Bănci și Asigurări

Grecii de la EFG au intrat in asigurari

21.08.2007, 17:37 25

Grupul financiar EFG, care controleaza pe piata locala Bancpost si mai multe societati de servicii financiare, a intrat pe piata asigurarilor cu o companie de asigurari generale si una de asigurari de viata.
Societatile EFG Eurolife Asigurari Generale si EFG Eurolife Asigurari de Viata au primit ieri avizul de functionare de la Comisia de Supraveghere a Asigurarilor, fiind inscrise in Registrul asiguratorilor.
Grecii au vorbit despre intrarea pe piata asigurarilor inca din 2005, insa cele doua companii au fost infiintate abia la inceputul acestui an, investitia initiala fiind de 24,1 milioane de lei (circa 7,5 milioane de euro).
EFG Eurolife Asigurari Generale are un capital social de 11,23 milioane de lei (3,5 milioane de euro), actionarul principal fiind grupul EFG Eurolife din Grecia, cu o participatie de 85%.
Pentru companiile de asigurari generale care nu vand si polite de asigurare de raspundere civila auto obligatorie (RCA), legislatia prevede un capital social de cel putin 8 milioane de lei (aproximativ 2,5 milioane de euro). Alti actionari cu participatii mai mici sunt EFG Eurobank Ergasias, cu 9,9% din titluri, EFG Eurolife A.E.A.Z., cu 5% din actiuni, Eurobank Cards - 0,05% si EFG Business Services, cu 0,05%. Director general al societatii a fost numit Nicolae Ani.
Compania de asigurari de viata are un capital social de 12,88 milioane de lei (4 milioane de euro), putin peste cerinta legala minima, de 12 milioane de lei. Actionariatul este acelasi ca al companiei de asigurari generale. EFG Eurolife Asigurari de Viata este condusa de Anita Nitulescu.
Un alt grup strain care a infiintat in acest an o companie de asigurari este Fiba (Turcia), care detine Credit Europe Bank si alte cateva societati.
Pe langa Bancpost, grecii de la EFG controleaza pe piata locala companiile Euroline Retail Service, EFG Eurobank Mutual Funds Management Romania, EFG Eurobank Finance, EFG Eurobank Securities, EFG Eurobank Leasing, EFG Eurobank Property Services si EFG IT Shared Services.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO