Afaceri de la zero

Afaceri de la Zero. Editura Crux Publishing a strâns sub umbrela sa peste 30 de scriitori de cărţi fantasy şi science fiction. „Ne pregătim de Bookfest“

24.05.2024, 00:06 Autor: Alina-Elena Vasiliu

 În 2023, Crux Publishing a publicat şase titluri, promisiunea pe care şi-au făcut-o Andreea Sterea şi Andrei Mazilu fiind să nu publice mult, ci doar cărţile care merită, astfel încât să păstreze un anumit standard de calitate.

Crux Publishing, o editură specializată în publicarea cărţilor fantasy şi science fiction, vrea să sprijine popularizarea scriitorilor români de aceste genuri, având deja în spate o experienţă de aproape un deceniu pe piaţă.

Businessul a fost fondat de doi antreprenori – Andreea Sterea şi Andrei Mazilu. „Am înfiinţat firma în 2014, iar în 2015 am debutat la târgul de carte Final Frontier. Suntem implicaţi eu şi scriitorul Andrei Mazilu, care scrie literatură fantasy. Ne-am dorit iniţial să scoatem scriitorii români pe pieţele internaţionale, apoi ne-am gândit să facem ceva ca să-i promovăm pe plan local. Eu aveam experienţă editorială, el este mai artist, iar ideea era să valorificăm potenţialul literaturii de science fiction din România”, a povestit Andreea Sterea la emisiunea online ZF Afaceri de la zero.

Îşi aminteşte că dezvoltarea şi susţinerea proiectului a fost uneori extrem de dificilă, dar chiar şi aşa, cei doi au reuşit să facă editura să supravieţuiască. Era nevoie de un astfel de efort, spune ea, în condiţiile în care comunitatea de scriitori de fantasy şi science fiction din România este mică, iar majoritatea se cunosc între ei. Mai apar totuşi, uneori, şi nume noi.

„Sub umbrela editurii avem peste 30 de scriitori. Unii dintre ei sunt scriitori consacraţi, care sunt deja traduşi în străinătate.” În 2023, Crux Publishing a publicat şase titluri, promisiunea pe care şi-au făcut-o Andreea Sterea şi Andrei Mazilu fiind să nu publice mult, ci doar cărţile care merită, astfel încât să păstreze un anumit standard de calitate. Tocmai de aceea, se întâmplă uneori să şi refuze manuscrisuri, atunci când nu se înscriu în filosofia editurii. „Nu ne grăbeşte nimeni, nu avem deadline-uri, nu suntem

într-o cursă în care trebuie să publicăm un anumit număr de titluri. Acum ne pregătim pentru Bookfest, un târg la care participăm de câţiva ani încoace. Vedem că la târguri vin din ce în ce mai mulţi tineri, ceea ce este îmbucurător.”

Niciunul dintre cei doi fondatori ai Crux Publishing nu se întreţin din business, fiecare având şi alte activităţi şi joburi în paralel, astfel că scopul lor nu este să scaleze această afacere. Investiţia lor de început a fost de circa 10.000 de lei, cea mai mare parte fiind pentru primul tiraj de cărţi.

„Atunci am adus bani de la job pentru a susţine editura, dar acum a ajuns să se susţină singură.”

De-a lungul timpului, editura s-a extins şi către alte genuri literare, chiar dacă a început cu fantasy şi science fiction. Astfel, din portofoliul său fac parte astăzi şi cărţi de poezie, de psihologie, de filosofie.

„Mi se pare că o carte nu este ceva ce trebuie şters de pe lista de cumpărături, ci ar trebui să fie printre primele lucruri de pus pe listă”, este de părere Andreea Sterea.


ZF şi Banca Transilvania au lansat proiectul AFACERI DE LA ZERO, o platformă dedicată micilor antreprenori, firmelor care au creat peste 1,7 milioane de locuri de muncă.
Fiecare afacere de la zero este o poveste despre ambiţie, curaj şi determinare. Poveştile micilor antreprenori vor fi publicate în ZF şi pe platforma zf.ro/afaceri-de-la-zero.
În România sunt peste 500.000 de microîntreprinderi şi firme mici, unde lucrează 1,7 milioane de salariaţi, companii cu afaceri anuale de 70-80 mld. euro.

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania