Ziarul de Duminică

Rochia care creşte singură/ de Ziarul de duminică

GALERIE FOTO

GALERIE FOTO

Autor: Ziarul de Duminica

01.08.2013, 23:00 43

Futurotextilesa treia ediţie

Un pulover care îţi verifică permanent starea de sănătate, dantelă din rădăcini de căpşune sau o rochie din celuloză care creşte singură, fără cusături, produsă de microbii care duc la fermentarea vinului: în cea de-a treia ediţie a expoziţiei Futurotextiles (foto 1, 2, 3) inovaţia tehnologică atinge uneori cote SF şi se-mbină cu arta şi cu moda haute couture. Expoziţia, care s-a încheiat pe 14 iulie la Cité des Sciences la Paris, va fi itinerată toamna asta şi în România, între 10 şi 29 septembrie la Timişoara şi începând cu 15 octombrie la Bucureşti.


Originile fibrelor sunt câteodată ciudate. Cafeaua, o pietricică de bazalt, sau glicina pot da naştere unei fibre, unui fir, unei ţesături. Noile fibre par să vină direct din domeniul ştiinţifico-fantastic. Interactive, inteligente, supuse la tehnici diverse de enducţie, apretare şi microîncapsulare, capătă proprietăţi cosmetice sau terapeutice, textilele bio-senzoriale de exemplu îţi pot modifica anumite condiţii fizice în funcţie de mediu devenind astfel antibacteriene, termoregulatoare, hidrofile, terapeutice...(Caroline David, curatoarea expoziţiei)

 

Proiectul Futurotextiles s-a născut în urma avântului tehnic şi cultural al oraşului Lille, capitală culturală europeană în 2004. Începând cu 2006, la iniţiativa asociaţiei lille3000, expoziţia propune o viziune de ansamblu a numeroaselor întrebuinţări ale textilelor contemporane, de la creaţia artistică la ştiinţe aplicate. De la prima ediţie, expoziţia Futurotextiles a avut mai mult de 500.000 de vizitatori din lumea întreagă (Lille, Istanbul, Bangkok, Casablanca, Shanghai, Barcelona, Prato, Lodz...). După primele două ediţii (2006, respectiv 2008), expoziţia actuală include noile descoperiri şi pune accentul pe fibrele naturale, pe ultralejer şi pe invenţii demne de autorii de SF.

La Timişoara, expoziţia va fi prezentată din 10 până în 29 septembrie, la Halele TIMCO (str. Circumvalaţiunii nr. 8-12) iar accesul publicului va fi gratuit. Programul de vizitare a expoziţiei este de marţi până duminică, în intervalul orar 10-19. Luni este închis. Grupurile vor beneficia de vizite ghidate, pe bază de înscriere prealabilă iar pentru cei mici este prevăzută o vizită asistată, în fiecare sâmbătă, de la ora 11.

Acest eveniment va deschide sezonul cultural francez din România care debutează în septembrie 2013 şi se va încheia în martie 2014.

La Bucureşti expoziţia va fi prezentată între 15 octombrie şi 17 noiembrie, în spaţiile pentru expoziţii temporare ale Muzeului Naţional de Istorie a României.

Mai multe informaţii sunt disponibile pe site-ul: www.institutulfrancez.ro

 

56 de romane înscrise la Premiul literar „Augustin Frăţilă”

56 de romane au fost înscrise la Premiul literar „Augustin Frăţilă” – romanul anului 2012, în cadrul concursului organizat de Asociaţia Casa de cultură cu sprijinul InterContinental şi Editura ALL. Format din criticii literari Alex Ştefănescu, Dan C. Mihăilescu şi Daniel Cristea-Enache, juriul de specialitate va stabili cinci autori finalişti care vor intra în cea de-a doua etapă. Numele celor cinci vor fi comunicate în 10 septembrie atât pe site-ul Asociaţiei www.acadecu.ro, cât şi direct, tuturor celor care s-au înscris.

În etapa a doua de jurizare, ce va avea loc între 15 septembrie – 1 noiembrie 2013, 24 de bloggeri vor alege câştigătorul premiului, acordând puncte de la 1 la 5 fiecărui roman finalist. Autorul al cărui roman va primi cel mai mare punctaj va fi răsplătit cu Premiul literar „Augustin Frăţilă” – romanul anului 2012, în valoare de 10.000 de euro.

Ceremonia în cadrul căreia se va acorda Premiul va avea loc în 7 noiembrie 2013 la Hotel InterContinental Bucureşti.

„Numărul mare de romane înscrise la această ediţie ne arată că Premiul literar Augustin Frăţilă este unul aşteptat de scriitorii români. Ne bucurăm să găsim în această listă  romane foarte bune, care, cu siguranţă, vor pune în dificultate juriul de specialitate (trebuie să aleagă doar cinci!), şi, din care vă invităm să citiţi cât mai multe.

Le mulţumim autorilor participanţi pentru încrederea acordată şi le urăm mult succes tuturor!”, a declarat Mario De Mezzo, preşedinte Asociatia Casa de cultură.

Premiul literar „Augustin Frăţilă”, o iniţiativă a Asociaţiei Casa de cultură, va fi acordat în fiecare an pentru cel mai bun roman românesc apărut în anul anterior, conform unei selecţii făcute de cei mai valoroşi critici literari şi de bloggeri cu influenţă în online.

 

România la Festivalul internaţional „Shakespeare” de la Gdansk

Institutul Cultural Român de la Varşovia susţine o nouă participare românească la Festivalul Internaţional de Teatru „Shakespeare” de la Gdańsk, una dintre cele mai prestigioase manifestări teatrale europene.

Spectacolul românesc selectat pentru ediţia din aceast an a Festivalului este monodrama Recitindu-l pe Shakespeare. Lumea întreagă e o scenă şi toţi oamenii-s actori, în regia şi interpretarea lui Emil Boroghină, director fondator al Festivalului Internaţional Shakespeare, Preşedintele Fundaţiei Shakespeare şi vice-preşedinte al Reţelei Europene a Festivalurilor Shakespeare. Reprezentaţiile vor avea loc în zilele de 4 şi 5 august pe scena Teatrului Wybrzeże din Gdańsk, ambele fiind urmate de discuţii între realizatorii români şi public.

Festivalul se află anul acesta la cea de-a şaptea ediţie şi prezintă spectacole din Georgia, Germania, Croaţia, România şi Polonia.

Festivalul „Shakespeare” 2013 va fi completat de Conferinţa internaţională „Limbajele puterii/Limbajele artei”, care are loc în perioada 1-4 august, la Primăria Veche din Gdańsk. Punctul de plecare al temei conferinţei îl reprezintă punerea în scenă, în 1992, a piesei Titus Andronicus de William Shakespeare, în regia lui Silviu Purcărete, la Teatrul Naţional „Marin Sorescu” din Craiova. Apărută la doi ani de la căderea lui Nicolae Ceauşescu, piesa a fost receptată nu numai ca un comentariu politic, o analiză profundă a răului, dar şi ca o parabolă atemporală. A fost o modalitate complet nouă de a vorbi despre politică şi putere, totodată de a supune analizei critice limbajul folosit de acestea. Limbajul nu numai în sensul unui sistem fonetic de comunicare, ci şi în cel de instrument al forţei, violenţei, manipulării psihice şi fizice, falsităţii şi minciunii.

 

România, invitată de onoare la Târgul de Carte de la Göteborg

România este, pentru a doua oară în 2013, invitată de onoare la un prestigios târg internaţional de carte. După ce, în luna martie, s-a bucurat de acest statut la Salon du Livre de la Paris, în perioada 26-29 septembrie, ţara noastră va fi prezentă, în aceeaşi calitate onorantă, la Târgul de Carte de la Göteborg, cel mai important eveniment de profil din Scandinavia şi manifestarea literară a anului în Suedia.

Printre invitaţi se numără scriitori consacraţi din România – Gabriela Adameşteanu, Mircea Cărtărescu, Svetlana Cârstean, Marius Chivu, Daniela Crăsnaru, Mircea Dinescu, Dinu Flamând, Kányádi Sándor, Dan Lungu, Ioana Nicolaie, Ioan Es. Pop, Varujan Vosganian, autori de prestigiu din diaspora – Cătălin Dorian Florescu, Dana Grigorcea, Norman Manea, Felicia Mihali, precum şi scriitori, traducători, critici, editori, universitari şi publicişti cunoscuţi din Suedia. 

Programul include seminarii pe teme relevante pentru literatura şi cultura română, menite să ofere o imagine concludentă publicului suedez. Printre acestea – o dezbatere consacrată nuvelei ca specie literară (participanţi: Gabriela Adameşteanu, Dan Lungu, Daniela Crăsnaru şi scriitorul suedez Jens Liljestrand, critic literar şi autor de nuvele), seminarii consacrate romanului (participanţi: Norman Manea, Agneta Pleijel, Varujan Vosganian, Ola Larsmo, Mircea Cărtărescu, Sara Danius, Ioana Nicolaie, Aase Berg, Madeleine Grive, Cătălin Dorian Florescu, Klas-Göran Karlsson), o dezbatere dedicată principalelor curente literare şi tendinţe ale literaturii române (participanţi: Gabriela Adameşteanu, Mircea Cărtărescu, Norman Manea, Marius Chivu şi editorul şi traducătorul suedez Jonas Ellerström). Vor fi discutate, de asemenea, teme  precum literatura exilului (invitaţi: Jonas Ellerström, Cătălin Dorian Florescu, Dana Grigorcea, Felicia Mihali) sau imaginea  romilor în literatură (participanţi: Cătălin Dorian Florescu, Varujan Vosganian, Dezideriu Gergely, director executiv al European Roma Rights Centre, Budapesta, Elisabeth Hjorth).

Târgul de la Göteborg atrage anual în jur de 100.000 de vizitatori. În fiecare an, sunt acreditaţi la manifestare în jur de 1.500 de jurnalişti din toată lumea, iar evenimentul şi ţara invitată sunt, pentru o săptămână, principalul subiect al publicaţiilor suedeze şi al emisiunilor culturale radio-TV.

 

Regizorul Istvan Szabo, laureat al Premiului Oscar, invitat de onoare al Festivalului Internaţional de Film Anonimul”

Regizorul Istvan Szabo (foto 4) este invitatul de onoare al ediţiei aniversare a Festivalului Internaţional de Film „Anonimul” (foto 5) care se va desfăşura între 9 şi 18 august la Sfântu Gheorghe, în Delta Dunării.
Laureat cu Premiul Oscar, regizorul maghiar va primi vineri, 9 august, în cadrul Galei de Deschidere a Festivalului Trofeul Anonimul - 10 ani” pentru întreaga sa carieră. Publicul prezent la Sfântu Gheorghe va avea ocazia să revadă în prezenţa regizorului filme importante semnate de Szabo precum: Mephisto - Premiul Oscar pentru film străin 1982, dar şi Colonelul Redl - Premiul Juriului la Cannes 1985 şi Taking Sides/ Cazul Furtwängler. 
De asemenea, Istvan Szabo va susţine un masterclass şi va răspunde întrebărilor publicului prezent la Festival.
Istvan Szabo s-a făcut cunoscut cu trilogia Mephisto (1981), Colonel Redl (1984) şi Hanussen (1988). Filmografia sa include de asemenea titlurile Meeting Venus (1991), Sunshine (1999) şi Being Julia (2004). Cel mai recent film al său, The Door (cu Helen Mirren în rolul principal) a fost prezentat în Deschiderea Festivalului „Anonimul” de anul trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO