Austria

Capital pentru caramizi, tigla si constructii

26.10.2005, 20:05 23

Investitorii austrieci nu se puteau tine departe de una dintre cele mai promitatoare industrii ale Romaniei - cea a constructiilor si a materialelor de constructii, sector cu o crestere de 7 - 8% in ultimii ani si cu marje bune de profit. Piata constructiilor se situeaza in Romania la nivelul a circa 5 mld. euro pe an.

Printre primii sositi dupa 1990 pe piata locala, compania de constructii Strabag s-a pozitionat printre cei mai mari contractori internationali de proiecte. Strabag detine o participatie de 51% din actiunile hotelului de cinci stele JW Marriott din Bucuresti.

Compania austriaca a initiat in 2004 cu fosta conducere a Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului contractul pentru constructia tronsonului Bucuresti-Ploiesti din cadrul autostrazii Bucuresti-Brasov, valoarea acestuia fiind stabilita la 477,2 mil. euro.

Un alt jucator important de talie europeana, care a intrat in forta pe piata locala, este Lasselsberger, o afacere de familie cu venituri in jurul a 700 milioane de euro pe an.

Lasselsberger a intrat in Romania in anii ''90, o data cu achizitia fabricii de ciment Casial Deva. Austriecii au vandut ulterior, in 2000, fabrica de la Deva catre grupul german HeidelbergCement, in conditiile in care nu mai puteau sa faca exporturi pe Dunare din cauza razboiului din fosta Iugoslavie. Lasselsberger nu a renuntat insa definitiv la planurile pentru Romania.

In primavara anului trecut, Lasselsberger a achizitionat vehiculul de investitii Goodison Holdings BV, care detine 68% din actiunile producatorului de placi ceramice Sanex Cluj-Napoca, pentru 15 mil. dolari.

Ulterior, Lasselsberger a incheiat un acord cu efect regional cu grupul german Villeroy & Boch, proprietarul Mondial Lugoj, prin care austriecii preluau mai multe unitati de producere de faianta si gresie, cedand in schimb sectii de obiecte sanitare. In Romania, Lasselsberger a cedat sectia de profil a Sanex pentru a prelua in schimb portofoliul de placi ceramice al Mondial Lugoj.

Compania austriaca a reusit apoi sa preia pachetul majoritar al producatorului ungar Zalakeramia, care detine Cesarom Bucuresti, si astfel sa aiba in portofoliu cei trei mari producatori de profil din Romania. Strategia Lasselsberger are in vedere debarcarea aici cu toate diviziile in perioada urmatoare.

Un alt investitor puternic, Wienerberger, are un plan de investitii de 100 mil. euro pentru Romania. Wienerberger mizeaza pe constructiile noi, ca motor de dezvoltare al intregii piete.

Wienerberger detine doua fabrici de caramizi in Romania, la Sibiu si la Gura Ocnitei (Dambovita), in care a investit peste 27 mil. euro. Prin deschiderea fabricii la Gura Ocnitei, Wienerberger Sisteme de Caramizi a devenit cel mai mare producator de blocuri ceramice din Romania. Pana la sfarsitul anului, fabrica va ajunge la o capacitate maxima de 140 mil. formate normale.

In zona Sibiului au mai venit si alti austrieci, cum ar fi Tondach si Bramac.

Grupul Tondach a achizitionat pachetul de 85% din actiunile fabricii de tigla ceramica de la Sibiu. Tondach vrea sa construiasca o fabrica de 23 - 25 mil. euro, tot la Sibiu, in 2006.

Bramac, detinuta in proportii egale de catre grupul francez Lafarge si austriecii de la Wienerberger, a construit de la zero la Sibiu o fabrica de tigla de beton, in urma unei investitii greenfield in valoare de 6 milioane euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO