Bănci și Asigurări

Bancherii renunţă greu la personal şi sucursale

23.08.2010, 23:56 32

În ultimul an de criză personalul din bănci a fost redus cunumai 3%, până la 67.151 de angajaţi, în timp ce numărul de unităţia scăzut cu 4%, ajungând la 6.235. În aceste condiţii, multeinstituţii de credit mari se dovedesc incapabile să-şi diminuezesemnificativ cheltuielile operaţionale sau oricum nu în aceeaşiproporţie cu reducerea veniturilor, deşi se plâng de scădereaabruptă a cererii de credite.

Cu toate că sistemul bancar cumulează pierderi de peste 50 mil.euro la jumătatea anului, iar noile reglementări privind dobânzilela credite şi comisioanele de rambursare anticipată ar puteaantrena costuri substanţiale, bancherii se feresc să vorbeascădespre restructurări în domeniu care să ajusteze vizibilcheltuielile şi să susţină profitabilitatea.
Salariul mediu net pe bancă se dovedeşte imun la criză,menţinându-se şi în iunie peste pragul de 3.000 de lei pe lună,respectiv la 3.290 de lei. Cheltuielile salariale pot ajunge şi lajumătate din costurile administrative ale unei bănci, însăreducerile raportate de bănci mari la jumătatea anului nu trec de1-3%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO