Ziarul de Duminică

Viata la catedra

23.11.2007, 17:01 22

"Cat am fost profesor secundar" - povesteste Ion D. Sirbu, "de la catedra am tinut lectiile mele la nivelul celor de nota 7-8, deci cu mediocrii clasei, izolandu-i de prostii periculosi sau incurabili, dar si de premianti, de cele mai multe ori superiori si ingamfati". De retinut ca "pana vom ajunge sa realizam cei 6-7 oameni mari (sau cele 22 de genii la care visa Noica), trebuie sa ne ingrijoreze degradarea, prostirea si caderea spre mai jos a masei celor utili-mediocri, care duc lumea inainte si care ar fi putut fi salvati si saltati".
Ar trebui insa sa ingrijoreze si degradarea umana a celor care se ocupa de educatia copiilor nostri. Cand salariul mizerabil nu acopera facturile restante nu mai exista dorinta de a vorbi despre Balzac la literatura universala sau despre cotiledonate la biologie. Saracia perpetuata a distrus structura morala si intelectuala a dascalilor. Fara voia lor. Inceputul se cunoaste, a fost acela al pedagogiei socialiste care trebuia sa fabrice "omul nou", "care este" iar pe val.
"Adevarurile" care ies dintr-un inspectorat scolar sunt mai monstruoase decat dinozaurii epocilor trecute. Mergeti sa le vedeti chipurile, "sa-i cantariti ca oameni. Ei au acum in mana sufletele intregului tineret, de ei depinde viitorul nostru, prin ei pierim ca spirit si cultura". Acesta poate fi un raspuns concret asupra bulibaselilor didactice si organizatorice de la bacalaureat si variate teste nationale, admiteri etc. Nu stie stanga ce vrea dreapta. Chipurile profesorilor "optzecisti" l-au infiorat si pe scriitorul-profet Ion D. Sirbu (la randul sau profesor): "De la o sedinta a unui cerc didactic de specialitate, ies in grupuri circa 20-30 de profesori de... matematica. Ma infior. Cu exceptia catorva tineri (ce par a suferi de ulcer perforat), majoritatea acestor 'trupuri didactice' au niste fete de brute josnice. Monstri. Capcauni. Harpagoni, calai, burta-verde si pristandale. Aceasta categorie de dascali are o putere enorma, castiga cat vrea (meditatiile particulare obligatorii cu elevii clasei sunt si azi o realitate), poate fi greu controlata sau inspectata. Nu stiu cum ar arata un colectiv de antrenori de box sau de macelari de abator, dar pe fetele acestor tartori ai invatamantului liceal citesc intreaga cruzime si subomenescul acestor asa-zise stiinte pozitive: daca nu le completeaza cu morala, literatura, filosofie, devin pur si simplu niste jandarmi ai inteligentei, niste plutonieri ai spiritului si libertatii". Nu stim cata literatura cunosc profesorii de matematica, dar cunoastem retetele de muraturi si sosuri comentate de profesoarele de limba romana prin cancelarii. Saracia impinge la subterfugii culinare.
Dupa 14 ani de libertate disimulata, inca mai "stam prost cu masina de selectat valori. Absolventii nostri stiu atat de multe ca nu stiu mai nimic despre Mult, si nimic despre Nimic. Mereu incepem, rar continuam, nimic nu ducem pana la capat: dar delirul si sminteala cunosc o continua cariera ascendenta". Si aceasta in timp ce "prostia se aduna, formeaza un camp de forta al ei, putand sa provoace molime, cutremure, inundatii. Aduce dupa sine frica, foame si frig".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO