Ziarul de Duminică

REPORTAJUL SAPTAMANII/ Ziua executiei silite

REPORTAJUL SAPTAMANII/ Ziua executiei silite
09.03.2010, 15:50 265

Vise spulberate in randul romanilor de buna credinta, lovitinemilos de criza. Unul din 10 oameni nu mai e in stare sa ducapovara ratelor si nu le poate plati la timp. Anul acesta sunt detrei ori mai multe apartamente si terenuri scoase la licitatiedecat in 2009. In spatele contractelor si a cifrelor seci se ascundadevarate drame. Familii distruse, afaceri naruite si oameni caretrebuie sa-si recladeasca viata. De la zero. 2010 se anunta a fianul executarilor silite.

De curand, romanii au invatat o sintagma noua: executareasilita

De la aparate de bronzat, pina la excavatoare si apartamente, serecupereaza tot ceea ce nu se mai poate plati. In ritmul in caremerge criza, 2010 se anunta a fi anul executarilor silite, mai alesin imobiliare.

Romanii primesc direct in plex pumnul bancilor. Visele li senaruie si spaima ia locul traiului fara griji din 2008. Tocmai cindcredeau ca s-au capatuit, nenumarate familii din Romania trebuie sainvete sa ia viata de la zero.

2010 se anunta anul executarilor silite: romanii iau pumnulbancilor drept in piept! Multi care si-au crezut visul de-a avea ocasa implinit, sunt acum obligati sa-si faca bagajele si saparaseasca apartamentele de buna voie, ca sa nu fie dati afara cuportarelul.Rind pe rind, cei care s-au intins mai mult decit le-afost salariul isi fac bagajele si pleaca din casa de buna voie.

Dan are 32 de ani si toate motivele sa fie suparat. Si-a luatapartament cu 3 camere, cu credit ipotecar de 115 mii de euro -fara avans, pe 25 de ani. Dupa nici 2 ani, banca il scoate-nstrada. Si-a pierdut afacerea in timpul crizei, si-a pierdutviitoarea nevasta - iar acum casa. "Trebuia sa facem nunta, n-ammai facut-o din cauza ca io mi-am cam pierdut increderea in mine.Dar usor, usor, mi-am revenit si-am zis ca n-am de ce sa fiu asa,ca viata merge inainte, se intampla la altii mai rele!" Maraitulcatelului de rasa, e cam tot ce i-a ramas din zilele bune. Avea ofirma de amenajari interioare, cateva zeci de muncitori si ogramada de bani pe cartea de munca. Si-a luat un credit in franceielvetieni, s-a trezit dupa un an ca francul aproape s-a dublat siautomat si rata s-a s-a facut dublu. A incercat sa renegociezecontractul. Nu s-a putut. Banca sa se spele pe cap cu apartamentul!Si-a zis el.

Dan suporta bine conditia de executat silit, dar in alt colt altarii, la Rosiorii de Vede, situatia e tragica. Mircea Zlataru aavut o fabricuta de mezeluri, un restaurant si investitiiimobiliare. Criza domnului Mircea a inceput in 2008, cand a vrutsa-si modernizeze afacerea. O investitie de 500 de mii de euro:jumatate din fonduri europene, jumatate din imprumuturi: de labanci si camatari. Firma de consultanta a fugit cu banii, fondurileUE n-au mai venit. Camatarii au fost primii care l-au executatsilit. Si datoriile la banci cresteau in fiecare zi. A vandut si aplatit cat a putut din datorii, dar mai are. 180 de mii de lei -peste 40 de mii de euro. Asa ca banca i-a luat locuinta. Banca aincercat deja de 3 ori sa vanda apartamentul: intai cu 32 de mii deeuro, apoi cu 24 de mii. Degeaba.

"Acuma, spune Mircea Zlataru, primesc lovitura cu capul sus simerg mai departe."

Insa bancile nu pot spune acelasi lucru. Peste 650.000 de romaniau intarziat sa-si achite rata lunara. Iar imobilele ipotecate nuse vand - fiindca bancherii au de recuperat sume care sunt multpeste pretul pietei de azi.

Intr-un cartier din Alexandria, 3 camere sunt scoase lalicitatie cu 15.000 de euro - si tot degeaba, nu exista cumparator.Oricum ai lua-o, bancile stau prost: par sa se transforme incet incei mai neinspirati investitori imobiliari ai tarii, mai ales camulti romani au luat credite, au girat cu te miri ce apartament siau fugit care incotro. Nici ca le mai pasa de executarea silita. Inalt bloc, un apartament cu 3 camere este scos la licitatie, pornindde la 66.000 de euro; toate bune si frumoase, doar ca nicibancherul, nici executorul n-au cheie, si nu-l pot arataclientilor. O povesteste presedintele blocului, care s-a trezit cuei la usa, intreband daca proprietarul n-a lasat cumva la el cheia.Cum raspunsul a fost nu, executorul a incercat sa prezinteclientului apartamentul presedintelui de bloc care - coincidenta,este la fel cu cel scos la mezat. Situatie mai absurda nici c-ampomenit.

O alta banca are aici o oferta si mai piperata: 64.000 de euro ogarsoniera, dar e mai aproape de centru si transformata in magazin- e drept, nu are cine stie ce vad comercial;vecinii povestesc caproprietarul de aici a plecat cam acum un an in Cipru si a promisca se intoarce abia peste 10 ani. Ca are de gand sa se tina decuvant o dovedeste cutia postala, doldora de scrisori.

Daca 64.000 de euro pentru o garsoniera nu vi se pare cine stiece afacere, s-ar putea ca urmatoarea oferta sa para mai tentanta:la et 9, 3 camere, 61.000 de euro. Asta a fost la prima strigare,cand nu s-a prezentat nimeni la licitatie, dar la urmatoarealicitatie, pretul va fi cu 25% mai mic - pare, deci, interesant,numai ca aici exista deja un client hotarat: insusi chiriasul carelocuieste in apartament vrea sa participe la licitatie si are degand sa-l castige.

Am participat la 5 licitatii in luna februarie, dar nici ovanzare

Un apartament de 3 camere a avut pret de pornire 100.000 deeuro, altadata proprietarul ar fi obtinut cu usurinta 150.000 deeuro. Licitatia a fost amanata, din cauza ca unul din participantia intarziat cu plata garantiei de participare . Se va vinde pana laurma, la un pret scazut cu 25%. Stres in casele executate silit,stres si pentru executori, fiindca bancherii - londonezi, parizienisau vienezi - vor sa-si vada banii recuperati.

La Oradea o banca scoate la vanzare 2 apartamente executatesilit, cu familii cu tot. Oamenii si-au pus viata si casele pe tavapentru un credit de 72 de mii de franci elvetieni. Domnul NicolaeGondor Ozsvath a intrat in datorii in 2008 cand a facut un creditca sa poata lasa copilul sa mearga in tabara in Grecia. Daca tot afacut un credit, l-a facut mare, si s-a apucat de-o afacere. Care adat apoi faliment. Sotia a plecat in strainatate, cu promisiunea cava plati ea ratele. N-a reusit, banca i-a luat casa. Omul n-areunde sa se mute, si casa socrilor e scoasa la vanzare, pentruacelasi credit. Copilul care e in calasa a opta si era premiant aramas corigent. Dar astea sunt probleme personale, nu apar incontractul de credit. Bancherii n-au remuscari. Cele 2 apartamente,cutii de chibrituri cu cate 2 camere, sunt de vanzare. Nu fac maimult decat o masina de teren. Banca cere cam 27.000 de euro pefiecare. Exact cat are de recuperat de la datornic. Dar cum laultima licitatie n-au fost clienti, proprietarul rasufla usurat.Mai poate sta in casa. Cata vreme, nu stie..

Asadar, unii romani vor ajunge pe drumuri, ca-n Statele Uniteale Americii unde criza executarilor silite a scazut si mai multpreturile subrede ale locuintelor. Acolo, bancherii au ajuns savanda case si cu 500 de euro, numai sa scape de ele. In StateleUnite ale Americii, ofiterii de credit, prea zelosi, in goana lordupa comisioane, au falimentat banci, imprumutand banii pe garantiimult supraevaluate. Oare la noi cum a fost? Va fi vreodata unofiter bancar tras de maneca pentru ca a acordat vreun creditstiind ca era neperformant din start?

Executorii recunosc ca imobilele ipotecate sunt un cartoffierbinte in mana bancherului

Unii bancheri incearca previna situatiile de imposibilitate avalorificarii bunurilor si cer garantii in plus romanilor care augirat cu imobile care s-au devalorizat - chiar daca platesc ratelela zi. De pilda - au prevazut in contract obligativitateaclientului sa reintregeasca garantiile atunci cand acestea scad subo anumita limita.

Dar fortarea bun platinicilor de a aduce garantii in plus nuavantajeaza pe nimeni. Asta ar ridica si mai mult numarulexecutarilor silite, si implicit, ar ieftini inca odata piataimobiliara. Pentru ca foarte putini mai au ce ipoteca. "Cu bunurilemobile din casa unui om, nu prea ai cum sa fructifici o creanta -spune Laura Munteanu, executor judecatoresc -, in primul rand casunt cateva exceptate de la lege: mai nou, nu poti sa-i ieiaragazul, televizorul, patul pe care doarme, iar restul sunt incategoria second hand." Tocmai de aceea, bancile amana cat potreevaluarea ipotecilor. BNR le obliga sa faca provizioane pentrucreditele mai mari decat garantiile luate in schimb.

Daca banca a dat un credit de 100 de mii de euro, cu ipoteca peun apartament, care acum face doar 50 de mii, Banca Nationala oobliga sa puna restul de 50 de mii deoparte - drept garantie. Lafel si colosalele sedii bancare, activele, n-ar suporta oreevaluare - nici ele nu mai fac cat faceau odinioara, si ar obligabancile la noi rezerve bancare, adica alti bani pusi deoparte, carenu mai fac profit. Fara profit bancar, si impozitul la bugetulstatului va suferi. Cu acest argument, bancile vor sa convingaautoritatile financiare ca nu e momentul unei reevaluari - chiardaca legea o impune.

Revenim in apartamentul lui Dan din Bucuresti, executat silitpentru creditul ipotecar de 115 mii de euro pe care nu l-a maiplatit. E programata a doua licitatie. Pret de pornire: 85 de miide euro, cu 25% mai mic decat la prima incercare de vanzare. Dann-are emotii. Apartamentul nu s-a vandut nici acum. Dar peprincipiul ce-am avut si ce-am pierdut, romanul nostru nu se temes-o ia de la zero. Baiat prevazator, Dan si-a facut deja bagajelesi lasa totul in urma, fara regrete. E pregatit sa plece si sauite, la fel ca multi alti datornici executati silit. Numarulacestora este de asteptat sa creasca o data cu numarul somerilor.Surse bancare spun ca bancile vor fi obligate sa-si faca ordine inbilanturile contabile si sa-si asume creditele neperformante. Lasfarsitul lui 2009, expertii bancari evaluau executările silite laaproape 5 miliarde de euro, sumă care reprezintă doar crediteleclasificate in categoria pierderi.

Unul din zece romani nu mai reuseste sa plateasca la timp ratelebancare.

In Romania, bancile executa silit de 3 ori mai multe imobiledecat anul trecut.

In ultimele 6 luni, cel putin sase romani si-au luat viata, dincauza creditelor la banca.

Reportaj difuzat de ProTv in emisiunea "Romania, te iubesc!",din 28 februarie 2010

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO