Ziarul de Duminică

TRADUCERI/ Modul de viata american

TRADUCERI/ Modul de viata american
10.03.2010, 15:12 88
"Candva am incercat sa scriu opovestire despre reintalnirea mea cu tata in rai. De fapt, asa s-anascut o prima versiune a acestei carti. In povestirea asta speramsa-i devin cu adevarat un prieten de nadejde. Povestirea a luat-oinsa razna la modul pervers, asa cum se intampla adesea cupovestirile despre oamenii pe care i-am cunoscut. Se pare ca inceruri oamenii puteau avea, fiecare, varsta pe care si-o doreau.Astfel, de pilda, John D.Rockefeller, cel care a fondat StandardOil, putea avea orice varsta pana-n nouazeci si opt de ani.Tutankhamon putea avea orice varsta pana-n nouasprezece ani si asamai departe. In calitatea mea de autor al respectivei povestiri, amfost crunt dezamagit de faptul ca in rai tata a ales sa aiba numainoua ani."
Citatul este un fragment dinfoarte lungul prolog autobiografic al romanului din 1979 al luiKurt Vonnegut - " Jailbird", tradus "Puscariasul"*), in care setopesc informatii despre miscarea sindicala americana, cu deosbirela inceputurile ei. Dupa care scriitorul isi introduce eroul,Walter F.Starbuck, fiul soferului unui milionar si al uneibucatarese, amandoi emigranti lituanieni, abia eliberat dininchisoare, unde a ajuns pentru un rol minor in afacerea Watergate,incheiata cu demiterea presedinteluiu Richard Nixon. Romanul estescris in cea mai mare parte ca o autobiografie, Starbuck isiaminteste de anii petrecuti la Harvard (unde fusese trimis demilionarul la care lucra tatal sau), aderarea la partidul comunistin anii treizeci, serviciul in administratia americana, rolul avutin refacerea Europei post-belice, absorbirea in politica murdara alui Nixon ("Era presedintele Statelor Unite ale Americii, al uneinatiuni pe care-mi doream s-o slujesc din tot sufletul. Ar fitrebuit oare sa-l refuz - pe motiv ca America de atunci nu era cuadevarat America pe care mi-o doream eu?"). Pentru presedinteredacta memorii despre starea tineretului, pe care nu le citeaabsolut nimeni. Grosul romanului se petrece in primele doua zile dedupa eliberarea din inchisoare, cand Starbuck isi intalneste oiubita din tinerete, milionara deghizata sub masca de boschetarpentru a se ascunde de dusmanii care vor s-o distruga pentrubogatia sa - femeia era presedinta corporatiei omnipotente RAMJAC,un conglomerat care poseda 19 la suta din tot ce exista in America.Fosta iubita vrea sa redea toate aceste bunuri poporului americancaruia ii fusesera furate. Dupa moartea fostei iubite, Walter F.Starbuck, legatarul ei universal, ajuns vicepresedinte alcorporatiei omnipotente, da frau viselor idealiste, pentru carelumea nu este inca pregatita, incat ajunge din nou la inchisoare.Eroul da o petrecere de adio de pomina la care isi cheama cam toticunoscutii.
"Puscariasul" e un roman dur,dar plin de imaginatie, intr-un fel o fresca a societatiiamericane, in care se amesteca istoria si politica, viata academicasi viata sindicala (lungi episoade redau istoria celebrilor liderisindicali Sacco si Vanzetti, ajunsi pe scaunul electric),apropierea de stanga si mccarthysismul, teoriile comuniste sicapitaliste, birocratia americana si idealismul, cam tot cereprezinta "american way of life".
____

*) Kurt Vonnegut, "Puscariasul",Editura Humanitas fiction, colectia Raftul Denisei. Traducere dinengleza si note de Viorica Boitor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO