Ziarul de Duminică

Si saracii traiesc, nu-i asa?

Si saracii traiesc, nu-i asa?
07.03.2008, 23:42 20

Din bube, mucegaiuri si noroi va renaste o noua lume, poate mai buna. Sau, in orice caz, una in care oamenii mai au o sansa. Sau mai multe. Romanul lui Cory Doctorow Un miliard de sanse (Millennium Press, 2007), prima parte a unei trilogii in curs de scriere (aceasta prima parte a fost publicata in foileton in Salon.com), este o poveste despre reinventarea lumii, cam ca in Postasul lui David Brin, numai ca pornind de la realitatile contemporane noua.
Istoria incepe cu preluarea firmelor Kodak si Duracell de catre o companie care, dupa ce renunta la vechile obiecte de activitate ale celor doua (unite acum in Kodacell), se reorienteaza spre piata bunurilor de larg consum, dar niste bunuri inventate pentru nevoile "de acum" ale potentialilor clienti, cei defavorizati, cersetori, someri, oameni ai strazii. Acestia traiesc in suburbiile marilor orase, in gropile de gunoi devenite cartiere, si sunt din ce in ce mai multi.
Noile bunuri sunt confectionate prin reciclarea componentelor vechilor bunuri, noua companie se imprastie in zeci si sute de echipe prin toata America si, cu timpul, asa cum vedem din exemplul care face subiectul romanului, in jurul micilor ateliere se (re)creeaza comunitati...
Este un roman SF, dar este departe de ceea ce inteleg prin SF majoritatea celor care doar au auzit de acest gen literar sau au citit numai cartile clasice de-acum, din vremea romantica (sa-i zicem) a aventurilor spatiale si a robotilor umanoizi. Este un SF dus chiar dincolo de cyberpunk-ul anilor '80, este ceea ce astazi se numeste post-cyberpunk, un subgen al SF-ului in care tehnologia nu mai este alienanta (ca in cyberpunk), ci este factor al redefinirii societatii.
Din "gropile de gunoi", din obiectele aruncate se pot naste noile obiecte, noile masini, in stare, candva, sa creeze alte masini. Dar pentru aceasta e nevoie de inteligenta unora, de capacitatile manageriale ale altora (e "mai greu sa gaseasca sefi decat minti inventive"), de reorientarea unor activitati: "Am putea sa le dam cu imprumut bani pentru a-si cumpara produsele noastre si asta-i ajuta si pe ei, si pe noi, pentru ca ar cumpara si ar lua si mai multi bani cu imprumut". Si totul orientat spre saracimea marilor orase, someri, a doua generatie de someri dati afara din marile companii, pentru ca "si saracii traiesc pana la urma, nu?".
In romanul lui Doctorow un rol important il are presa, cea traditionala, dar si "noua presa", blogurile - rolul pe care blogul Andreei, o fosta ziarista, il joaca in desfasurarea povestii este crucial.
"Lumea este un loc extraordinar daca esti pregatit pentru ea" zice Cory Doctorow. Noua literatura SF care se scrie astazi in lume (si Un miliard de sanse este parte din aceasta literatura) asta si face: ne pregateste pentru acest loc extraordinar care e lumea de maine. Si cand spun "maine", ma refer chiar la ziua care urmeaza celei de azi. Iar Cory Doctorow este un excelent ghid pentru omul contemporan preocupat de soarta lumii in care traieste. Romanul lui nu este o carte pentru fanii SF, ci una destinata cititorului din secolul 21.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO