Afaceri de la zero

Afaceri de la Zero. Gabriel Goncear, fost sportiv de performanţă şi absolvent de Politehnică, a creat Echipamente-Bucureşti.ro, un magazin online cu echipamente tehnice, în care a strâns circa 1.000 de produse. „Am simţit că Stup a fost creat pentru mine de la început. Avem aici o comunitate.“

28.06.2023, 00:06

Gabriel Goncear, fost sportiv de performanţă şi absolvent de Politehnică, a lucrat ani la rând în companii din domeniul echipamentelor tehnice industriale, iar anul trecut a decis să-şi dezvolte propriul magazin online în acelaşi domeniu.

În toamna lui 2022, el a deschis Echipamente-Bucureşti.ro, unde a strâns până acum 1.000 de produse, iar până la finalul acestui an estimează afaceri de 80.000 de euro.

„Suntem focusaţi pe câteva categorii – echipamente şi utilaje pentru industria de construcţii şi instalaţii, compresoare de aer şi accesorii pentru aer comprimat, motounelte şi motoutilaje pentru amenajarea grădinii şi alte produse la care există cerere în piaţă, cum ar fi generatoare de curent. Pe parcursul activităţii mele în cadrul firmelor, am avut mai multe roluri în zona de vânzări. M-am familiarizat cu majoritatea activităţilor în zona de gestiune a unei firme şi mi-am format o viziune pentru cum ar trebui să funcţioneze şi să se dezvolte o firmă. Decizia de a intra în antreprenoriat a venit natural“, a povestit el.

Gabriel Goncear a pornit la drum cu o investiţie de 10.000 de euro. Însă o investiţie cu o valoare similară a avut loc înainte de pornirea efectivă a businessului, iar banii au mers către educaţia şi formarea lui antreprenorială.

Încă de atunci, acesta lucrează cu un mentor în zona de business şi a participat la cursuri, workshopuri şi seminarii în zona antreprenorială. Alexandra Matei

Un sprijin important, precizează antreprenorul, care a contat în dezvoltarea proiectului său, a venit din partea BT Stup, hub-ul Băncii Transilvania dedicat antreprenorilor aflaţi la început de drum.

„Înscrierea în Stup a fost exact la momentul în care am decis să îmi dau demisia. Am simţit că Stup a fost creat pentru mine de la început. Am beneficiat de foarte multe cursuri şi informaţii în Stup. Avem aici o comunitate“, a mai adăugat fondatorul Echipamente-Bucureşti.ro.

În prezent, magazinul online se adresează atât clienţilor persoane fizice, cât şi clienţilor persoane juridice din toată ţara. Produsele listate în magazin au ajuns în casele şi grădinile oamenilor din Tulcea, Suceava, Arad sau Oradea, dar şi în alte oraşe din România.

În această perioadă, mai spune el, din portofoliul de produse, roabele se vând cel mai bine.

Gabriel Goncear spune că a ales să păstreze această denumire, chiar dacă produsele ajung şi în alte oraşe în afară de Bucureşti, pentru că vrea ca lumea să identifice magazinul ca fiind din Bucureşti, dar şi pentru că în viitor se gândeşte la extinderea în offline.

„Dacă mediul economic va fi în regulă, cu siguranţă ne gândim şi la deschiderea unui magazin de prezentare, unde clienţii să poată testa produsele.“

După două luni de la deschidere, magazinul online Echipamente-Bucureşti.ro ajunsese să genereze venituri de aproape 10.000 de euro, iar acest rezultat a fost unul neaşteptat, după cum spune antreprenorul.

Totuşi, el nu îşi propune o creştere bruscă, ci una organică, astfel încât să poată gestiona întregul business.

„De multe ori e bine să nu te grăbeşti să creşti pentru că nu reuşeşti să gestionezi bine grupele de produse, produsele, furnizorii sau preţurile. Concepţia mea este să merg mai încet şi să am lucrurile sub control“, a subliniat acesta.

În prezent, el se focusează pe dezvoltarea în zona de digital marketing, iar în perioada următoare îşi propune să pivoteze şi către alte nişe, având deja în minte anumite proiecte în aceeaşi zonă, a echipementelor tehnice industriale, dar au o altă abordare.

Sportul este ceva ce îi lipseşte, iar în viitor are în plan, totodată, şi dezvoltarea unor proiecte sociale în zona de sport pentru copii şi tineri.

Odată cu intrarea în antreprenoriat, Gabriel Goncear s-a reinventat şi şi-a găsit din nou bucuria şi entuziasmul de a lucra în domeniul echipamentelor tehnice. „Reinventarea este un lucru benefic. Inclusiv în rolul de angajat este bine să îţi schimbi perspectiva pentru că, la un moment dat, intervine monotonia.“


ZF şi Banca Transilvania au lansat proiectul Afaceri de la zero, o platformă dedicată micilor antreprenori, firmelor care au creat peste 1,7 milioane de locuri de muncă. 

Fiecare afacere de la zero este o poveste despre ambiţie, curaj şi determinare. Poveştile micilor antreprenori vor fi publicate în ZF şi pe platforma zf.ro/afaceri-de-la-zero.

În România sunt peste 500.000 de microîntreprinderi şi firme mici, unde lucrează 1,7 milioane de salariaţi, companii cu afaceri anuale de 70-80 mld. euro.

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania