Ziarul de Duminică

Vampirii Sudului

Vampirii Sudului
08.08.2008, 17:45 266

Incepand din 2001, in fiecare an, Charlaine Harris publica un volum din seria Vampirii Sudului. Primul a fost Dead Until Dark (Morti pana la apus, Leda, 2007, traducere de Ana-Maria Nica), cel mai recent, aparut anul acesta, este From Dead to Worse. Pana acum, in limba romana au mai fost publicate Moartea la Dallas, Clubul mortilor si Moarta pentru toti.
Morti pana la apus ne face cunostinta cu Sookie Stackhouse, o chelnerita din Bon Temps, Louisiana. Sookie traieste intr-o lume in care japonezii au fabricat sangele artificial, lucru care a dus la scaderea numarului crimelor datorate vampirilor care, pana la urma, au reusit sa fie recunoscuti ca specie cu drepturi cetatenesti. Sookie, cam singuratica de felul ei, trage ponoasele marelui sau defect (dupa cum ea insasi il considera): este telepata, poate intra in mintile oamenilor, afland ce gandesc acestia. Dar stie si cum sa-si impuna o bariera ca sa nu-i poata auzi. Intr-o zi, in barul lui Sam, in care este angajata, apare Bill Compton, un vampir. Primul de prin partea locului. Cam in acelasi timp, apar si crimele. Cateva femei sunt gasite moarte si banuielile se indreapta spre Jason, fratele lui Sookie, mare amator de femei si de senzatii tari. Dar nici Bill sau ai lui nu sunt scutiti de suspiciunea localnicilor. Lucrurile incep sa se succeada alert, Charlaine Harris isi dovedeste abilitatile de scriitoare de carti politiste. Dar, pe langa trama politista, mai avem si povestea de dragoste dintre Sookie si Bill. Si cateva scene de sex.
Charlaine Harris are o scriitura curata, limpede, se vede de departe ca este un scriitor talentat, dar un scriitor talentat "de-ai lor", adica stie sa scrie bine si pentru public. Nu e de mirare ca in septembrie 2008 va aparea cea de-a zecea editie a primului volum din serie (incluzand aici si editiile audio) si ca i s-au publicat cartile in toata lumea, din Japonia in Rusia si din Thailanda in Germania, Grecia sau Franta.
In primul rand se observa grija pentru personaje. Desi sunt destul de multe, cititorul stie despre fiecare cum arata, ce probleme are, cum se impaca cu viata si cu ceilalti. Locuitorii oraselului Bon Temps sunt ei insisi un personaj colectiv, au, ca grup, anumite reactii si prejudecati. La fel vampirii, despre a caror organizare aflam cate ceva, dar nu chiar totul din primul volum al seriei. Apoi Harris are grija de relatiile interumane. Se fac si se desfac perechi, prietenii. Si peste toate, atmosfera de orasel din sud, linistit pana... pana la aparitia vampirilor.
Despre suspans, numai de bine, si vorbesc serios. Cartea te tine aproape, sunt 12 capitole si iti propui de fiecare data sa mai citesti inca unul inainte de a mai lasa si pe maine... Dar e greu. Am citit-o in doua zile si mi se intampla destul de rar asta.
Ar mai fi ceva de spus despre "concurenta". Editorul face referire intr-o nota la Anne Rice (si autoarea ii aduce un omagiu, pomenind-o in text), creatoarea vampirului romantic Lestat, si la Laurell K. Hamilton, cea care a lansat seria Anita Blake. Dar sa lasam publicul sa hotarasca cine e the best.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO