Ziarul de Duminică

Un asasin psihopat/ de Stelian Ţurlea

Un asasin psihopat/ de Stelian Ţurlea

Autor: Stelian Turlea

24.02.2011, 23:36 33

Un autor american născut în 1933, care a publicat mult, dar cares-a impus abia spre sfârşitul secolului trecut. Distins cu maimulte premii, între care, pentru romanul de faţă, PremiulPulitzer*. Dupa acest roman apărut în 2005 s-a făcut un film, în2007, cu un succes fulminant - patru premii Oscar, zeci de altepremii naţionale şi internaţionale. O carte tulburătoare.

Cormac McCarthy a mărturisit într-un interviu că nue un fan al realismului magic al scriitorilor sud-americani,preferă literatura în care tot ce se întâmplă este vag posibil.Exact ca în acest roman apreciat de mulţi drept crunt. În româneştei-a mai apărut un roman la Humanitas. Trei personaje principale.Llewelyn Moss, Anton Chirugh, Ed Tom Bell sunt implicaţi înevenimente legate de traficul de droguri, în sudul Texasului, lagraniţa cu Mexicul. Moss e la o vânătoare când nimereşte pestemasacrul făcut de două bande rivale de traficanţi de heroină, cumorţi şi un rănit care moare şi el. Nu-şi însuseşte marea cantitatede drog, ci geanta cu cei peste două milioane de dolari, drept caredevine în scurt timp ţinta următorilor care vor să-şi recuperepaguba. Anton Chirugh este asasinul plătit şi psihopat, fost membrual forţelor speciale, care, cu un sânge rece formidabil, încearcăsă recupereze banii şi omoară tot ce întâlneşte în cale, vinovatsau nevinovat. Tom Bell este şeriful care anchetează crimele, unveteran al celui de-al doilea răboi mondial, când a fostrecompensat cu Steaua de Bronz, şi care acum se străduie să-lprotejeze pe Moss, ştiindu-l nevinovat. Nu reuşeşte. În final seretrage din activitate.

Un roman care se citeşte pe nerăsuflate, plin deorori, dar profund, o meditaţie despre efectele lăcomiei, desprenatura simţului de onoare într-o lume dominată de mercenari, dar şidespre degradarea morală a Vestului american. Şi mai presus detoate, despre alegere. "Eu nu am avut niciun rol în cazul de faţă,spune unul dintre personaje, înainte să-l omoare pe cel căruia îivorbeşte. Fiecare moment din viaţă e o cotitură şi fiecare cotiturăe o alegere. Tu ai făcut undeva o alegere. Tot restul a decurs dinea. Socoteala e foarte precisă. Forma e trasată. Nicio linie nupoate fi ştearsă. Traseul unui om prin lume se schimbă rareori şi oschimbare bruscă e şi mai rară. Iar forma traseului tău eravizibilă încă de la început."

Un roman care are ca temă, scria "HoustonChronicle", corupţia insinuată în vieţile noastre, teroarea caremocneşte la graniţele dintre cele două Americi.
Mai presus de toate, un roman care rămâne în minte, orice ai vrea,admirabil tradus.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO