Ziarul de Duminică

S-a furat trenul cu bani (I) GALERIE FOTO

S-a furat trenul cu bani (I) GALERIE FOTO

S-a furat trenul cu bani (I) GALERIE FOTO

11.05.2012, 00:02 227

Hotelul Astoria de lângă Gara de Nord, care valora pe piaţa liberă milioane de euro şi care a aparţinut ceferiştilor timp de 56 de ani, a fost vândut în urma unei executări silite cu câteva zeci de mii de euro. În loc să aducă bani CFR-ului, clădirea e azi goală, având proprietari privaţi. În urmă cu trei ani, la "România, te iubesc!", vă spuneam pe larg cum a pierdut statul această avere prin inginerii financiare de neimaginat. Astăzi, miniştrii se acuză unii pe alţii, anchetele DNA stagnează, iar noi toţi plătim toate pagube în fiecare zi.

Hoteluri in statiuni cunoscute, terenuri extrem de valoroase, trenuri de epoca. O adevarata comoara aflata in posesia Societatii Feroviare de Turism si care este spulberata putin cate putin de cei care au condus-o. Aflata in subordinea ministerului transporturilor, Societatea a fost desprinsa din SNCFR parca special si este vanduta bucata cu bucata pe sume derizorii.

In 2003-2004, cele mai atractive proprietati din punct de vedere imobiliar ale SNCFR-ului au fost puse sub umbrela Societatii Feroviare de Turism: restaurante, spatii comerciale, terenuri, hoteluri. Toate numai bune de exploatat de către oameni de afaceri care le-au inteles potentialul.

Despre asta vorbeste deschis si Ludovic Orban, fostul ministru al transporturilor, care recunoaste ca inca de la inceput s-au intamplat lucruri necurate. "Evident ca aceasta societate nu-si avea sensul de a exista. A fost, asa, o societate constituita ca o vaca de muls, ca un buzunar lateral care sa nu fie chiar… Acuma eu va marturisesc ca SFT-ul nu l-am tratat cu foarte mare atentie, pentru ca nu mi s-a parut ca are vreo legatura cu activitatea de transport din Romania. Era o societate stranie, ciudata."

Hotelul Astoria, activ al societatii feroviare de turism, a apartinut statului roman 56 de ani. Era locul unde se cazau calatorii aflati in tranzit in Bucuresti, iar afacerile de aici ar fi trebuit sa mearga struna. Asta pana in 2007. Acela a fost anul in care Societatea a angajat o firma de avocatura, Sfaraiala si Asociatii, sa o reprezinte in diverse spete. Avocatii n-au fost platiti, desi existau bani in cont, iar acestia au cerut executarea silita a companiei. Din cauza penalitatilor foarte mari, dar mai ales a neglijentei si a relei vointe din partea celor care detineau societatea, hotelul a fost scos la vanzare pentru recuperarea datoriei. Practic, cei care ar fi trebuit sa-i apere, se intorc impotriva lor.

Cei care au condus Ministerul s-au acuzat unii pe altii, iar hotelul a ajuns pe mana cui trebuie, pe o suma infima. "A fost un act banditesc premeditat de preluare fortata a unui bun al statului - declara Ludovic Orban. Cu siguranta au fost implicati oameni din interiorul societatii." "Domnului Orban cineva i-a furat chifteaua de sub nas, de langa piure" - declara si Radu Berceanu, alt fost ministru al Transporturilor.

Despre neregulile privind executarea silita a hotelului Astoria din Gara de Nord, v-am vorbit pe larg intr-o ancheta prezentata la "Romania, te iubesc!", in urma cu aproape trei ani, cand ati aflat cum a incaput pe mainile cui trebuie. Azi, hotelul e in conservare. Nu mai apartine statului roman.

Va simtiti vinovat? - il intrebam pe Ludovic Orban. "Pai, eram ministru. Normal ca o oarecare vinovatie exista in calitate de ministru pentru pierderea unui asset, printr-o manevra ilegala. Dar nu pot sa spun ca este o vinovatie grava…" S-a recuperat ceva din prejudiciu? "Nu cred… Cred ca pana la urma instanta a dat castig de cauza firmei care a facut toata manopera doloziva… Acuma nu-mi aduc aminte toate detaliile legate de preluare. Eu tin minte exact ceea ce-am facut si societatea a facut toate demersurile, ulterior pentru a anula procersul de preluare si executare a societatii."

Hotelul a fost executat pentru o datorie initiala de 17.500 de euro si a fost vandut fortat cu doua milioane si jumatate de euro, desi valora de cateva ori mai mult... Cei care au fost artizanii acestei afaceri dorm acum linistiti. Nici pana in ziua de azi nimeni nu a fost tras la raspundere pentru prejudiciul creat. Directia Nationala Anticoruptie admite printr-un comunicat ca exista o cercetare a faptelor de atunci, dar ca nici pana acum nu s-a putut da o rezolutie in acest caz.

Un fost director al societatii recunoaste ca Astoria a fost o pierdere greu de calculat. "Din punctul meu de vedere, hotel Astoria era simbolul CFR-ului, spune Radu Dumitru. Nu cred ca era ceva mai frumos, ca simbol al ceferistilor decat acel hotel al ceferistilor, construit in 1953 de ceferisti, pe banii ceferistilor."

Cei care au cumparat hotelul cu acte in regula, pe langa pretul mic platit, s-au mai trezit cu un cadou. Noii proprietari au impus Societatii o chirie de 300 de mii de euro pe luna, iar cea care a fost numita de Ludovic Orban, director general al societatii, Luminita Gliga, a dispus ca din banii primiti pe hotel, 7 milioane de lei sa-i returneze cumparatorului, pe motiv ca inca se aflau in proces. Practic, Orhideea Gardens se trezeste cu aproape 2 milioane de euro inapoi in cont pe care ii factureaza ca fiind o parte din chiria pe 2008.

Victor Butnariu e unul dintre angajatii care au privit neputinciosi cum hotelul in care lucrau s-a pierdut. "Atata timp cat s-au semnat actele, s-au dat si banii inapoi. Hotelul Astoria a fost luat printr-o manevra tind sa cred politica, tind sa cred ca sunt bagati multi oameni din politica actuala si cred ca nu se mai poate face nimic."

Cei care vin in tranzit in Gara de Nord, probabil cu trenul, cauta un loc de cazare. Primul hotel care iti sare in ochi este Astoria, care este insa inchis din 2009, cand a fost executat pentru ridicola suma de 17.500 de euro. Vizavi de hotelul Astoria se află ministerul transporturilor unde, la etajul doi, isi are biroul ministrul. Ne intrebam: oare ministrul transporturilor isi pune vreodata intrebarea ce se intampla cu activele societatii feroviare de turism? Probabil ca nu, atata timp cat ministerul transporturilor ignora solicitarile noastre pentru un interviu pe acest subiect.

Acum cateva zile, dupa multe si indelungi solicitari, ministrul Nazare ne-a trimis un comunicat scris, evitand camera de filmat. Acum suntem siguri ca, macar in urma cererilor noastre insistente, la minister s-a auzit de Societatea Feroviara de Turism. Ni se precizeaza ca actuala conducere a fost demisa, iar datoriile societatii vor fi trecute… la bugetul statului. Adica tot noi, contribuabilii, vom plati si aceasta gaura!

Dupa executarea hotelului Astoria, cei din conducerea acestei societati au fost mutati intr-un bloc la podul Grant. Din 2010, societatea a fost condusa de un fost consul general la Torino, care a fost retras de Ministerul Afacerilor Externe. Cu cateva zile inainte de a fi demis, acesta, fara urma de diplomatie, ne transmitea ca n-are ce comunica presei… "Interesul meu este divergent fata de interesul dv. Eu nu sunt proprietarul. Interesul public are legaturi cu capitalul…"

Dar inainte de a fi Societatea Feroviara de Turism, a fost... Mihai Necolaiciuc. Supranumit tarul CFR-ului, acesta este acuzat de abuz de putere si deturnari de fonduri de aproape 70 de milioane de euro. Lumea il cunoaste ca fiind cel care a cumparat la suprapret suruburi, pahare sau alte bunuri de lux ce nu-si aveau locul in CFR. Acesta a investit enorm in proprietati ce au ajuns in patrimoniul Societatii Feroviare de Turism. In momentul in care au aparut primele acuzatii, a disparut din tara. Cautat timp de doi ani, extradat din Statele Unite, este acum judecat in stare de... libertate. De cand a fost eliberat, s-a ferit sa vorbeasca public. El este cel care a aruncat banii cu ghiotura in CFR. Enorm dupa cum il acuza unii: in plasme, cantine de lux cu pahare de milioane sau materiale de constructii la preturi exorbitante

Imediat dupa ce a plecat el din CFR, in 2003, a aparut Societatea Feroviara de Turism. "Surpriza pe care am avut-o eu e ca a aparut acest SFT - ne declara Nicolaiciuc, prima oara cand a acceptat sa vorbeasca in public, asta a fost, a aparut si s-a bagat in ea numai hoteluri, restaurante si cam asa ceva, nu? Active imobiliare atractive, inseamna ca asta a fost facuta ca sa se vanda…"

Capitalul acestei societati s-a facut pierdut in fiecare an, bucata cu bucata...

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO