Bănci și Asigurări

Actionarii BCR aleg un nou sef al Consiliului de Supraveghere

04.04.2005, 00:00 15

Incetarea mandatului lui Horia Neamtu ca presedinte al Consiliului de Supraveghere al BCR urmeaza a fi aprobata de Adunarea Generala a Actionarilor bancii, convocata intr-o sedinta ordinara pe 22 aprilie. Tot atunci ar urma sa fie revocati din functie alti doi membri ai Consiliului, reprezentanti ai statului.
Surse oficiale afirma ca AVAS, din pozitia de actionar principal al BCR, il va propune in locul lui Neamtu pe Sebastian Vladescu, fost secretar de stat in Ministerul Finantelor in guvernul Mugur Isarescu, in prezent membru in conducerea Centrului Roman de Politici Economice. AVAS detine 36,88% din actiunile bancii.
Consiliul de Supraveghere este o structura infiintata in urma cu aproape un an, cand functiile executive si de administrare din BCR au fost separate, o data cu intrarea in actionariat a BERD si IFC, care detin impreuna 25% plus doua actiuni. Restul participatiilor la capitalul social sunt impartite intre salariatii si pensionarii bancii - 8% si cele cinci SIF cu cate aproximativ 6%.
AGA din 22 aprilie mai are pe ordinea de zi aprobarea situatiilor financiare ale BCR pe 2004, precum si aprobarea repartizarii profitului si stabilirea valorii dividendului. Potrivit convocatorului, vor mai fi in discutie constituirea unui provizion nedeductibil fiscal si modul de utilizare a acestuia, fara a fi mentionate detalii, precum si prelungirea contractului de consultanta cu Daiwa Securities in vederea privatizarii.
Conform unor date preliminare, bilantul BCR a crescut in 2004 cu 1,6 miliarde de euro, comparativ cu 2003, ajungand la circa 6 miliarde. De asemenea, profitul brut s-a ridicat la 215 mil. euro, comparativ cu 145 mil. euro, in crestere cu 48% fata de 2003. In aceste conditii, dividendul propus este de 4.140 de lei/actiune, aproape dublu fata de 2003. Valoarea nominala a unei actiuni este de 10.000 de lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO