Ziarul de Duminică

Un martor-surpriza

03.06.2005, 20:36 22

Pentru Jeni Acterian un concert dat de George Enescu este un eveniment mai important decat abdicarea regelui.

In 1991, la Editura Humanitas, a aparut o carte de mare interes: Jeni Acterian, Jurnalul unei fiinte greu de multumit. 1932-1947. Jurnalul nu cuprinde nici o insemnare prozaica, referitoare la partea practica a vietii. Sunt ignorate chiar si evenimentele politice. Pentru Jeni Acterian un concert dat de George Enescu este mai important decat abdicarea regelui, iar o discutie cu Emil Cioran conteaza mai mult decat un discurs al lui Ion Antonescu. Ea traieste inconjurata de oameni de valoare. Printre prietenii si cunoscutii ei se numara Mircea Eliade, Constantin Noica, Eugen Ionescu, Emil Botta, Marietta Sadova, Cella Delavrancea, Nae Ionescu, Alice Botez. Desi nu duce o frenetica viata de societate, Jeni Acterian participa atenta si de multe ori febrila la viata culturala a epocii.

Surprinzator este modul decis in care opteaza, inca inainte de a implini douazeci de ani, pentru o literatura selecta. Ea citeste - si nu oricum, ci cu spirit critic -, in versiuni romanesti sau in original, carti apartinand lui Proust, Unamuno, Dostoievski, Maurois, Huxley, D.H. Lawrence, Virginia Woolf, Knut Hamsun, Cehov, Thomas Mann, Baudelaire, Rilke si multi altii, de aproximativ aceeasi valoare. Din literatura romana ii prefera pe Ion Barbu, Liviu Rebreanu, Mircea Eliade, Fundoianu s.a.m.d. Pe toti acesti importanti scriitori - unii dintre ei adevarati monstri sacri ai literaturii - nu-i admira nediferentiat, intr-o stare de beatitudine, ci ii asculta pledand fiecare pentru cauza lui si apoi ii si judeca.

Si mai surprinzatoare este insa vocatia filosofica a acestei tinere care nu numai ca n-are "minte scurta, poale lungi", dar reuseste uneori sa-i eclipseze, prin intuitiile ei filosofice fulgurante si, mai ales, prin aptitudinea de a trai idei pe viitori filosofi de profesie, ca Noica sau Cioran. Lecturile ei din Aristotel, Descartes, Spinoza, Kant, Kierkegaard, Sartre nu sunt lecturi pasive, ci un ansamblu de reactii si interpretari.

Treptat, pe masura acumularii insemnarilor zilnice, o neasteptata imagine a vietii spirituale din perioada interbelica, imagine luata dintr-un unghi in care nu s-a mai situat nimeni in afara de Jeni Acterian, devine tot mai clara si edificatoare. Jeni Acterian este acel martor-surpriza care la unele procese apare la sfarsitul dezbaterilor - atunci cand verdictul pare stabilit - si schimba cursul lor sau, in orice caz, le relanseaza.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO