Ziarul de Duminică

Serghei Lukianenko

09.11.2007, 00:04 25

Multa lume e sceptica atunci cand vorbim despre patrunderea pe piata anglo-saxona a autorilor din alte zone, mai ales cand e vorba despre Europa de Est (caz si mai particular: Romania). Si totusi, polonezul Andrzej Sapkowski a publicat in vara acestui an, la Gollancz (adica nu orice fel de editura), in Marea Britanie, un roman. Iar inaintea lui, in 2006, Serghei Lukianenko a inceput sa publice seria Night Watch, aparuta pana acum (sau in curs de aparitie) la trei edituri, dintre care doua (Arrow si William Heinemann Ltd) sunt imprinturi ale colosului Random House. Ba mai mult, Lukianenko a vandut si drepturile de ecranizare. Deci se poate.
Serghei Lukianenko s-a nascut la 11 aprilie 1968 in Karatau (Kazahstan). Este medic, specializat in psihiatrie infantila, dar a abandonat practica medicala. In 1996 s-a mutat la Moscova, unde traieste si in prezent. Ocupatia lui actuala: scriitor.
A inceput sa scrie la mijlocul anilor '80, iar un deceniu mai tarziu isi facea publice scrierile pe o retea electronica, ceea ce a dus la cresterea cererii pentru cartile lui tiparite. Primul roman l-a publicat in 1992, iar opera sa numara, in prezent, peste douazeci de romane. A scris space opera, istorii alternative, dar marele succes l-a avut in genul fantasy, mai precis urban fantasy, in care se incadreaza romanele cu care a cucerit si piata internationala. A castigat numeroase premii in spatiul ex-sovietic, iar la Conventia Europeana de Science Fiction (Eurocon) din 2003 (Turku, Finlanda) a fost desemnat cel mai bun scriitor european al anului. Cariera sa internationala a explodat dupa premiera filmului realizat in Rusia dupa Night Watch, in 2004.
Are un blog foarte popular (din pacate, pentru noi, doar in limba rusa), ale carui insemnari aduna pana la 300-400 de comentarii.
Night Watch. Suntem in Moscova postsovietica. Tot in Moscova sunt si Ceilalti: magicieni si posesori ai unor puteri supranaturale. Ceilalti sunt singurii capabili sa patrunda din lumea noastra in Lumea Umbrelor, o lume paralela. Acolo unii au ales Lumina, iar altii au optat pentru Intuneric. Blesteme stravechi, vampiri care incearca sa puna stapanire pe cei slabi, lupta (straveche) intre Bine si Rau. Si patrula de noapte care vegheaza asupra tuturor. Cam astea sunt ingredientele primului roman din serie si ale celor care l-au urmat.
Dupa cum se vede, Lukianenko a aplicat "reteta americana", combinand elemente de science fiction cu fantasy urban (pina la dark fantasy) - mai apropiate de cererea pietei -, intr-un plot de thriller. Iar faptul ca a scris o serie de romane l-a ajutat iarasi foarte mult. Evident, este de mentionat si contributia filmului care a patruns pe piata americana si l-a facut cunoscut pe autor publicului din Vest.
Bibliografie (carti aparute in limba engleza): The Night Watch (2006 - orig. Nochnoi Dozor, 1998), The Day Watch (2007 - orig. Dnevnoi Dozor, 2000), The Twiligh Watch (2007 - orig. Sumerechni Dozor, 2004), The last Watch (2008 - orig. Posledni Dozor, 2005); Site: http://www. rusf. ru/lukian/english (in limba engleza);
Blog: http://doctor-livsy.live journal. com (in limba rusa)

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO