Ziarul de Duminică

Viata pe sapte carari - romani alcoolici

 Viata pe sapte carari - romani alcoolici
19.05.2010, 15:49 338
De ce bea romanul? Parastasuri,nunti, inmormantari, petreceri, cu ocazie sau fara, 13 la sutadintre adultii romani beau zilnic alcool, de multe ori contrafacut.Bem mult si prost si nu ne gandim la consecinte, desi alcoolulucide creierul, imbolnaveste ficatul si condamna la saracie sistagnare generatii la rand. Va invitam sa faceti astazi oincursiune in lumea bautorului roman, ajuns uneori in asemenea gradde dependenta, incat se trezeste pentru a bea si aproape ca s-amutat la carciuma. Intre timp, copiii le mor de foame si traiesc infamilii dezorganizate si conditii inumane, urmand un destin identiccu al parintilor.
Ca romanii beau mult, se stie.Ce e grav, e ca bem si periculos de prost. Dam pe gat licoridubioase cu aroma de vodca, de cognac sau de vin si suntemcampionii bauturilor contrafacute! O calatorie in Tara Romaneasca,Moldova si Oltenia a scos la iveala o realitate innecata in alcool,o lume abulica in care bautura merge mana in mana cu saracia lucie.Comunitati intregi decad generatie dupa generatie, cu mintilepierdute in damigeana. Suntem un popor ba vesel, ba mahmur. Neaghezmuim la toate nuntile, parastasele si sarbatorile si mai avemsi 365 de sfinti in calendar care merita sa fie udati. Dacatraditional eram consumatori de vin si de tuica de la mama lor, inultimii ani, mai ales in mediul rural, am devenit campioniibauturilor botezate cu chimicale. Practic, bem orice.
Dobreni, judetul Giurgiu.Dobrenarii sunt zarzavagii, n-au vita de vie, asa ca beaulichioruri, caisata, visinata si bautura alcoolica cu aroma devodca (!). Un bidon de trei litri costa numai 24 de lei si se vindelegal, cu banderola fiscala.
Peste tot in tara profilulbautorului profesionist este acelasi. Munceste putin sau deloc sibea mult. 13% dintre romani consuma zilnic alcool si derivate dinalcool, se arata intr-un raport Eurobarometru dat publicitatii deComisia Europeana. Sapte din zece romani beau de mai multe ori pesaptamana. "Avem o problema cu bautura din mai multe puncte devedere, spune Eugen Hriscu, psiholog la spitalul Alexandru Obregia.O data pentru ca se bea mult si se bea bautura proasta, a douapentru ca nu facem ceva pentru a contrabalansafenomenul."
Am dus bautura care-l face peunuul dintre bautori sa se dea cu capul de stalp la centrulnational pentru incercarea si expertizarea produselor. In Romania,peste 30% din piata bauturilor alcoolice industriale este ocupatade produsele intermediare, surogatele cu aroma de cognac sau devodca. Proprietarii de fabrici de alcool profita din plin de unordin al ministerului agriculturii care ii da voie oricui sa facabauturi fermentate linistit. Practic, invazia chimicalelor estepolitica de stat.
"De doi ani - spune RaduMorariu, fost director al Organizatiei patronale a industrieialcoolului -, reprezentantii Agentiei Nationale pentru ProtectiaConsumatorului n-au mai venit la laborator ca sa verifice ce maicontin bauturile suspecte aparute pe piata. Si asta pentru caanalizele pot sa coste si 15 mii de lei. In lipsa oricarui control,piata bauturilor de proasta calitate prospera."
In satul Falastoaca, oameniitraiesc din agricultura si din bautura. Bautura proasta este oconstanta in viata lor. Multi dintre cei care au servicii la orasisi fac curaj inainte de a pleca la lucru.
Cateva sate mai incolo, incomuna Berceni, o batrina aprinde luminari in fata circiumii.Baiatul ei in varsta de 34 de ani a baut pana a murit, la margineadrumului. A facut atac vascular cerebral. E parte din statisticaOrganizatiei Mondiale a Sanatatii: 25% dintre decesele inregistratela barbatii tineri din Romania se produc din cauza bauturii.Carciumarul da la tot satul pe datorie dar nu recunoaste ca l-aservit si pe baiat cu cateva minute inainte de a muri.
Cel mai grav este ca abuzul dealcool duce la deteriorarea iremediabila a creierului. Bolnavuluiii sunt afectatate terminatiile nervoase din muschii degetelor dela maini si picioare, tremura, are insomnii, nu mai judeca limpede- mai clar, se prosteste, nu mai este capabil sa munceasca, sa iadecizii, sa-si controleze viata si traieste intr-o depresie farasfarsit.
"In cantitate mare si pe termenlung - spune dr psiholog Florin Ene, de la Spitalul universitarAlexandru Obrejia - bautaura duce la afectari toxice care constauin fenomene de polineuropatie, in deteriorarea cronica a creieruluicu atrofie cerebrala. pina la tulburari de echilibru."
Oltenia, satul Valea Mare. Dincauza alcoolului, Ilie Staicu are ulcer si ficatul marit. Are cincicopii care traiesc intr-o saracie lucie, intr-o incapere cu pamantpe jos, fara curent electric. Bunicul, tatal si mama lor muncesc insat cu ziua si primesc in schimb bautura. Adultii provin dinfamilii care au baut peste masura, iar naravul de a bea s-atransmis din generatie in generatie. In casa, bidonul cu vin e lamare cinste. Fetita cea mare in varsta de zece ani a fost violatade fratele ei care acum se afla intr-un centru de reeducare. Intr-ocamera de patru metri patrati se inghesuie toti. Barbatii dormintr-un pat, iar copiii in celalalt.
Bautorii cronici arata si sepoarta de parca ar fi sedati. Caind nu beau, stau pe jos si se uitain gol. E singura activitate de care mai suntcapabili.
Nicoleta Staicu isi aminteste cugreu lucruri simple si abia daca mai stie sa citeasca ce singura abrodat candva. A ramas la stadiul de semialfabetizare, dar acontinuat sa aduca pe lume copii. De teama sotului.
In casa lui Ilie Staicudegradarea se adanceste de la o zi la alta si e perpetuata decopiii care nu au alte modele in viata si care nu stiu cum sa seapere de propriii parinti.
Oltenia. Slatioara. Este nouajumatate si bautorii inraiti sunt deja la circiuma cu halba plinacu vin in fata. Dependenta este atit de severa, incat se trezesc inzori numai ca sa ca sa bea si isi petrec ziua cu gandul labautura.
Mihai a avut o viata care ar fiputut sa fie normala. A fost insurat de doua ori, are trei copii sia avut o frumoasa cariera de ofiter in armata romana. De toate s-aales praful. Familia e de vina, spune el, ca l-a dat afara si i-aincuiat casa, silindu-l sa se mute intr-o cocioaba. De suparare,bea.
"Toti oamenii acestia, spunepsihologul Eugen Hriscu, simt nevoia sa bea de dimineata deoareceorganismul lor s-a obisnuit sa functioneze cu alcool. In momentulin care s-au trezit dimineata, cantitatea de alcool din sange ascazut peste noapte ai atunci organismul cere alcool pentru areveni la concentratia din sange cu care s-aobisnuit."
In cantitati rezonabile,alcoolul este un liant social. Se vede clar la petrecerile de lanoi. In satul Falcoiu din Oltenia, de exemplu, nunta presupune douacazane cu sarmale, mamaliga facuta la vatra, doua butoaie cu zaibarsi doua sute de litri cu tuica.
La tara, a bea e echivalent cu atrai. Ziua pur si simplu nu poate incepe fara o tuica. Cand n-au cebea, trec la pufoaica, o bautura genocid.
Daca oltenii au zaibarul lor, simoldovenii se lauda cu podgorii intinse. A munci pentru multiinseamna de fapt a avea grija de vie. Cand se termina vinul situica din camara, bautura de-un leu suta e tot ce le mai ramane. Insatul Cogeasca din judetul Iasi oamenii traiesc din pensii si dinalocatiile copiilor. Cei mai indrazneti au plecat la munca inItalia. Cei ramasi n-au dupa ce bea apa, dar vin in fiecare zi lacele zece carciumi din sat. Beau batrinii, beau tinerii, beau sicopiii. In comunitate, bautura este validata social, daca bei, esemn ca ai.
Cu numai 10 lei, un pasionatpoate sa bea un litru de bautura crunta. Nu-i de mirare ca unii maivad si moartea cu ochii.
In satul Epureni, listadatornicilor este mare. Oamenii beau in avans. Toata lumea ia pedatorie, ia bautura si nu paine. La noua dimineata, Danut Cojocarus-a intors de la moara unde-a castigat cinci lei. S-a oprit sa-ibea desi acasa il asteapta patru copii flamanzi. Copiii luiCojocaru traiesc in camere mici, intunecoase. Mananca mamaliga siin cel mai bun caz, bors.
Preotul din satul Bivolari,judetul Botosani, nu poate decat sa se uite cum, la poarta lui,oamenii isi inneaca mintile in bautura. In ultimele luni, incomunitate s-au intamplat o crima si un viol facute la betie. InRomania, consumul exagerat de alcool se asociaza cu pana la 70% dincazurile de abuz sexual. Preotul crede ca bautura a distrus oriceurma de credinta in oameni. Turma pe care-o pastoreste parintelesi-a pierdut rusinea si orice bruma de moralitate. De curand, ofemeie de 54 de ani sustine ca a fost violata de nepotul ei si dedoi mosi. Sotul femeii s-a inchis in casa, doborat de rusine si desuparare. Presupusii violatori au dat declaratii la politie si acumse plimba pe strada, mahmuri.
In Bivolari, respect pentrufemei nu exista. Daca pomenesti de asta, te iau barbatii in ras: deunde respect, daca si ele beau cot la cot cu ei? Intreg sistemul devalori este bulversat.
Dezechilibrati intilnesti petoate drumurile, ziua in amiaza mare. Daca ii intrebi, spun ca seduc sau vin de la munca.
In Romania rurala, viata sepierde intr-un chef continuu, fara intrebari, fara aspiratii, faranevoia de a evolua. "Pierdem prin faptul ca nu se mai duc la munca- spune Eugen Hriscu -, pierdem prin tratamente medicale acordatepersoanelor care consuma alcool, pierdem ca se pensioneazamedical.
Un lucru este sigur, in vinoveritas. A venit primavara si in toate viile din tara se lucreazaintens. Se bea si se munceste cu drag. Se pregateste un nou sezonde tulburel national. Si o noua generatie care care sa-lbea.

Reportaj difuzat de Protv inemsiunea "Romania, te iubesc!" din 25 aprilie

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO