Ziarul de Duminică

REPORTAJ / O seara de vineri cu umbra lui Nino

REPORTAJ / O seara de vineri cu umbra lui Nino

1. Ion Stratan, fotografie obtinuta prin amabilitatea publicatiei online “revista noua”; 2. Ioana Craciunescu, Traian T. Cosovei, Vlad Ciobanu; 3. Maria Raducanu si Mircea Tiberian; 4. Th. Denis Dinulescu si Doamna sa, impreuna cu Constantin Stan

08.10.2009, 16:08 35
Intr-o formulă stabilizată de ceva timp, Serile de Poezie şiMuzică de la Muzeu iţi oferă pentru un ceas şi jumătate-două o gamăde sentimente, unele contradictorii, de la tristeţe la bucurie, dela depresie la exaltare. Tristeţea profundă că mulţi, prea mulţiprieteni s-au grăbit să plece intr-o altă lume, nu ştiu dacăneapărat mai bună, dar poate mai puţin violentă, mai puţindezumanizată, mai puţin murdară decât cea lăsată nouă, tristeţea căii uităm prea repede şi că, luaţi cu grijile noastre de fiecare zi,nu ne putem rupe de ele spre a le da din timpul nostru un ceas lor- care nu au mai avut timp, bucurie că, totuşi, mai există oamenicare cred in prietenie şi nu in cunoştinţele pasagere. Nu vin mulţila aceste seri. Dar Cafeneaua nu este nici dezolant de goală. Aşspune că vin exact câţi trebuie spre a crea o atmosferă caldă, incare graniţele dintre viaţă şi literatură se permeabilizează.Exişti in interiorul lumii poetice, iar această trăire te purifică,aproape te dematerializează.
La 1 octombrie, Ion (Nino) Stratan ar fi implinit 54 de ani.La 19 octombrie, se implinesc patru ani de la dispariţia sa. Atrăit fix o jumătate de secol. Puţin pentru o viaţă de om,suficient pentru a-şi face o viaţă plină de poet. In grupullunediştilor, a fost o figură aparte, imbinând ludicul cu amarul,pe Caragiale cu Nichita Stănescu, revolta cu resemnarea, viaţa cupoezia şi moartea. Iconoclast, incomod pentru autorităţilecomuniste, a publicat puţin inainte de 1990. Prezent in volumulcolectiv "Aer cu diamante", alături de Mircea Cărtărescu, FlorinIaru şi Traian T. Coşovei, mai reuşeşte doar cu un volum să spargăbarierele ce i se puneau mereu şi mereu in cale - "Cinci cântecepentru eroii civilizatori" (1983). După 1990, intr-o frenezievecină cu disperarea că timpul nu va avea răbdare cu el, publică 13volume, consolidând ceea ce de fapt se arătase a fi incă de laprimele volume: un poet tragic, profund, bine individualizatprintre colegii săi de generaţie.
La reuniunea de la MNLR, Traian T. Coşovei l-a prezentat şil-a evocat in felul său inconfundabil: bonom, prietenos, admirativ.Se vede la Traian că are cultul prieteniei literare, că ii faceplăcere să pună in lumină talentul confraţilor, că un poem reuşital unui autor ii produce o reală incântare. Se bucură de parcă l-arfi scris el insuşi.
Ioana Crăciunescu a mers in spiritul ludicului lui Nino,propunând jocul de-a "Ne iubim" intr-un colaj dulce şi amar, comicşi tragic.
Imi place Vlad Ciobanu in această postură de comentator alliteraturii care combină talentul de povestitor cu spiritulpătrunzător al observaţiei.
Mircea Tiberian umple tot spaţiul, fluidizează cuvintele insunete, interpretează fiecare text (respectul meu, Mircea, pentrufaptul că ii citeşti, profund, pe autorii ce urmează a fiprezentaţi), discret şi plin oferind chei noi de lectură. MariaRăducanu este o voce şi o prezenţă de acolo, din acel lirismputernic şi in şoaptă şi in tânguire, şi in mândrie şi orgoliu, şiin modestie şi supunere.
Iar pentru ca toate acestea să se intâmple, a fost nevoie deNino!
CONSTANTIN STAN (n. 28 iulie 1951) estelicentiat al Facultatii de Filologie (1974) a UniversitatiiBucuresti. Laureat al Academiei Române (2004) pentru romanul"Gerda". Cartile de proza i-au fost premiate de ASPRO, AsociatiaScriitorilor din Bucuresti, Festivalul "Poesis" Satu Mare, revista"Luceafarul". Premiul APLER pentru jurnalism cultural.
Este prezent de la primul numar, saptamânal, cu rubrica"Reportaj", in "Ziarul de Duminica".

Este presedintele sectiei Proza a Asociatiei Scriitorilor dinBucuresti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO