Ziarul de Duminică

Tony Ballantyne

Tony Ballantyne
21.09.2007, 16:55 31

Premiul Philip K. Dick este acordat in fiecare an pentru cel mai bun roman aparut in editie originala paperback in SUA. In acest an, unul dintre nominalizatii la premiu a fost britanicul Tony Ballantyne, iar romanul care i-a adus nominalizarea este Recursion (2004, aparut in SUA in 2006). Lista finala i-a mai cuprins pe Elizabeth Bear (Carnival), Nina Kiriki Hoffman (Catalyst), Mark Budz (Idolon), Justina Robson (Living Next Door to the God of Love), Andrea Hairston (Mindscape). Premiul i-a revenit lui Chris Moriarty pentru Spin Control.
Tony Ballantyne a crescut in County Durham, in nord-estul Angliei. A studiat matematica la Universitatea din Manchester, apoi s-a mutat la Londra, unde a predat matematica si a tinut cusuri de IT. In prezent locuieste in Odham, impreuna cu sotia si cei doi copii.
Recursion este primul roman al lui Tony Ballantyne, si face parte dintr-o trilogie care mai cuprinde Capacity si Divergence. Este o distopie si se axeaza pe trei personaje: Herb Kirkham - care se intoarce pe planeta pe care a incercat candva sa construiasca un oras si l-a lasat populat cu masini autoreplicante, iar acum il gaseste invadat de altfel de masini inteligente, Eva Rye - care vrea sa depaseasca punctul mort in care a ajuns viata ei, si Constantine Storey - care se confrunta cu adevarul irealitatii sale ca fiinta (este o inteligenta artificiala). Iar undeva, in spatiu, dusmanul pandeste... Cine este acest dusman? Cine sunt "extraterestrii"? Ballantyne are o teorie...
Recursion este un roman despre singularitatea tehnologica (punctul de discontinuitate in dezvoltarea tehnologiei, dincolo de care nu mai putem face nici o previziune) si despre masinile von Neumann (autoreplicante), despre evolutia inteligentelor artificiale pana la stadiul in care interesele omenirii ar putea sa nu mai coincida cu ale lor. Ca orice scriitor de SF care se respecta, Ballantyne vine cu cateva idei pe care-si construieste povestea, povestile, de fapt, cele trei ploturi avand momente bine fixate in timp - 2210 (Herb), 2051 (Eva) si 2119 (Constantine) -, dar legate intre ele prin cele trei personaje remarcate de toti comentatorii si cu un fel atragator de a scrie, cu mult umor.
In cel de-al doilea roman al seriei, Capacity, Ballantyne isi continua explorarea naturii si importantei realitatii, fie ea realitate-reala sau virtuala. Mai pe placul vechilor fani ai cyberpunk-ului, dar "tras la tema" spre noul val de romane care trateaza postumanismul, Capacity aduce in prim-plan personaje care au replici virtuale. Inteligentele artificiale si robotii vin sa intregeasca lumea propusa de autor.
Raspunsurile la intrebarile puse de primele doua romane pot fi gasite in cel de-al treilea, Divergence. Este o serie care trebuie citita volum cu volum, cititorul e dus pagina cu pagina spre concluziile de la sfarsit. Un tur de forta pentru autor, o satisfactie estetica si intelectuala deopotriva pentru cel care le citeste.

Bibliografie: Recursion (2004), Capacity (2005), Divergence (2007)
Site: www.tonyballantyne.com

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO