Ziarul de Duminică

Secretul longevitatii

01.06.2007, 19:46 14

Cineasta favorita a lui Hitler, Leni Riefenstahl, a murit in 2003, la varsta de 101 ani. Sa fie sexul activitatea care a ajutat-o sa duca o viata atat de lunga?

Am avut privilegiul de a cunoaste un om mare, militar de cariera, care a depasit glorios centenarul, in deplina luciditate. Comunistii l-au intemnitat pe la 70 de ani, dar Generalul a supravietuit inchisorii si s-a reintors in libertate cu un chef de viata extraordinar. A primit cadou, din Germania, un Volkswagen Broscuta, pe care l-a condus pana pe la 87 de ani. Cand a renuntat la soferie, s-a mutat de acasa... la o doamna, mai tanara cu aproape jumatate de secol. A stat la ea mai bine de un deceniu, savurand fiecare clipa. A marturisit, chiar, ca, pe la 93 de ani, "armamentul din dotare" inca mai functiona corespunzator.
Leni Riefenstahl este, si ea, un supravietuitor. Are doua puncte comune cu Generalul nostru: l-a cunoscut (insa mult mai bine) pe Adolf Hitler si a facut, in timp, mult sex. Al treilea punct comun este ca a depasit si ea suta! Cum relatia cu un sef de stat nu garanteaza, in sine, longevitatea, partea cealalta - cu sexul - ar putea fi secretul fantasticei rezistente la eroziunea temporala.
Richard Schickel - intr-un articol din Los Angeles Times, reluat pe www. calendarlive.com - considera ca doar o anume delicatete innascuta il face pe Steven Bach, autorul biografiei Leni: The Life and Work of Leni Riefenstahl, sa nu o numeasca de-a dreptul tarfa, nimfomana sau obsedata sexuala. Ea nu a ratat aproape nici un barbat din jurul ei, in special pe cei care ar fi putut-o ajuta in cariera. Pe Hitler insusi l-a subjugat cu farmecul ei, desi nu e foarte clar daca dictatorul semiimpotent chiar a avut-o drept amanta. Insa, a apreciat-o atat de mult incat autoarea documentarelor quintesentiale despre nazism - Triumf (consacrat marsului asupra Nurenbergului din 1934) si Olimpiada (dedicat Jocurilor Olimpice din 1936, organizate de Germania) - era singurul artist oficial al celui de-al treilea Reich care discuta direct cu Hitler, ignorandu-l complet pe temutul sef al propagandei, Joseph Goebbels.
Fata de instalator, Leni a debutat ca dansatoare la bara intr-un film de epoca, inainte de a ajunge sa regizeze ea insasi tot felul de productii cinematografice, intr-o cariera care a avut ca apogeu cele doua filme glorificatoare deja pomenite. Dupa razboi, a scapat de tribunalele politice instituite (desi s-a dovedit ca Hitler personal i-a finantat filmele, pentru care a folosit munca fortata a unor detinuti rromi, care, ulterior, au murit in lagarele de concentrare), dar nu a mai putut lucra, practic, nimic. Dupa ce, in anii '50, a publicat un album cu fotografii facute in Africa, abia tarziu, la batranete, a mai apucat sa filmeze ceva despre viata subacvatica in Marea Rosie...
Autoarea tezei conform careia sex appeal-ul nu e neaparat necesar in filme ramane in istorie ca un personaj care a abuzat copios de armele seductiei in viata privata si in cariera. Leni, adica, mai pe romaneste, Lenuta, de la Elena? Elena Lupescu, Elena Ceausescu, Elena... cum ii zice? Cocosii canta despre autonomia estetica a artei fata de politica. Sau nu?

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO