Ziarul de Duminică

TRADUCERI/ Insula din care nu te mai intorci

TRADUCERI/ Insula din care nu te mai intorci
13.01.2010, 15:01 41
La 19 februarie 2010 va fi lansat in SUA un nou film al luiMartin Scorsese, cu Leonardo DiCaprio, Mark Ruffalo, Ben Kinsley siMax von Sidow, intre altii. Se numeste "Shutter Island". Lansareafilmului in Romania va avea loc o saptamana mai tarziu. La bazafilmului sta o carte a lui Dennis Lehane, cel care a mai scris unroman dupa care s-a facut un film de mare succes, "Mystic River".Romanul lui Lehane a fost tradus de Editura Paralela 45 si se aflain librarii din toamna anului trecut.*
E un roman surprinzator, cu o constructie complicata, care teinvaluie, te retine, te copleseste. Actiunea se petrece in 1954.Doi serifi sunt trimisi pe o insula din apropierea orasului Bostonsa prinda si sa ancheteze disparitia unei paciente cu boli mentalefugita din spitalul existent pe acea insula. Incercarile celor doide a afla adevarul sunt zadarnicite de directorul ospiciului,extrem de nemultumit de aparitia politiei. Treptat, politistii sicititorul descopera ca nimic pe insula nu este ceea ce pare:pacientii adusi aici sunt cei mai violenti criminali de pe intregcuprinsul tarii, gardienii si infirmierii sunt de doua ori mainumerosi decat bolnavii tinuti in conditii extrem de stricte,sanatoriul este strasnic pazit, inclusiv cu garduri de sarmaghimpata prin care trece curent electric, in spital seexperimenteaza tratamente radicale, chiar si lobotomia. Totulseamana incredibil cu lagarele de exterminare sau in care se faceauexperimente pe prizonieri, din timpul celui de-al doilea razboimondial, vazute de unul dintre politisti.
La scurta vreme dupa ce politistii ajung pe insula izbucnesteun uragan violent, care face ravagii in natura si distruge o partedintre instalatii. Si tot atunci izbucneste o revolta a detinutilorpacienti. Pe masura ce politistii se apropie de adevar, din ce ince mai greu de descoperit, cei doi incep sa se teama ca nu vor maiparasi vreodata insula, pentru ca tot ce au aflat nu trebuietransmis in afara.
Treptat, descoperim ca multe se petrec doar in mintea erouluiprincipal, Teddy Daniels, deja de doi ani pacient al spitalului,dupa ce isi ucisese sotia, si ca atat el, cat si personalulmedical, divizat in chestiunea tratamentului cel mai potrivit caresa-i fie administrat, ajunsesera la un moment al deciziilorhotaratoare si definitive. Nu vom spune mai multe. Romanul este unthriller psihologic, cititorul trebuie sa descopere singur traseulpersonajelor si finalul povestii. Dar nu putem sa nu spunem caromanul obsedeaza, personajele il urmaresc pe cititor, ca si unsentiment sinistru de care vrei sa te scuturi cat mai repede.
Daca filmul va fi reusit cumva sa redea aceste stari, va aveaun mare succes.

*) Dennis Lehane - "Shutter Island", Editura Paralela 45.Traducere din limba engleza de Doru Castaian.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO