Ziarul de Duminică

TRADUCERI/ Tigrul alb sau cum e sa nu fii servitor

TRADUCERI/ Tigrul alb sau cum e sa nu fii servitor
28.10.2009, 13:57 117
Este povestea unui tanar indian,dar si a Indiei contemporane, descrise atat de veridic, cum putinealte carti au reusit. Cartea este o serie de sapte lungi scrisori,scrise de povestitor in sapte nopti, catre premierul Chinei careurmeaza sa faca o vizita intr-un stat indian unde, potrivitradioului, "vrea sa afle adevarul despre Bangalore si sa audadirect de la antreprenorii indieni povestirile lor de succes." Or,eroul (si povestitorul) este unul "dintre cei mai de succes oamenide afaceri, desi, probabil, cel mai putin cunoscut". Pentru ca, vomafla pe parcurs, succesul sau s-a construit printr-o crima, darcare nu difera decat foarte putin in modul in care a fost facuta depunctele de plecare ale multor altor averi si succese.
Foarte pe scurt, romanul estepovestea ascensiunii unui tanar sarac dintr-un sat din nordulIndiei care vrea sa invete si nu fuge de scoala, suporta umilintenenumarate ca sa deprinda o meserie (si sa nu ramana un "paianjenuman" la ceainarie, precum confratii sai), ajunge soferul bun latoate al unor magnati locali, pleaca la New Delhi impreuna cuacestia, isi ucide stapanul si cu banii pe care ii fura isideschide o afacere de taximetrie. Tanarul va proceda exact cuminvatase de la stapan, va mitui pentru orice pe oricine si varazbate. Nu va fi prins, pentru ca in India contemporana,indiferenta si corupta, nimeni dintre cei care au bani si mituiescpe cine trebuie nu este prins.
Imaginea Indiei descrise deAravind Adiga e uimitoare: o tara de semidocti, pentru ca nu li sepermite niciodata sa termine scoala; coplesita de depravare sicoruptie; in care castele vechi au fost inlocuite doar cu doua: Ceicu Burta Mare si Cei cu Burta Mica; in care exista trei boli: febratifoida, holera si febra alegerilor, care sunt castigateintotdeauna prin coruptie cumplita si inselatorie (e aiuritorfragmentul in care un cetatean merge dimineata in ziua alegerilorla sectia de votare unde deja se facea procesul verbal de prezentasuta la suta si de voturi suta la suta pentru un anume candidat, eoprit de politie si batut pana la moarte pentru indrazneala lui -iar asta intr-o tara care se mandreste mai mult decat orice cudemocratia ei!). Povestitorul intelege, in timp, ca "istoria lumiieste de fapt istoria a zece mii de ani de razboi intre mintilesaracilor si cele ale bogatilor. Fiecare parte incearca sa o tragape sfoara pe cealalta. Asa se intampla de cand lumea si pamantul.Saracii castiga cateva batalii (fac pipi in ghivecele cu flori, maidau cate un picior cainilor de companie etc), dar bogatii totcastiga raazboiul de zece mii de ani."
Povestitorul isi spunea de micTigrul alb, animalul cel mai rar din jungla, care apare o data la ogeneratie.
Romanul fiind in parte si cutenta politista, nu trebuie sa dezvaluim chiar intreaga trama.Important este insa ca, prin tot ce a facut, eroul a ajuns sa sesimta liber, om si nu sclav, vazator si nu orb, incat nici nu maiconteaza daca va fi prins vreodata: "E posibil sa fiu prinsoricand. Chestia asta nu se termina niciodata in India. Poti sa daipolitiei toate plicurile maro si gentile rosii din lume, tot eposibil sa-ti faca de petrecanie la un moment dat. (...) Totusi,chiar daca m-ar azvarli la inchisoare si alti prizonieri mi-artrage-o, chiar daca m-ar pune sa urc scarile de lemn pana lastreang, nu o sa regret niciodata noaptea aceea in Delhi, in carei-am taiat gatul stapanului meu. O sa spun ca a meritat totefortul, pentru a sti, macar pentru o zi, macar pentru o ora sau unminut, cum e sa nu fii servitor."
Formidabila carte!

*) Aravind Adiga, "Tigrul alb",Editura RAO. Traducere din limba engleza de Irina Iacobescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO