Auto

Seat arunca in lupta monovolumul sportiv

03.09.2003, 00:00 23



Seat va prezenta la salonul auto de la Frankfurt din acest an prototipul Altea, pe baza caruia va fi dezvoltat monovolumul Seat, a carui lansare pe piata este prevazuta pentru anul 2004.



Acesta va fi primul produs SEAT dezvoltat in cadrul noului "Audi Brand Group", creat la inceputul anului 2002.



Intr-un segment dominat de modelele producatorilor francezi Renault si Citroen, Seat vine cu o provocare - MSV. Initiale provin de la "Multi-Sport-Vehicle", un concept care defineste, spun reprezentantii producatorului spaniol, un vehicul monovolum foarte sportiv.



Design-ul exterior al prototipului Seat este de fapt declaratia de intentie a spaniolilor in segmentul monovolumelor. astfel, liniile exterioare ale Seat Altea nu separa spatiul pentru motor de compartimentul de pasageri si portbagaj.



"Prototipul Seat Altea nu este doar o propunere futuristica imaginara sau o demonstratie a talentelor creative de la Centrul Tehnic din Martorell; este foarte aproape de a deveni realitate", sustin reprezentantii producatorului spaniol. De altfel, prototipul prefigureza alaturi de Ibiza/Cordoba si Leon/Toledo noua familie Seat.



In partea frontala se remarca o grila de radiator mare, care cuprinde emblema si este scoasa in evidenta de farurile asemanatoare ochilor de pisica. Privit din lateral, Seat Altea prezinta o linie curbata, care coboara peste portiere, pana deasupra rotilor din spate. aceasta linie, denumita Linia Dinamica, va caracteriza, spun reprezentantii producatorului spaniol, toate modelele viitoare Seat.



La interior se vor regasi in principiu aceleasi motoare prezente pe un alt monovolum al grupului Volkswagen - Touran. Este vorba de motorul pe benzina cu injectie directa FSI de 2 litri. Acesta este primul motor FSI montat pe un automobil Seat. Motorul dezvolta 150 de cai-putere, iar transmisia se realizeaza prin intermediul unei cutii de viteze Tiptronic in 6 trepte.



Seat Altea masoara 4,3 metri lungime, adica aproximativ la fel ca Opel Zafira, Citroen Picasso sau Renault Scenic. Latimea de 1,81 metri, inaltimea de 1,5 metri si ampatamentul de aproape 2,6 metri completeaza lista dimensiunilor prototipului care va sta la baza modelului de serie.



Versiunea de serie a lui Seat Altea, care va aparea pe piata anul viitor va avea de luptat cu concurenti redutabili precum noul Renault Scenic, Ford Focus C-Max sau chiar "fratele" de grup Volkswagen Touran, lansat de putin timp si in Romania. ionut.bonoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO