♦ Crama produce vinuri din soiurile Fetească albă, Fetească neagră, Sauvignon blanc şi Pinot gris ♦ Planurile de viitor implică şi deschiderea unui punct gastronomic local şi atragerea de turişti la cramă.
Sebastian şi Ioana Jitariu au lucrat mai mulţi ani în Italia unde au învătat tainele viticulturii, iar în 2021 au pus pe piaţă primele vinuri ecologice sub brandul Crama Jitar, un nume nou în domeniul producţiei de vin şi singura afacere de acest tip din judeţul Botoşani.
„În Italia am învăţat cum se vinifică, mi-a plăcut foarte mult şi mi-am dorit să ne întoarcem în România şi să aplicăm ceea ce am învăţat acolo. (...) Mi-a plăcut foarte mult ideea de agricultură ecologică. Mai apoi, într-o seară, stând la un pahar de vin cu soţia mea am decis să plantăm o viţă de vie. Aveam teren la părinţii mei aici, în comuna Frumuşica”, a povestit Sebastian Jitariu în cadrul emisiunii Afaceri de la Zero.
Ei au început să lucreze la cramă încă din 2019, iar în 2021 au făcut primele vinuri din soiurile Fetească albă şi Fetească Neagră. Practic, la început, cei doi antreprenori au investit în cramă tot ce au câştigat în Italia, dar s-au împrutat şi la familie şi la prieteni. „Am început cu o suprafaţă de un hectar pe care am plantat Fetească albă, Fetească neagră şi mai apoi Sauvignon blanc, iar anul acesta am extins suprafaţa cu încă două hectare arendată de Fetească albă. Deci în momentul de faţă avem Fetească Albă, Fetească neagră ca şi vinuri, dar şi Sauvignon blanc şi Pinot gris.
Feteasca neagră avem în două variante, una este maturată în stejar şase luni şi una este nematurată în stare proaspătă, fresh”. Vinurile se găsesc pe cramajitar.ro, dar şi în băcănii din Botoşani, Suceava, Iaşi etc. Momentan, Crama Jitar produce circa 4.000-5.000 de sticle anual din toate sortimentele. Planurile de viitor implică şi deschiderea unui punct gastronomic local şi atragerea de turişti la cramă.
„ Avem început un proiect de dezvoltare a unui spaţiu în care să facem degustări şi chiar şi cazare pe viitor, să aducem clienţii, să le oferim o experienţă vitivinicolă plăcută, relaxantă în viile noastre. Pentru cramă, următorul pas este să ne extindem în Horeca”, a mai povestit Sebastian Jitariu. El adaugă că nu exclude varianta exporturilor, însă deocamdată se concentrează pe piaţa internă.
„În următorii 3-5 ani cred că va trebui să fim clar la trei-patru hectare de viţă de vie, cu un spaţiu de degustare, camere de cazare, lume multă, evenimente şi voie bună. Soţia mea găteşte foarte bine, ea asta a făcut în Italia şi sperăm că le vom putea oferi clienţilor noştri experienţă gastronomică asociată cu vinurile noastre şi relaxare”.
ZF şi Banca Transilvania au lansat proiectul Afaceri de la zero, o platformă dedicată micilor antreprenori, firmelor care au creat peste 1,7 milioane de locuri de muncă.
⇒ Fiecare afacere de la zero este o poveste despre ambiţie, curaj şi determinare. Poveştile micilor antreprenori vor fi publicate în ZF şi pe platforma zf.ro/afaceri-de-la-zero.
⇒ În România sunt peste 500.000 de microîntreprinderi şi firme mici, unde lucrează 1,7 milioane de salariaţi, companii cu afaceri anuale de 70-80 mld. euro.
Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.
ABONEAZĂ-TE