu a apucat să le trăiască la timpul lor!
CONSTANTIN STAN (n. 28 iulie 1951) estelicentiat al Facultatii de Filologie (1974) a UniversitatiiBucuresti. Laureat al Academiei Române (2004) pentru romanul"Gerda". Cartile de proza i-au fost premiate de ASPRO, AsociatiaScriitorilor din Bucuresti, Festivalul "Poesis" Satu Mare, revista"Luceafarul". Premiul APLER pentru jurnalism cultural.
Este prezent de la primul numar, saptamânal, cu rubrica"Reportaj", in "Ziarul de Duminica".

Este presedintele sectiei Proza a Asociatiei Scriitorilor dinBucuresti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO