Analiză

Romania arde etape si creste productivitatea, incercand sa prinda din urma restul Europei

Romania arde etape si creste productivitatea, incercand sa prinda din urma restul Europei

Click pentru imaginea intreaga

06.10.2006, 20:18 38

Un studiu derulat pe companiile listate la bursele din Europa Centrala si de Est, inclusiv Romania, arata ca firmele locale au avut in ultimii cinci ani cea mai mare crestere a productivitatii din regiune.
Companiile listate la prima categorie a Bursei de Valori de la Bucuresti au avut in fiecare an din perioada 2000-2005 o crestere de circa 22% a cifrei de afaceri, dar in acelasi timp numarul de angajati al acestora s-a redus in medie cu 6% in fiecare an.
Cu alte cuvinte, boomul afacerilor insotit de o reducere consistenta a personalului inseamna ca firmele de pe piata locala au avut in utlimii 5-6 ani cea mai ridicata productivitate din regiune, spun consultantii de la Roland Berger.
Spre deosebire de Romania insa, companiile listate la cota altor burse europene au reusit in aceeasi perioada sa isi creasca incasarile si sa angajeze si personal, asa cum s-a intamplat in Austria, Polonia sau Ungaria.
"Companiile de top din Romania s-au bazat pana acum pe restructurare, mai ales in domeniul personalului. Multe companii au avut in diferite momente ale dezvoltarii prea multi angajati, pe care a trebuit sa-i restructureze pentru a deveni profitabile", a declarat Burkhard Schwenker, CEO la Roland Berger.
"Romania arde etape in prezent pentru a prinde din urma restul statelor europene", a explicat rezultatele studiului Codrut Pascu, managing director la biroul local al Roland Berger, una dintre cele mai cunoscute companii de consultanta din lume. Compania a fost infiintata de antreprenorul german Roland Berger in 1967, care a plecat la drum cu un singur angajat.
Desi cresc foarte rapid, companiile locale nu sunt mereu atente la reducerea costurilor sau la cresterea productivitatii, a mai spus Pascu. In opinia sa, reducerea personalului a fost solutia cea mai usoara, de aceea a fost aleasa de majoritatea companiilor.
Conform studiului realizat de Roland Berger, domeniul serviciilor financiare a fost cel mai dinamic in ultimii ani, cresterea acestei piete apropiindu-se de un ritm de 30% pe an. Astfel, piata bancara a crescut cu 29,7% in medie pe an in perioada 2000-2005, iar piata asigurarilor a avut un ritm de 28,9% pe an in aceeasi perioada.
Pe locul trei in topul cresterilor este domeniul IT, unde majorarea businessului companiilor a fost la o medie de peste 22% pe an. Printre cele mai dinamice domenii ale economiei, conform estimarilor Roland Berger, se mai numara piata farmaceutica, sectorul constructiilor si cel al utilitatilor, in principal sectorul energetic.
Relativ la celelalte state din regiune, Romania a crescut mai repede in aproape toate domeniile, mai putin cel al utilitatilor. In ceea ce priveste domeniul automotive (automobile si productia de componente auto), cresterea din Romania a fost de 29% pe an incepand cu 2000, fata de 13% pe an in Europa Centrala si de Est.
In schimb, cresterea businessului din Romania a fost insotita de reduceri de personal, din cauza restructurarii economiei.
"In prezent, exista o multitudine de piete cu un grad redus de penetrare, cum ar fi telecomunicatiile, piata farmaceutica si sectorul auto", spune Codrut Pascu. El a precizat ca aceste piete, dar si altele au inca destul potential de crestere solida in perioada urmatoare, datorita cererii puternice de consum.
Desi au avut rezultate bune pe ansamblu in ultimii cinci ani, multe companii nu au reusit sa creasca profitabil, arata analiza celor de la Roland Berger.
"Doar o treime au reusit sa creasca profitabil", spune Codrut Pascu, referindu-se la cele mai mari companii din fiecare domeniu de activitate.
In opinia directorului general al Roland Berger Intenational, companiile romanesti sunt inca undeva la mijlocul "curbei in V" - adica inca restructureaza, pentru a pune bazele cresterilor viitoare.
In continua cursa catre cresterea business-ului, cea mai mare problema a managerilor romani este mentalitatea, a mai spus Codrut Pascu. El a precizat ca managerii din Romania, la fel ca si cei din restul statelor din regiune, au alte metode si practici de management decat executivii din Europa de Vest.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO